lördag 15 december 2012

Kulturella syndabockar och unga män

Adam Lanza dödade 28 människor. 20 barn, sin mamma och ett antal anställda på skolan. En enormt tragisk händelse som i vanlig ordning följs av debatter om hur det ska förhindras i framtiden och försök att förklara det hemska som har hänt.

Något som är gemensamt för nästan alla masskjutningar av de här slaget är att de har ägt rum i länder där vapen är lättillgängliga och dådet har begåtts av personer med djupa depressioner som stegvis byggt upp en aggression emot samhället eller sin omgivning. Dåden har inte varit utförda i affekt utan kallt planerat mördande.

Trotts detta tydliga sammanband så undviks ofta det de uppenbara lösningarna, hårdare vapenlagar och ökade möjligheter att få hjälp med depressioner. Det är två saker som garanterat skulle ha effekt. Istället så dras det efter halmstrån, mer övervakning, mer metallbågar och mer vapen. Problemet är tydligen inte att det finns för mycket vapen utan att de barn på 5-10 år som dödades inte hade en pistol på sig så de kunde försvara sig...

Ett annat halmstrå som det dras i är kulturella förklaringar. Marilyn Manson fick skulden för Columbine, Batman fick skulden för Aurora och nu försöker man lägga skulden för Newtown på Mass Effect.
För er som inte känner till Mass Effect så är det ett action-RPG spel som utspelar sig 2183. Man spelar som kommendören Shepard och försöker rädda galaxen ifrån aliens och robotar. Ett rymdäventyr där man tillsammans med sitt team slåss emot monster, löser uppdrag och skaffar grejer för att kunna stoppa de onda krafterna i galaxen. Inget tyder på att Mass Effect har något med saken att göra annat än att Adam Lanza hade tyckt "like" på spelets fansida på Facebook.

Men vänta lite kanske du tänker, spelade inte många andra av dessa hemska människor också spel? Jo så är det, men har inte nästan alla lyssnat på musik? 72% av alla amerikaner mellan 6 och 44  spelar spel. 2/3 som spelar spel är män och eftersom det är i stort sätt uteslutande män som ligger bakom dessa hemska handlingar så vore det direkt osannolikt att en gärningsman inte spelat spel.

Så länge man bortser ifrån verkligheten och skyller på korntemporära kulturella syndabockar kommer det fortsätta hända den här typen av tragik. Det är först när man vågar ta i de verkliga problemen men stor tillgång till handeldvapen, mobbing och unga människors psykiska ohälsa som den här typen av händelser kan förhindras.

Kanske är det dags att lägga mer fokus på unga killars psykiska ohälsa, traditionellt så läggs mer fokus på unga tjejers ohälsa trots att det är i stort sätt uteslutande unga män som begår denna typ av hemska brott och att de är grovt överrepresenterade i självmordsstatistiken över i stort sätt hela världen.   

fredag 14 december 2012

Pedofiler är också människor.

I gårdagens SVT Debatt så debatterades förutom skitämnena "årets julkalender ockult och farlig för barn" och "LCHF bu eller bä" även ett riktigt ämne, huruvida man ska få veta när en dömd pedofil flyttar in i ens bostadsområde.  Det finns huvudsakligen 4 argumentationer.

1. Ja det måste man få veta, polisen gör ju inget och vi måste få skydda våra barn. Sätt ihop medborgargarden och spöa på dem ibland också så de håller sig på mattan. Har man gjort något emot ett försvarslöst barn har mna ingen rätt till ett normalt liv även efter man har avtjänat sitt straff

2. Ja om jag vet att någon är pedofil blir jag tryggare. Inget gör en så trygg som att veta att det finns människor som har ett sexuellt intresse av ens barn. Kan de inte bära armbildlar med någon symbol så man vet?

3. Nej, all statistik ifrån länder där man har den här typen av system visar på att det inte förhindrar brott, snarare så ökar de marginellt. Dessutom är det en "slippery slope", ska vi ha samma sak för mördare? För våldtäktsmän? För kvinnomisshandlare? För rattfyllerister? Var går gränsen? Mumlar något om hårdare straff för att inte se ut som om hen försvarar pedofiler

4. Sluta fokusera på förövarna, det är offren det är synd om. En pedofil är alltid en pedofil, lås in dem och kasta bort nyckeln.  Rehabilitera inte förövarna utan hjälp de som blivit utsatta istället. Won't somebody please think of the children?

Själv så är jag nog mest benägen att hålla med 3, man kan inte föra register över alla människor som begått hemska brott och människor blir nog snarare mer otrygga av att få veta att det bor en pedofil i närheten som även om hen inte begått några brott på 20 år blir ett orosmoment. Dessutom stigmatiseras pedofilerna och risken för att grannarna ska begå brott för att få dem att flytta eller skrämma pedofilerna är relativt stor. 



Det jag skulle kunna tänka mig är ett register där du själv kan kolla upp huruvida en person är dömd eller inte om du misstänker någon fast även det är jag lite tveksam till då det säkert skulle kunna missbrukas. Och hårdare straff funkar inte över huvud taget så det är inget att ha. Så jag står nog mer på pedofilernas sida än någon av de nämnda även om det är sjuka jävla svin tycker jag att de har rätt att behandlas som människor.

torsdag 13 december 2012

Musikhjälpen

Jag gillar den. Det är så härligt när så många människor gör osjälviska gärningar, musiken som spelas är mer blandad och innehåller låtar man hör för första gången såväl som gamla favoriter. Det sänds 24/7, kommer man hem ifrån en utekväll, lång dag i skolan eller är nyvaken så finns den där. Pålitlig, härlig och konstant halvbra.

Pengarna går till bra grejer, i år rent vatten och sanitet i slumområdena. Vill man göra något lokalt så kan jag tipsa om Stadsmissionen som gör ett enormt arbete för att hjälpa missbrukare och hemlösa. De är så jävla bra att jag väljer att ignorera den religiösa bakgrunden och skiter i att göra en lång jämförelse mellan missionärerna som åkte för att kristna/hjälpa södra Afrika och religiösa välgörenhetsorganisationer. Ge vad du kan, det behövs.

Känner mig otroligt PK just nu men bättre det än rättshaverist kanske.

Lucia ifrån Italien

I morse så vaknade många småbarnsföredrar av sina barn som sjöng Lusse Lelle, barnen gick sedan till en svettig gympasal och sjöng/tittade på i 40 minuter och åt pepparkakor efteråt. För många andra var det en ganska vanlig dag, kanske en pepparkaka på jobbet eller lite glögg ikväll framför tvn. Några började dagen med att slå på SVT's sändningar ifrån Uppsalas domkyrka och satte kaffet i halsen.

EN RAPPARE! PÅ LUCIA! HURR MAH GURRD. En kille kommer in och rappar till kyrkmusik i ca 1 minut. lite konstigt sure men med tanke på hur mycket luciatraditionen har utvecklats sedan den hämtades in ifrån Italien så är det inte en så jävla big deal.
Vad som verkar vara där skon klämmer är att rapparens ursprung. I var och varannan upprörd kommentar nämns nämligen att han är invandrare! Och inte nog med det, en diktuppläsare var ifrån Etiopien! Lucia var svart!

Den här typen av rasism känns som att den blir extra tydlig under traditionella högtider, när den föreställda verkligheten inte motsvar verkligen så  kommer det fram. Ingen kritiserar diktuppläsaren eller lucian men känner ändå ett behov att nämna att de inte var vita blonda barn. Vilken relevans har det över huvud taget? Varför är folk så fixerade vid ursprung?

Det är alltid lika irriterande när folk inte nöjer sig med svaret "Knivsta" på frågan "var kommer du ifrån?" utan måste följa upp med följdfrågan "Men var kommer du ifrån, från början?". Jag stör mig på detta trotts att jag aldrig någonsin fått den följdfrågan. Vissa skulle säga att jag är kränkt å någons vägar men jag är på min höjd irriterad. Om någons ursprung visar sig spela någon roll så får de väl nämna det själva.

Jag tror att det är samma grej som när man ser en extremt androgyn person och försöker lista ut om det är en kille eller tjej något som jag själv håller på med och jag är lika irriterad på mig själv för det. Varför spelar det så jävla stor roll? Visst det finns språkliga ursäkter att ta till men det handlar ju om att man ska kunna applicera sina djupt rotade fördomar. Det de som känner ett behov av att nämna diktuppläsarens ursprungliga nationalitet gör är att försöka tvinga den som läser att applicera sina fördomar och fan vad det irriterar mig.

Det här blev osammanhängande men vafan, så blir det ibland när man skriver rakt ut. Om ni ska ta med er något av texten, sluta fråga "Men var kommer du ifrån, från början?".

måndag 10 december 2012

Du ska inte stoppa köttbullar i näsan Stefan

Löfveneffekten är borta, Sossarna backar i mätning efter mätning men är fortfarande största parti. Det gäller att inte göra några misstag så kan det mycket väl räcka till. För att Fredrik Reinfeldt ska få lite mer tid över att hitta en tjej som haft sexuella fantasier om Alfons pappa så behövs ett regeringsskifte. Därför följer här några tips på vad Stefan Löfven bör undvika för misstag i framtiden.

1. Sötsuget
Mona Sahlin åt choklad, Göran Person smågodis, Juholt höll på med någon konstig godissort som hette kulbo (besläktat med Mozartkulor?). Det slutade inge vidare. För att Stefan inte ska falla i samma fälla så föreslår jag godisfritt år. Stefan får 500 kr och statsministerposten om han inte äter godis till valet. Nötter är ok, mums mums är i riskzonen.

2. Att tala är stort, att tiga är större.
Efter att ha börjat ge besked om vinster i välfärden med mera började opinionen vika, misstaget här är att uttala sig över huvud taget. Låt istället Socialdemokraterna bli en tom tavla där alla medborgare kan måla sin egna bild av Sverige, skyll sedan ifrån er på samarbetspartier när missnöjet börjar pyra. Idiotsäkert, bara att vara tyst. Om någon påpekar det spela bara på Norrlandsmyten.

3. Glöm inte jobben!
Det är så lätt att glömma bort de där jobben alla tjatar om. Om Alliansföreträdarna säger jobb 4 gånger per minut måste du säga det 5 gånger per min Stefan. Påpeka också gärna att du är en arbetare, hur kan Reinfeldt prata jobbpolitik när han inte stått på verkstadsgolvet? Jag vet att det kan vara drygt att säga samma ord i varje mening men säger du inte jobb tillräckligt ofta så är du emot jobb! Stevan Löfven är emot JOBB! Köp en synonymordbok så kan du kanske byta ut alla ord i en mening till jobb utan att någon märker. Jobb arbete, kneg anställning tjänst?
 

Oneliners i första avsnittet

Första intrycket är otroligt viktigt, inte bara för oss människor utan även för tv-serier. Det är efter första avsnittet de flesta bestämmer sig om de kommer tipsa andra om serien och om de kommer föjla den. Pilotavsnittet är något skaparen gått och tänkt på länge och har därför ofta flera av de bästa idéerna intryckta i sig. En riktigt bra oneliner som sätter sig kan avgöra hur det går för en serie, här följer några som verkligen fastnade för mig.


Laura stop flirting, like he's really gonna be interested in a sexfreak with a tiny vagina.


Ifrån "The Sarah Silverman program", Sarahs syrra försöker flörta med polismannen så att Sarah inte ska straffas för att hög på hostmedicin kört in i en lekpark. Roligt med lite fittskämt som omväxling, fick mig att se 4 hela avsnitt innan jag insåg att varje avsnitt skulle vara lika barnsligt.

Affirmative action was designed to keep women and minorities in competition with each other to distract us while white dudes inject AIDS into our chicken nuggets.

30 Rocks första avsnitt innehåller denna pärla, blandningen av sanning och komplett galenskap som genomsyrar hela serien visar sig redan i första avsnittet.

I hate listening to people's dreams. It is like flipping through a stack of photographs. If I'm not in any of them and nobody is having sex, I just don't care.


                                                                                                                                                                            
It's Always Sunny in Philadelphia är betydligt roligare än det här citatet men det var det här som fick mig att efter att ha sett ett halvt avsnitt på tv aktivt söka upp serien och konsumera den inpå småtimmarna. 8 säsonger in och roligare än någonsin.

En riktigt bra oneliner ger mer än bra skådespelarinsattser för första intrycket, så om du någon gåång får chansen att göra en tvpilot, se till att ha en redo.


söndag 9 december 2012

.. Jag skoja bara!


Kära ni, förra inlägget med Shell var såklart ett skämt! En tredjedel av er såg jag förstod det men så var det ett gäng som trodde på riktigt att Shelll hade bett mig tipsa om deras truckdiesel. Det hela handlade om att jag blev lite frustrerad över att allt ni tror jag gör är sponsrat. Merida är absolut en lånecykel. Jag får låna och testa och likadant gäller det med andra märken såsom Samsung etc. Och den kommande tågresan med SJ är inget spons, jag har valt det för att jag vill komma sent till min släkt och mina vänner. Det är vissa företag som jag jobbar med, som tillexempel nu med julmusten som jag gör i december. Då är det mina partners som jag lyfter fram och det står i alla inlägg.
.. Men ni kan väl erkänna att det var lite roligt med Shell? Jag har aldrig tankat i hela mitt liv så jag har ingen aning om vad som är enkelt eller inte. Och det är väl ingen bensinmack som har superfräscha toaletter. Dock var personalen trevlig men det är dom alltid :- )

Tack Shell!

Jag stannade nyss och tankade. Min Merida behövde fyllas på med luft och det är så enkelt att tanka luft på Shell! En Norsk tjej drack även deras underbara kaffe på nymalda bönor. Visste ni förresten att Shell har Truckdiesel? Det är trucklandslagets vilddiesel (Nu endast 11 kr/l). Tjej 1 och Kille 1 slog till och är såå nöjda. Shell har verkligen allt man behöver. Stort plus för trevlig personal och fräscha toaletter. Längtar redan till nästa stopp hos Shell !


Photoshopskillz, fråga inte om polisavspärrningarna.

Produktplacering

Att James Bond kör en Aston Martin är som de flesta vet ingen slump, det är stora pengar som ligger bakom. I årets solsida har många säkert även märkt av hur det är 3-5 helbilder på en Volvobil i varje avsnitt och att ett av snitt inte bara innehåller en handfull tydliga Samsungloggor utan också repliken "jävla skit apple!" Kort sagt finns det överallt. Frågan är bara hur man gör det.

Ett populärt sätt är att göra det på är att dölja det så bra det går. Att subliminalt påverka den som tittar till att tycka om en produkt mer. Ibland kommer man på sig själv med att handla efter en impuls som kommer ifrån det undermedvetna, 2 timmar efter att jag såg filmen "Extract" skulle jag köpa folköl och kom strax efter jag plockat upp Heineken att den förekom flera gånger i filmen och jag har dessutom reagerat på hur en flaska Heineken snurrats fram och tillbaka under en barscen så att framsidan alltid  syntes.

Annars kan man göra den raka motsatsen, gör det pinsamt uppenbart att det är produktplacering. Överdriv och dra metaskämt. Ett typexempel är hur 30 Rock har gjort flera gånger, denna gång med Verizon. (Länk)

Vad man däremot inte kan göra är att göra det pinsamt uppenbart men helt utan självinsikt eller humor. Något som Blondinbella fått erfara. Hennes läsare RASAR! över hennes pinsamt uppenbara reklam för Statoil:

Vi stannade nyss och tankade. Vår Audi Q5 behövde fyllas på och det är så enkelt att tanka på Statoil! Odd drack även deras underbara kaffe på nymalda bönor. Visste ni förresten att Statoil har julbord? Det är kocklandslagets vildsvinskorv (nu endast 59 kr). Angelica och Martin slog till och är såå nöjda. Statoil har verkligen allt man behöver. Stort plus för trevlig personal och fräscha toaletter. Längtar redan till nästa stopp hos Statoil

Efter läsarstormen så säger hon att allt var ett skämt, givetvis har hon lagt sin tid på att slänga ihop ett inlägg som möter alla de typiska krav som brukar ställas på köpta inlägg. Positiva omdömen, flera länkar till företaget, personliga bilder och presentation av erbjudanden. Otroligt välgjort skämt!

Man måste alltså redan ifrån början bestämma sig för att skämta och det går inte riktigt att efterhandskonstruera det hela på ett trovärdigt sätt. Hon får gärna ha sponsrade inlägg men ljug inte för människor, de flesta är inte så dumma. Tyckerhanja levererar sanningen opartisk och utan dold reklam.

onsdag 5 december 2012

Snökaoset will be televised

Idag råder officiellt snökaos. Inställda tåg och bussar, klass-2 varning, flygplan har krockat och folk uppmanas att stanna inne. Sociala medier fylls med ironiska kommentarer om hur misslyckandet av SJ, SL ,Trafikverket etc etc och norrlänningarna skrattar gott åt hur de nere i Stockholm inte klarar av lite snö.
Allt detta är gammalt men vad som är nytt är rapporteringen.

Den är mer omfattande än någonsin och Aftonbladet har en livesändning där man får följa med bärgaren Robban. En ung tjej ställer ledande frågor till knegarkillen Robban och däremellan pinsam tystnad med ett motorljud i bakgrunden. Desperat frågar reportern Robban om tips för att klara sig i snön på bara de minuter jag tittat har hon redan frågat "har då några tips?" "Hur ska man göra om man kört fast?" "Grus kan det vara bra?" "Vad är dina 5 bästa tips?" "Hur ska man göra när man kör fast?". Man får också se hur Robert fiplar med mobilen och pillar med GPSen i farten, som alla andra yrkeschaufförer. För att den tryckta stämningen inte ska bli sämre så verkar reportern inte kommentera det.

Gil-Scott Heron sjöng att revolutionen inte skulle tv-sändas, revolutionen sker live. Vad han inte visste då att det skulle vara live på aftonbladet.se.

måndag 3 december 2012

Rodney+Daniel=Jimmie och en ny definition av hån

I förmiddags publicerade Nyheter24 n artikel om "Jimmie Åkessons fyllehån emot Mona Sahlin" och övriga tidningar bedriver den vanliga copy+paste journalistiken och följer upp. Hånet tycks bestå i att Åkesson håller i en Toblerone på en privat bild. Tydligen är så innebär det att hålla i fel godissort och se lite glad ut för att håna någon numera. Det som gör hela "nyheten" ännu löjligare är hur annars ganska duktiga statsvetare tror att det kommer att skada partiet.

Det har funnits flera allvarliga skandaler de senaste veckorna men den här nyheten kommer bara innebära att de som lutar ut SDs håll kommer köpa idén om häxjakt. Dessutom så tror jag många svenskar kan identifiera sig med den bild som sprids. Jimmie åker på kryssning, är lite "wild and crazy" och klär ut sig lite och dessutom käkar han tax-free godis. Kanske inte så statsmannamässigt men folkligt. Politikerföraktet i stort och särskilt i de väljargrupper som SD är starka i och därför är det snarare en fördel att han visar sig vara helt vanlig.

För trots att Jimmie på bilden ser ut som en blandning mellan BB-Rondney och Daniel Breitholtz så är det här varken nyhet eller någon som kommer att skada SD det är på sin höjd ett försök att sälja lösnummer. Ska håna Hemut Kohl lite nu genom att steka min middag i smör, om N24 vill något så kan jag kommentera hånet när jag ätit klart.