tisdag 11 juni 2013

Är vi inte bättre än fåglarna?

Satt och slösurfade på dn när jag såg rubricken "Därför saknar fåglar en penis". Enda sedan jag lärde mig att vissa hajar har två penisar har jag varit på jakt efter mer "djur-penis roliga fakta". Ivrigt klickade jag och fann en halvintressant artikel, inte lika bra som hajarna men ni hajar förstår. Dock så var avslutningen ganska konstig, det stod nämligen så här:

"Det som återstår att förklara är den ultimata orsaken till penisförlusten. Enligt en teori kan det hela bero på sexuellt urval. Honorna skulle under årmiljonernas lopp ha valt hannar med allt mindre penisar för att slippa påtvingad parning och få bättre kontroll över sin reproduktion – kanske något som honorna bland däggdjuren borde ha tagit efter."

Det sista kan ses som ett skämt ifrån skribenten men om man ska ta det på allvar bara för en liten stund skulle det innebära att för att undvika att bli utsatt för sexuella övergrepp så måste alla tjejer undvika att skaffa barn med normalstora eller stora kukar. Annars får de kanske skylla sig själva, de var säkert fulla, hade för kort kjol och sa inte nej tillräckligt många gånger. Men han skämtar ju eller hur?

Helt säkert. Men borde verkligen en populärvetenskaplig text i Sveriges största dagstidning innehålla skämt om att kvinnor genom sexuellt urval ska förhindra våldtäkter? Varför ska alltid ansvaret läggas på kvinnor? Istället för att lära tjejer att inte klä sig för utmanande eller vara för flörtiga, kan vi inte lära killar att GE FAAN i att våldta? En tjej ska kunna ramla in naken, tokfull, med särade ben på en porrbiograf utan att hon blir utsatt för någon form av sexuella övergrepp.

Motmedlet är inte miljoner år av sexuellt urval utan kan gå mycket snabbare än så. Vi måste se till att samhället inte värderar män högre än kvinnor. Inte bara i Sverige utan i världen. Vi måste se till att män världen om inte tror att de har rätt till kvinnors kroppar. Vi måste stoppa de attityder som förringar och legitimerar sexuella övergrepp.

Kan vi inte bättre än fåglarna? Ska det behöva blir fysiskt omöjligt att våldta för att det ska upphöra? Har vi ingen moral? Är vi bara idiotiska jävla djur?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar