onsdag 25 april 2012

Everything that can be invented has been invented.

1899 så påstod Charles Duell på amerikanska patentverket att allt som kan uppfinnas redan har uppfunnits och idag över 100 år senare så är jag beredd att hålla med han.

Jag menar inte att den tekniska utvecklingen har stannat utan snarare att kulturen har hamnat i en spiral där bara samma sak upprepas gång på gång på gång. Det tydligaste exemplet just nu är alla 3D-remakes av gamla blockbusters som strömmar ut till biograferna just nu. Den ultimata stagnationen är att istället för att göra nya versioner av gamla koncept ,som alla andra, göra samma film men i 3D.

Star Wars, Lejonkungen, Titanic, Jurasic Park  mfl kommer alla dra in ännu mer pengar utan att de skapar något nytt. Frågan är varför, för att de kan? filmskapare är giriga och lata? Piratkulturen har gjort att det inte är lönsamt att göra ny film? Är 3D så grymt att alla filmklassiker borde finnas i 3D?

Jag har inte svaret på den frågan men tills någon har och listat ut vad det är och gör något åt det så kommer allt mer vara remakes och nyversioner.  Och allt som kan skapas kommer redan ha skapas.

Som tur är finns det fall där kopian inte är en kopia utan något nytt och vackert som Här

2 kommentarer:

  1. HAha< toknajsat!!

    SvaraRadera
  2. Sen kommentar, då jag läser ifatt, men måste upprätta herr Duells ära. Citatet att han minsann tycker att patentverket borde läggas ned är helt och hållet fabricerat långt i efterhand.

    Fördjupning i ämnet: http://www.myoutbox.net/posass.htm

    SvaraRadera