lördag 15 december 2012

Kulturella syndabockar och unga män

Adam Lanza dödade 28 människor. 20 barn, sin mamma och ett antal anställda på skolan. En enormt tragisk händelse som i vanlig ordning följs av debatter om hur det ska förhindras i framtiden och försök att förklara det hemska som har hänt.

Något som är gemensamt för nästan alla masskjutningar av de här slaget är att de har ägt rum i länder där vapen är lättillgängliga och dådet har begåtts av personer med djupa depressioner som stegvis byggt upp en aggression emot samhället eller sin omgivning. Dåden har inte varit utförda i affekt utan kallt planerat mördande.

Trotts detta tydliga sammanband så undviks ofta det de uppenbara lösningarna, hårdare vapenlagar och ökade möjligheter att få hjälp med depressioner. Det är två saker som garanterat skulle ha effekt. Istället så dras det efter halmstrån, mer övervakning, mer metallbågar och mer vapen. Problemet är tydligen inte att det finns för mycket vapen utan att de barn på 5-10 år som dödades inte hade en pistol på sig så de kunde försvara sig...

Ett annat halmstrå som det dras i är kulturella förklaringar. Marilyn Manson fick skulden för Columbine, Batman fick skulden för Aurora och nu försöker man lägga skulden för Newtown på Mass Effect.
För er som inte känner till Mass Effect så är det ett action-RPG spel som utspelar sig 2183. Man spelar som kommendören Shepard och försöker rädda galaxen ifrån aliens och robotar. Ett rymdäventyr där man tillsammans med sitt team slåss emot monster, löser uppdrag och skaffar grejer för att kunna stoppa de onda krafterna i galaxen. Inget tyder på att Mass Effect har något med saken att göra annat än att Adam Lanza hade tyckt "like" på spelets fansida på Facebook.

Men vänta lite kanske du tänker, spelade inte många andra av dessa hemska människor också spel? Jo så är det, men har inte nästan alla lyssnat på musik? 72% av alla amerikaner mellan 6 och 44  spelar spel. 2/3 som spelar spel är män och eftersom det är i stort sätt uteslutande män som ligger bakom dessa hemska handlingar så vore det direkt osannolikt att en gärningsman inte spelat spel.

Så länge man bortser ifrån verkligheten och skyller på korntemporära kulturella syndabockar kommer det fortsätta hända den här typen av tragik. Det är först när man vågar ta i de verkliga problemen men stor tillgång till handeldvapen, mobbing och unga människors psykiska ohälsa som den här typen av händelser kan förhindras.

Kanske är det dags att lägga mer fokus på unga killars psykiska ohälsa, traditionellt så läggs mer fokus på unga tjejers ohälsa trots att det är i stort sätt uteslutande unga män som begår denna typ av hemska brott och att de är grovt överrepresenterade i självmordsstatistiken över i stort sätt hela världen.   

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar