onsdag 12 juni 2013

Damlag i e-sport.

FIFA är ett av de populäraste spelen alla kategorier. Miljoner spel säljs varje år och de flesta stora ligorna och lagen finns med, fast inte ett enda damlag. Tyresöproffset Veronica Boquete tröttnade och har samlat in nästan 50 000 namnunderskrifter för att EASports som gör spelet ska ta med åtminstone en damliga till nästa år. Rättigheterna är inte särskilt dyra, efterfrågan finns och det skulle helt säkert locka fler till att köpa spelet. EA's svar? NEJ. De menar att det skulle kräva att utseende och egenskaper görs om hos karaktärerna i spelet.

Visst utseende bör variera men redan idag gör de tusentals utseenden för herrspelare till varje FIFA. Att göra säg 15 olika damutseenden och sedan välja det utseende som liknar mest, så som man tidigare gjort med mer okända herrspelare kan de väl göra? Släng in skräddarsydda utseenden på de största damstjärnorna och du har med en minimal arbetsinsatts skapat massor med mervärde för spelarna.

Några som är snäppet värre än EA är e-sportsorganisationerna. Några av dem har nämligen damlag, varför tjejer inte kan konkurrera på lika villkor  i e-sport och måste ha specifika damlag som spelar i egna damturneringar? Det handlar inte om att organisationerna vill hitta de bästa spelarna, det handlar om att de ska se snygga ut. När ukrainska e-sportsjätten Na'Vi skulle utannonsera sitt nya damlag såg det ut såhär:

Natus Vincere organization is pleased to announce the new DotA2-roster. From now on, five beautiful girls will represent the ranks of team Na`Vi in DotA2Detta följs av bilder på de fem nya spelarna utan ett enda ord om deras tidigare prestationer eller spelaregenskaper. En annan e-sportsorganisation, Virtus Pro, tog till bilden till höger för att presentera sitt damlag.

Hur länge ska vi leva kvar i att kvinnor antigen stängs ute eller sexualiseras i sport och spelsammanhang? Kan de inte få delta på samma premisser som män? Att män bedöms för vad de gör och kvinnor för hur de ser ut är en gammal sanning som fortfarande lever kvar. EA förlorar intäkter och e-sportorganisationer som inte tar alla spelare på allvar förlorar talanger. Både sporten och spelbranschen har kommit en bit på vägen men där de båda möts verkar det fortfarande stå stilla. De verkar fortfarande tänka som Lennart Johansson: Företag skulle ha användning av en svettig och vacker tjej på fotbollsplanen. Det skulle sälja.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar