fredag 27 april 2012

Cocain cowboys och weekend warriors

Valborg närmar sig och med anledning av det begav jag mig idag till mitt närmsta systembolag. Massor med folk givetvis men en grupp som man normalt inte stöter på, storhelgssuparna. Big weekend warriors som fyller barnvagnen med vin och köper sprit nog åt ett helt studentflak.

Det är något speciellt med dom här småbarnsföräldrarna som  har gått ifrån att supa på helger innan de fick barn till att på storhelger behöva ta igen hela årets spritkvot. Jag hoppas bara att de lägger barnen tidigt eller skickar iväg dem till farmor för snart ska pappa dra i sig 14 öl, 2 vinare och en half flaska OP.

Jag kommer att tänka på dokumentären "Cocain cowboys" (****/***** crackrocks) jag såg för ett par dagar sedan. Den tar upp kokainhandeln och hur den påverkade Florida under 70- och 80-talet och en grej som tas upp är ett de som drog kokain var främst samma weekend warriors som idag använder sin unges skrinda för att lasta ölflak.

Med tanke på vilka effekter alkohol har jämfört med kokain så hade det kanske varit bättre om de här barnföräldrarna gick hem med 5 g vitt pulver på fickan. Vem vet?

torsdag 26 april 2012

När myten är sann

Jag hade alltid trott att folk sam halkade på bananskal bara fanns i serier, att det var något som uppfunnits för komisk effekt. Aldrig i mitt liv har jag sett någon halka på ett bananskal och just därför blir jag glad när jag ser denna artikel: http://www.dn.se/sthlm/slut-med-hala-gratisbananer

Tydligen har de hala bananerna varit ett så stort problem att man har valt att ta bort gratisbananerna som vissa butiker ger till barn för att de inte ska skrika i affären.
Med den här vetskapen kan jag bara undra vilka andra myter som är sanna, det kanske är farligt att bada efter maten? Man kanske får fyrkantiga ögon av för mycket tv? Spöken finns? Det går att prata med hästar?
Vem vet, i bananskalsvärlden är allt möjligt.

onsdag 25 april 2012

Everything that can be invented has been invented.

1899 så påstod Charles Duell på amerikanska patentverket att allt som kan uppfinnas redan har uppfunnits och idag över 100 år senare så är jag beredd att hålla med han.

Jag menar inte att den tekniska utvecklingen har stannat utan snarare att kulturen har hamnat i en spiral där bara samma sak upprepas gång på gång på gång. Det tydligaste exemplet just nu är alla 3D-remakes av gamla blockbusters som strömmar ut till biograferna just nu. Den ultimata stagnationen är att istället för att göra nya versioner av gamla koncept ,som alla andra, göra samma film men i 3D.

Star Wars, Lejonkungen, Titanic, Jurasic Park  mfl kommer alla dra in ännu mer pengar utan att de skapar något nytt. Frågan är varför, för att de kan? filmskapare är giriga och lata? Piratkulturen har gjort att det inte är lönsamt att göra ny film? Är 3D så grymt att alla filmklassiker borde finnas i 3D?

Jag har inte svaret på den frågan men tills någon har och listat ut vad det är och gör något åt det så kommer allt mer vara remakes och nyversioner.  Och allt som kan skapas kommer redan ha skapas.

Som tur är finns det fall där kopian inte är en kopia utan något nytt och vackert som Här

tisdag 24 april 2012

Euros, foton och skrämselhicka

Nya sedlarna är släppta http://svt.se/2.22620/1.2783659/sa_blir_de_nya_sedlarna?lid=puff_2783659&lpos=rubrik

Tre tankar om det:
1. Ser det inte lite väl mycket ut som Euros?
2. Är det inte lite mycket fotografikänsla över bilderna?
3. Ingmar Bergman ser läskig ut, öppnar man sin plånbok sent en natt och ser han stirra tillbaka så lär man hoppa till.

Drägg by association

Om 1 månad släpper det svenska metalbandet Sabaton sin nya platta Carolus Rex. Sabaton är ett band jag gärna lyssnar på men majoriteten av de som lyssnar på dem ser ut som på bilden, inte jättefarligt men ganska dräggigt.

Nu gör de alltså en platta om svensk stormaktstid och nazisternas favoritkung Karl XII något jag ställer mig kluven till.
Tidigare har de gjort musik om första och andra världskriget ibland sjungna ur tyskt perspektiv vilket redan attraherat en del högerextrema, en platta om Karl XII kommer knappast göra det bättre.

Och andra sidan så gillar jag att man försöker reclaima svensk stolthet och det ultimata skulle vara att man kan säga att man är nationalist utan att det associeras till nazister eller högerextrema rörelser ö.h.t.
Att svenskar ska kunna vara lika stolta över sitt land som polackerna är när de hör Sabatons låt om slaget om Wizna, 40 to 1

måndag 23 april 2012

För alltid en glasögonorm

Jag såg om "Extras"-avsnittet med Daniel Radcliffe igår kväll där han visar upp otrolig självdistans genom att spela en överdriven, skruvad version av sig själv. Det konstiga är att media verkar tro att det är så han är i verkligheten. Varje gång han börjar ett nytt projekt så kommer en artikel som denna i dagens DN: http://www.dn.se/kultur-noje/film-tv/fran-harry-potter-till-skrackfilm

Vinkeln är alltid att Daniel försöker distansera sig ifrån Harry Potter med sitt nya vuxna projekt och att det är HELT annorlunda än Harry Potter och nu ska han äntligen (!) slippa bli förknippad med en glasögonorm. Problemet med de här artiklarna är att de har kommit i flera år och i rubriken använder tidningen själva "Harry Potter" för att locka läsare, det ultimata beviset på att han alltid kommer att ha den stämpeln.

Man skulle kunna tycka synd om honom men har man haft huvudrollen i 7 av de 25 filmer som spelat mest pengar får han fan leva med det tills att han lyckas göra en ny huvudroll som drar in 900 miljoner dollar eller mer. Tills dess kommer han vara pojken som överlevde,en Glasögonorm

söndag 22 april 2012

Veckans Meme


Att mörda en tradition

Den amrikanska filosofen Allan Bloom sa en gång
"As soon as tradition has come to be recognized as tradition, it is dead."
jag skulle vilja ge en uppdaterad version av det citatet
"Så fort en tradition kommersialiseras är den död"

När jag passerade anrika Carolina Rediviva såg jag det ultimata beviset på att traditionen med att kasta upp studentmössorna i luften vid backen på vägen upp dit är död nämligen detta den här bilden:




En digital nedräkning till själva kastandet på en byggnad som är så analog den kan bli ser bara horribelt ut.

Nästa steg blir att sätta kondomreklam på "näcken polska", statyn vid stationen mest känd för sin, för en staty, stora kuk. Eller att Domkyrkan ska prydas av stora neonskyltar med bibelverser, eller att det ska stå en folk utklädda till Bergman, Linné och Hammarsköld längs Svartbäcksgatan och ta foton med turister för 40 spänn.

Ibland kan man väl bara låta det vara ?

fredag 20 april 2012

Things that make me go ... BOOM!

Ännu ett fall av låtsaspoliser som brukar våld , trots att de inte har laglig rätt, emot personer som har gjort inget eller nästan inget fel har dykt upp. Denna gång rör det sig om Västtrafikkontrollanter på en spårvagn. http://www.youtube.com/watch?v=s-zG8C45DJM&sns=tw

Det här är en av ganska få grejer som gör mig arg, jag vill lappa till de där dryga idioterna och de som står på sidan tycker jag är fega jävla töntar som inte griper in fysiskt. När systemet våldför sig på vanliga medborgare måste folk visa lite civilkurage.
Kontrollanterna har ingen rätt att använda våld ö.h.t. och att se den här typen av grejer får mig att koka.

Några kanske kommer ihåg den här storyn med killen som trakasserades av polisen, blev hotad och tvingad till att ta bort den här videon men som sedan lyckades återställa den ifrån hårddisken.
http://www.youtube.com/watch?v=epxKJ6fH3X0

Det här visar också på hur vissa poliser har börjat missbruka möjligheten att ta in folk på urinprov för att kunna skrämma upp folk och ta in dem till häktet på lösa grunder.
The Clash – I Fought The Law

torsdag 19 april 2012

Kära älskade SVT

Gick in på svt.se för att se Debatt och antagligen bli förbannad på att folk är dumma, ett slags självskadebeteende skulle vissa kanske säga. Då såg jag den här artikeln:

http://svt.se/2.22584/1.2777677/fick_stroke_-_blev_homosexuell

Jag fascineras alltid artiklar när en stroke har tryckt på reset-knappen i någons hjärna och samma människa på något sätt transformerats. till någon annan. Jag tycker det säger något om hur bräckliga den vi är e och hur föränderliga vi är. Om jag föddes på andra sidan E4:an hade jag kanske varit en helt annan person, vem vet?

Nästa steg i medicinen måste vara små kontrollerade strokes för att hjälpa folk med t.ex. folk med posttraumatisk stress eller självmordstankar, att genom en lite mikrohjärnblödning radera ut vissa minnen eller upplevelser ur hjärnan. SOm i C/O Segemyhr där Fredrik (Johan Ulvesson) på påstår att små mikrohjärnblödningar är orsaken till att han förlorar på TP.

Idag blev det klart att SVT ska sända delar av Dreamhack i sina vanliga marknätssändningar, en stor grej för esporten. Jag kan verkligen se framför mig hur pensionärerna som sitter och kollar på SVT2 hela dagarna på något boende slår på tvn och möts av Starcraft och Dota. Bara den bilden gör att SVT förtjänar en hyllning.

Med risk för att ge Gessle ännu mer pengar rekommenderar jag ändå denna: Gyllene Tider – Flickorna På TV 2 

Byt bara ut sporten och vädret emot Starcraft och CS i låttexten


Dagens outfit





Körde under några veckor "veckans meme på min facebook. Egna memes som kanske bara funkar i Sverige och du därför aldrig skulle se på någon stor memehemsida.
Så här kunde det t.ex. se ut:

Nu tänkte jag återinföra detta inslag fast här på bloggen.
Varje Söndag ska jag försöka leverera ett meme. Man kan säga att det här är mitt svar på "dagens outfit" eller vad andra bloggare har för fasta inslag.

Har ni förslag på vad för andra fasta inslag jag skulle kunna ha så är jag öppen för förslag. Men tills dess se fram emot Söndag och att det kan bli en lite mindre tyst och grå dag.

Morrissey – Everyday Is Like Sunday

onsdag 18 april 2012

Politikernas värsta fiender

Idag så blev det säkrare att vara politiker. Om 1,5 år kommer man att avskaffa tv-licensen. Aldrig igen ska en minister tvingas avgå för att hen inte har betalat sin tvavgift. Dessutom sparar man ca 150 miljoner och ett gäng anställda i Kiruna får börja jobba i gruvan istället.

Ett annat hot som är mer aktuellt än någonsin är tårtan.Bosse Ringholm,  Leif "Paggan" och Maurit Paulsen har alla blivit tårtade och terrororganisationer som BBB (Biotic Baking Brigade) är ett ständigt hot. I dagarna har dessutom ett annat hot dykt upp, att skära tårtan!

Det var vår kära kulturminister Blubby ( https://www.facebook.com/MinisterBlubby ) ett offer för. Det såg tydligen lite konstigt ut när en vit mäktig person skar en karikatyr av en svart kvinna i underlivet och sedan åt upp det. Jan Björklund fyller 50 idag och är förhoppningsvis varnad för det nya tårthotet.

Dagens låt har bara en långsökt koppling till texten men är bra så skit i det Dead Kennedys – Kill The Poor

måndag 16 april 2012

Mästarnas mästare allstars!

Igår började SVT's atlantångare "Mästarnas mästare", lineupen känns lite urvattnad med allt färre stora namn därför ger jag nu SVT helt gratis vad de borde göra till nästa år... MM - Allstars!

Deltagare:
Ludmilla engqvist - OS och VM guld, doping och bob. Intressant och bitvis framgångsrik.

Björn borg - Kanske Sveriges största någonsin, har garanterat en del bra historier.

Peter Forsberg - Ligger bakom det största ögonblicket i svensk idrottshistoria (Lillehammer 94) och är en enorm vinnarskalle.

Zlatan - Kaxig och med kameror på sig så länge kommer det hända grejer.

Lotta Schelin - Ska vara Zlatan's Patrik Sjöberg och påminna han om hur många CL eller VM han har tagit.

Annika Sörenstam - Så bra att vissa anklagade henne för att vara man, spöade också många män när hon testade på herrtouren. Jävligt stor i USA.

Jan-Ove Waldner - Störst i Kina, hans förtjänst att det finns pingisbord på skolor och fritidsgårdar över hela Sverige. Dessutom en historia om spelmissbruk och en slags comeback.

Anja Pärsson - Större än Stenmark på många plan, Sverige har inte fått nog av "sälen"

Tony Rickardsson - Dialekt to die for, bäst under en långe period, utan han hade svensk speedway varit död.

Kajsa Bergquist - Massor av medaljer, världsrekord inomhus och utmanade "det omöjliga rekordet" flera gånger. Dessutom kändisex och misshandlad i media i sammanband med att hon kom ut som lesbisk.

Ingmar Stenmark - Har varit med tidigare men som den superstjärna tas han tillbaka till MM Allstar.

Magdalena Forsberg - 4 Jerringpris säger allt, hennes förtjänst att man har kunnat se bakis-skidskytte.

Varsågod SVT, här har ni en lineup som skulle ge minst 3 miljoner tittare varje vecka. Rå ihop det här så kommer jag betala tv-licens trots att jag inte har någon tv.

Soundtracket till allas videos: Tina Turner – The Best (Edit)

söndag 15 april 2012

Drugs are bad M'key

Har just avslutat 500 sidor om "den nya folkdrogen" kokain och kommit fram till den häpnadsväckande slutsatsen att kokain inte är bra. Här är några anledningar:

1. I Sverige är det dyrt och orent
2. 7% av de som provar fastnar i destruktiva missbruk
3. De pengar du betalar för kokain stödjer trafficking, våldsbrott i Sverige och drogkrig i syd/central-amerika
4. Många män som tar kokain får de helvetiska ( i kombination) sidoeffekterna ökad sexlust och erektionsproblem.

Boken går att hitta här:
http://www.adlibris.com/se/product.aspx?isbn=9789113030791
eller på ditt närmaste bibliotek, eller i en liten studentlägenhet i Flogsta.

Den tar upp det mesta du kan tänka dig om kokain ifrån buskar i Bolivia till Krogkommissionen vid svampen, ifrån Pablo Escobar till ett radhus i Skåne
Boken får ****/***** 4 av 5 crackrocks

Keith Richards får i egenskap av kokain-posterboy stå för inläggets musik
The Rolling Stones – Sympathy For The Devil


Hitler, besvikelse och Adam Savage

För några veckor sedan var Claes Elfsberg gäst hos Sveriges största webbprogram Schulman show. I programmet hade de gjort sin egna spoof på "der untergang"-scenen som var så populär för några år sedan. http://www.youtube.com/watch?v=t7PmzdINGZk
Claes Elfsberg blev upprörd och tyst, han tyckte att det var inget man så trivialt skämtade om.

Just därför blev jag överraskad när i vanliga fall så uddlösa och halvblaskiga "Robin's" på SVT gjorde samma sak fast med ett tal med den riktiga Hitler. Eva Röse som var föremål för skämtet skrattade nervöst och som tur var vad det dags för nästa gäst, anledningen till att jag kl 2:30 tittade.

En tjock, glad, östgöte med udda humor. Trodde jag. Istället kommer en mysviktig, bitter, göteborgare med udda humor. Peter Apelgren och Kristoffer Apelquist går tydligen att blanda ihop.
Den minimala besvikelse vägdes dock upp av att jag tyckte mig ha hittat en look-a-like.

Är inte Peter Apelgren ganska lik Mythbuster's Adam Savage?
Fundera på det medan ni lyssnar på låten Eva Röse gick in till Meat Loaf – Like A Rose

It's a new dawn, it's a new day, it's a new...

Hej världen!

Idag börjar en ny era, ett paradigmskifte i internets historia, något som du kommer berätta om för dina barnbarn. Idag postas det första inlägget i en ny blogg som förändrade allt, idag blev Sverige en bloggokrati med mig som hårdför envåldshärskare.

Eller? Är det bara yttligare några megabyte ut i den enorma papperskorg där folk spyr ut sina åsikter?
Det får tiden utvisa.

Idag vill jag bara önska dig välkommen och att du unnar dig att lyssna på en riktigt bra cover på en av tidernas bästa låtar, enjoy!

Muse – Feeling Good