måndag 8 april 2013

Leave Maggie alone!

Lustigt att se hur vissa sjunger Ding dong the witch is dead
och andra skriver på hyllningar nu när Margaret "Maggie" Thatcher är död.

Kan vi inte bara överens om några basic grejer? Hon gjorde flera grejer som var dåliga, de fattiga, homosexuella, irländare, fackligt aktiva, människor drabbade av krig och skolbarn kan alla vittna om det. Samtidigt så har hon varit en förebild för många och visat att även kvinnor kan leda ett stort viktigt land. Så även om hon genomförde en hel del dålig policy, tog flera tveksamma beslut och bedrev politik som inte alla gillar så var hon inte någon häxa eller demon utan en framgångsrik politiker.

De som hyllar Thatcher är antigen väldigt mycket "Tory", historielösa eller personer som saknar annan förebild. Det växer inte stora kvinnliga ledare på träd direkt. De som sjunger på "The wicked Witch is dead" gör dock inte heller rätt. Vill man kritisera någon så får man passa på medan de lever, i graven är det svårt att försvara sig. Dessutom är det en gammal sexistisk ovana att kalla kvinnor i maktställningar för häxor. Bara för att Thatcher var sexistisk och bromsade utvecklingen för kvinnors rättigheter så behöver inte vi vara det.

Aung Sang Suu Kyi, Dilma Rousseff, Sirivamo Bandaranaike, Angela Merkel, Michelle Bachelet, Corazon Aquino, Hillary Clinton och Indira Gandhi. Alla tänkbara förebilder och många av dem med betydligt sundare åsikter och bättre "trackrecord" men ingen av dem lika ikoniska eller starkt lysande förebilder som Maggie.

Man måste inte vilja ta mjölk ifrån skolbarn och kalla Nelson Mandela för terrorist, det går att inspireras av Thatcher ändå. Man måste inte tycka att feminismen var klar 1980 och krossa fackföreningar för att se henne som en förebild. Man måste inte vilja missgynna fattiga och vilja starta krig för att se hennes ledarskap. Att Thatcher är en förebild för många är inte för att hon är en bra förebild utan för att hon är en av väldigt få kvinnliga politiska förebilder. Det är där problemet ligger.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar