söndag 26 maj 2013

Förklara inte bortförklara, förstå inte förringa.

De senaste veckornas händelser i Stockholms förorter har varit hemska för många. Värst av alla drabbas alla de hundratusentals människor som lever helt vanliga hederliga liv och behöver ligga oroligt vakna om nätterna. Dels drabbas de av upploppen. Bilar och skyltfönster förstörs. deras möjlighet till ett normalt liv begränsas. Dels drabbas de av fördomarna. Alla Husby-bor är nu stenkastare är på tok för många människors medvetande och är du en ung kille så har du definitivt eldat upp minst en bil.

Dels drabbas de av rasistiska våldet. När fördomen om unga invandrare är att de är våldsamma innebär det att polis brukar mer våld, det är inte längre bara de poliser som skriker "neger" och "apjävel" som brukar mer våld emot vissa personer baserat på ursprung. Dessutom så behöver de vara oroliga för de "medborgargarden" eller nazistgrupper som det faktiskt handlar om. Flera personer har vittnat om hur dessa grupper med nazister har jagat unga invandrarkillar, misshandlat oskyldiga och aggressivt frågat ut personer om huruvida de är svenskar.

Det har gjorts många ansatser till att förklara upploppen, ofta har ideologin lyst igenom och den vetenskapliga grunden har varit darrig. Den som orkar läsa en längre text kan läsa den HÄR, den kanske är lite väl vänstermålad bitvis men den pratar om just den här typen av upplopp, där man förstör sina egna områden och angriper ordningsmakten. Det kan ses som ett sorts självskadebeteende, ett rop på hjälp. Den slovenske filosofen Slavoj Zizek om samma sorts upplopp i Frankrike:

The riots where simply a direct effort to gain visibility…They where neither offering a solution nor constituting a movement for providing a solution. Their aim was to create a problem, to signal that they were a problem that could no longer be ignoredDen är inte en bortförklaring, att bränna bilar är fortfarande fel, men det är en förklaring. Man kan förstå utan att acceptera.

Fördomarna kan jag också förstå, jag hatar dom men jag förstår dem. Människan är genetiskt programmerad att förenkla sin omgivning. I grunden handlar det om att identifiera hot. Vi måste på så kort tid som möjligt avgöra om någon är ett hot, vän eller fiende. Därför delas människor upp efter enkla stereotyper, ser någon sjavig ut och luktar fulvodka så är man lite försiktigare. Det är så våra första intryck formas, är vi medvetna om det kan vi förändra och förbättra bilden vi har av människor så vi inte fastnar i stereotyper. Att fördomen tillkommer förstår jag, försök nu bara att skaka av den, låt inte fördomen definiera människor.  

Det jag inte kan förstå är nazisterna. De ger sig ut i områden där ytterst få av de själva bor och försöker ta lagen i egna händer. De brukar våld emot oskyldiga och hotar människor som råkar vara på "fel" plats.  Polisen har gjort ett relativt bra jobb genom hela händelseförloppet, några få poliser har agerat rasistiskt och överdrivet våldsamt. Tyvärr så kommer de säkert arbeta kvar och fortsätta dra ner övriga polisens anseende eftersom polisen kontrollerar sig själva. Så att polisens agerande inte skulle ha räckt köper jag inte som förklaring. Förklaringen är kanske att dessa människor har ett uppdämt behov av att bruka våld emot personer med annat etniskt ursprung och det är den sämsta bortförklaringen av alla.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar