onsdag 17 april 2013

Konspirationer och Terror

Under Boston-maraton så sprängdes ett antal bomber i målområdet. 3 döda och ett hundratal skadade. En tragiskt händelse som slogs upp stort i media, "Terrorbombningarna i Boston" och grova bilder på skadade överallt. Det spekulerades vilt om vem så låg bakom och varför. En av Fox News profiler gick ut och sa att man borde fängsla saudier även utan misstanke lite till höger och vänster. Andra var bergsäkra på muslimsk terrorism eller misstänkte Nordkorea. Än idag vet man inte vem som låg bakom eller varför men något har förändras i rapporteringen.

Den amrikanska staten gick ut med ett uttalande om att det inte fanns något som tydde på muslimsk terrorism eller inblandning ifrån Al Quaida och direkt syntes skillnaden. Konspirationsteorierna började flöda, var det "false flag operation" av staten själva? Fanns det någon koppling till de bombövningarna som genomfördes samma dag? Var detta en ursäkt för att invadera Iran? I media stod det inte heller längre "terror" utan "bombningar" eller "attentat". Nu när muslimsk terrorism eller inblandning ifrån Al Quaida ansågs osannolikt så var det inte längre ett terrordåd. Samma sak har jag tyckt se varje gång något som det här händer.

Det var lika dant med Breivik, först en rasist (lokal SD-företädare) som uttalar sig förhastat och felaktigt om muslimsk terrorism. Sedan när gärningsmannen blir känd färre och färre omnämnande om terror och terrorism och istället massmördare. Detta trotts att det snabbt blev tydligt att det var ett terrordåd.  Samma sak går att se med t.ex. Peter Mangs som alltid kallats seriemördare trots att han själv sagt att syftet var att skrämma invandrare och förändra Malmö.

Min konspiration är att media antigen inte läst definitionen av terrorism "avser det systematiska användandet av våld eller förstörelse, särskilt mot civila mål, för att med hjälp av rädsla tvinga fram politiska eller andra typer av förändringar"
Eller att de konsekvent vägra att betrakta vita kristna/sekuläras dåd som terrorism vilket inte bara är fel utan också göder den rasistiska föreställningen att alla som inte ser ut som jag är farliga.

Update: Två ryska bröder identifierade som gärningsmän. En gripen med stora skador, en av dem död. Fortfarande oklar vad motiven bakom bombningarna var.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar