onsdag 20 februari 2013

I lagens namn.

Stockholmspolisen är just nu i full gång med sitt nya härliga projekt för att få tag på papperslösa, REVA! Rättssäkert och effektivt verkställighetsarbete! Coolt akronym, check!

Man har under veckan gjort "inre utlänningskontroller" på folk som plankar, eller rättare sagt, folk som plankar som ser "osvenska" ut. Men heeeey tänker du, är inte det diskriminering? Jo då, med det blir värre. Det är nämligen olagligt att göra den typen av kontroller om man inte har:
1. Grundad anledning att anta att personen saknar rätt att uppehålla sig i Sverige.
2.Om det annars finns särskild anledning till kontroll.

Det är nr 2 som polisen tagit fasta på, tydligen är cykla utan lyse, planka eller kanske att kasta ett godispapper på marken "särskild anledning". Att jurister, lagstiftare, Rikspolisstyrelsen och kriminologer alla hävdar att så inte är fallet bryr man sig mindre om. Det är klart att polisen bryter emot lagen. 
Är det effektivt värkställningsarbete? Jajamän!  Kanske inte så rättssäkert dock, eftersom det bryter emot svensk lag. Dags att byta projektnamn till  det minst lika coola akronymet EVA?

"Din asylkramande multikultimupp, de är ILLIGALA, de har begått brott, klart polisen ska göra allt för att ta dem" Kanske någon tänker efter att ha googlat på "adam tycker om hitler", "bögar i italiens landslag" eller "fredrik reinfeldt läppglans" (faktiska exempel på besökare på min blogg googlat för att hitta den)
Till dig vill jag säga:
1. Du googlar på skum skit
2. Polisen måste också följa lagen, att någon begått ett litet bötersbrott ger inte dem rätten att kräva blodprov, göra husrannsakan och ta din dator.

Så vill polisen jaga papperslösa får de göra det inom lagens ramar, lägg ner REVA innan fler människor drabbas, I LAGENS NAMN!

lördag 16 februari 2013

Är alla lesbiska eller inga lesbiska?

Idrott och könsnormer kommer inte alltid överens och slänger man inte lite heteronorm på det så blir förvirringen på landets sportredaktioner total.

Denna gång är det Sportbladet som på sina Gazzetta dello sport kopior till rosa sidor lyckas glömma bort att det finns tjejer som spelar fotboll. LÄNK

Tydligen har det bara funnits 3 öppet homosexuella fotbollsspelare i Sverige, Justin Fashanu, Tobias Hysén och nu Robbie Rogers. Att flera fotbollstjejer har varit öppet homosexuella i evigheter tycks ha glömts bort.

Det är lustigt hur damfotbollen inte har en enda öppet homosexuell när många fotbollsgubbar annars hävdar att alla damidrottare är flator. Men det är kanske bara samma princip som sagda fotbollsgubbar kör på krogen, uppskattar tjejer inte att bli tafsade på av en svettig 110 kgs klump som är gammal nog att ha barnbarn så måste de vara lesbianer.

Räknas inte fd lagkaptenen Viktoria Svensson-Sandell som homosexuell trots att hon har registrerat partnerskap med en kvinna och själv säger det? Vet sportbladet bättre? Är hon egentligen en "closet hetrosexuell"? Eller är det bara som vanligt att sportvärlden, kanske mer än någon annanstans marginaliserar kvinnor och "glömt bort" att det finns tjejer som spelar fotboll.

måndag 11 februari 2013

Sexism, dålig tv

Att män bedöms baserat på vad de presterar och kvinnor på hur det ser ut är en gammal sanning men att sexism skulle vara så tråkigt gör ju inte saken bättre. I natt är musikbranschens stora gala "The Grammys", i vanlig ordning så föregås galan av röda mattan och intervjuer med alla möjliga och omöjliga musikprofiler. Tv-bolaget CBS som sänder galan har inför galan gått ut med restriktioner på hur kvinnorna på galan ska klä sig vilket är irriterande men det är inte det tydligaste problemet.

Det som är tydligt är hur den gamla sanningen gäller, efter att ha tittat en halvtimma på sändningar ifrån galan är mönstret tydligt, kvinnor som intervjuas från 3-5 frågor, 3 om utseendet och med lite tur 1-2 om deras musik, samarbeten och karriär. Männen får också 3-5 frågor men alltid 0-1 fråga om utseendet och resten om intressanta saker i deras karriärer. Resultatet blir att alla som saknar intresse för frågor som "who are you wearing?", "what jewls do you have" "talk about what you have done with your hair" blir ganska uttråkade varje gång en kvinna intervjuas och det blir dålig tv.

Sexism är alltså inte bara dåligt utan också dåligt tv.
   

onsdag 6 februari 2013

Uppdrag granskning, man guilt och disclaimers

I Uppdrag Granskning berättar ett antal kvinnor om de hot och det hat de blivit utsatta för av män och anonyma. De berättar om mordhot, hot om sexuellt våld och grova trakasserier. Orsaken? Tycks inte spela någon roll, finns det någon som inte håller med kommer hoten som ett brev på posten.

Under hela avsnittet av UG så känner flera ett behov av att nyansera, "även män utsätts" "även kvinnor kan vara förövare", detta är naturligtvis sant men mönstret är tydligt. Jag har själv diskuterat en del på nätet, ofta frågor som kvinnorna i UG säger ger extra mycket hot. Sverigedemokrater och extremhögern, feminism och invandring, hendebatt och vargar. Listan kan göras lång, jag uttrycker ofta mina åsikter. Trots att många av de här diskussionerna ägt rum i anonyma kommentarsfält, i samband med uppmärksammade artiklar och på Flashback så har jag ALDRIG, inte en enda gång hotats eller utsatts för någon kränkning. Det enda jag kan komma på är att jag kallats neger av någon som som tyckte att min extremt kontroversiella åsikt, att mänskliga rättigheter bör gälla alla, var provocerande. 

Hur det skulle sett ut om jag var kvinna är omöjligt att säga men jag ser hur de fåtalet kvinnor som deltar i debatterna behandlas och det är inte vackert. Det är onödigt med disclaimern att män också blir utsatta, det bör varje person förstå själv, fokusera istället på verkligheten, män som trycker ner kvinnor.

Jag känner fortfarande lite av den där svårförklarliga skuldkänslan över hela grejen, även om jag är oskyldig som ett lamm så känner jag skam. Det enda jag kan associera det till är begreppet "white guilt". "White guilt" är en term som förekommer främst i USA och går ut på att man som vit känner en skamkänsla över hur den svarta befolkningen behandlats historiskt och hur de behandlas idag. Någon liknande känsla får jag av klippet där ett antal kvinnor läser upp de hot de fått.

Så alla hatande män därute gör mig en tjänst, sluta. Om inte för att alla människor bör behandlas med respekt, om inte för att det inte bara är omoraliskt utan också olagligt, om inte för att kvinnor ska få samma rättigheter som män.

Gör det för min skull, för alla de män som inte beter sig så här, det är dina vänner, dina arbetskompisar, din familj. Om du inte bryr dig om något annat, låt oss slippa man-skulden.