Har under dagen bakistittat på tv3's "Tonårsbossen". Programidéen är att Charlie Söderberg (Lyxfällan, PLUS) åker ut till olika familjer och att en av deras tonårsbarn ska vara ansvariga för ekonomin under en månad. I grunden en ganska bra idé, krockarna mellan egoistiska ungdomar och den svåra realiteten hushållsekonomi kan vara borde ge både intressanta och roliga händelser. De gör dock ett stort misstag.
Alla de tre familjer de varit ut till hitintills är välbeställda och EFTER fasta utgifter så har "bossarna" hitintills fått ut mellan 40 000 och 45 000. Det blir inte så jättesvårt att klara av en budget även för en tonåring när man har så pass mycket pengar att röra sig med. Dessutom så är ofta kylskåpet fullt ifrån början och massor av pengar kan sparas i genom köpstopp på resor, kläder och nöjen för resten av familjen.
Sen så är det dessutom samma typ av "bossar" varje gång, unga tjejer materialistiska tjejer. Avsnitten blir ganska lika. Tonårstjej får pengar, föräldrar rädda att hon ska lägga allt på dyr väska/jacka/kamera, budgeten innehåller för lite pengar till mat, tjej går och handlar mat som inte funkar, shopping!, halvvägs visar det sig att matbudgeten inte håller, fejkad oro och i slutändan finns det ändå några tusenlappar kvar.
Jag hade köpt det hela om inte programmet utgav sig för att göra någon typ av samhällsservice, att ungdomar ska få en bättre uppfattning på hur hushållsekonomi fungerar. Jag tror att det snarare gör tvärtom. De flesta familjer har inte 45 000 att röra sig med varje månad och dessutom så är månaden inte en typisk månad där avgifter till fritidsaktiviteter måste betalas, vinterskor inhandlas eller reparationer på huset behöver betalas utan det är månader med köpstopp och inga större oväntade utgifter. Det är för många genuint svårt att få pengarna att räcka till. Inte för att man köpt burberryväskor för pengarna utan eftersom verkligheten ser ut så.
Ville man verkligen visa på hur svårt det kan vara med hushållsekonomi hade de haft med några familjer med lite normalare inkomster, familjer som ibland har mycket månad kvar i slutet av pengarna. Då hade det kunnat kommit fram något intressant, då hade säkert många unga fått större förståelse för hur deras föräldrar ibland måste vända på pengarna och hur svårt det kan vara när man måste prioritera. Nu får det istället se en bild av att det är skitlätt, att även om man lägger ut massor av pengar på lyxkonsumtion så går det ihop av sig själv utan problem.
Så ser det inte ut för de allra flesta.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar