måndag 24 juni 2013

Flashing with a cause.

Vice kom nyligen ut med en av sina välkända minidokumentär, den här gången om protestgruppen Femen. LÄNK Ganska intressant och gav helt klart mer bakgrund hur rörelsen tänker än de nyhetsinslag som dyker upp med jämna mellanrum som ge. Där blir det mest spektakulära bilder på nakna kvinnor som grips medan en voiceover förklarar var protesten handlat om.

Något som var intressant var kommentarerna på den svenska länksida där jag hittade klippet. Dels sexism/objektifiering inte helt ovanligt då ett av Femens syften med att göra toplessprotester är att nakna kvinnokroppar ska synas i andra syften än att upphetsa män.  Men också svartmålande av dels Femen och dels hela feminismen. Av någon anledning verkar de väcka väldigt mycket provokation.

Femen gör aktioner emot kvinnoförtryck, diktarur, religiöst förtryck, trafficking och nazism. Saker som brukar hamna på normala personers lista över dåliga saker. Trots det verkar många vara emot dem. Kan det bero på hur protesterna genomförs och inte innehållet eller är betydligt fler än vad man tror religiösa kvinnohattande nazister som älskar trafficking men är emot folkstyre?

Feminismen angrips genom den klassiska "halmdocksmetoden". Man målar en nidbild av motståndaren och kritiserar den istället för att kritisera verkligheten. Varför? Jo oftast då motståndares verkliga argument kan vara svåra att bemöta rationellt. Halmdockan av feminism brukar oftast bestå av lika delar (obs citat ifrån kommentarer) Fattar inte hur man kan tro att vägen till "jämställdhet" är att trycka ner det andra könet och givetvis klassikern De menar ju att män är djur. Det finns massor av människor som inte beredda att ge kvinnor lika rättigheter längre än i lagtext och möjligtvis lön och de slåss emot dessa halmdockor natt och dag. Men man kan fråga sig, slåss inte många av dem för att behålla objektifieringen av kvinnor i samhället, att bilden av nakna kvinnor för mäns njutning ska fortsätta vara den enda kontexten?

Att deras nakenhet är så provocerande för många är också beviset på att de lyckas. När jag var på rockfestival förra veckan och tjejer flashade brösten på storbilden var det ingen av de ca 80 000 männen på plats som verkade särskilt upprörda. Där var ju syftet ett annat, att tillfredsställa inte att utmana. Femens nakenhet utmanar, därför provocerar den.   

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar