torsdag 9 maj 2013

Stå upp för de försvarslösa.

I Sverige är en överväldigande majoritet av alla människor emot dödsstraff och Sverige jobbar aktivt väldigt aktivt internationellt för att hindra att det sker även i andra länder  Men ibland, ibland så verkar det som bortblåst, ibland så ropas det högt om dödsstraff. När det handlar om barn eller söta djur.

Det senaste fallet är den pappa som glömde lämna sin son på dagis. Barnet blev kvar i bilen i flera timmar och dog ,troligen till följd av värmen. En far som av misstag orsakat sin 2 åriga sons död. Jag har har svårt att tänka mig något mer tragiskt. Som om situationen inte var jobbig nog så kommer nu vågen av hat, hot och ilska rop på dödsstraff ifrån annars relativt fredliga människor. Jag har inga barn själv och kan inte annat än att försöka föreställa mig hur dåligt pappan måste må efter en sån här händelse. Jag mår dåligt bara av att försöka och verkligheten är helt säkert betydligt värre. Rättsväsendet kanske kommer att straffa den här pappan men det värsta straffet har han redan fått, en livstid av enorm skuld, skam och sorg. Istället för att hata på honom så borde han få stöd av alla medmänniskor, alla begår vi misstag, använd empatin och det enda som går att känna är sorg och medlidande.

Det andra fallet som upprört människor till dödsstraffskrav är "kattmördaren". En 16 åring i Göteborg har dödat katter och i flera fall hängt upp de döda kropparna. Här har hatet varit ännu större och hoten ännu fler men låt oss göra samma sak denna gång, låt oss använda vår empati. Han sägs ha psykiska problem. Eftersom hundratusentals personer i sociala medier och ledande tidningar spridit bilder på honom så kan mycket väl hans chanser till ett normalt liv för alltid saboterats. Hur tror du det känns för honom?

Varför väcks de här känslorna runt just katter och barn, varför ilsknar folk till? Antagligen eftersom de är försvarslösa. Att stå upp de försvarslösa, att vara en röst för de som inte kan komma till tals är bland det finaste en människa kan göra. I de här fallen är förövarna de försvarslösa. Hjälp den här pappan att bearbeta sin sorg genom att ge honom stöd, alla begår misstag, låt bli att hata. Hjälp den här 16-åringen genom att försöka förstå, inte fördöma, du räddar inga katter genom att få honom att må sämre. De är båda människor, försvarslösa och svaga. Det är de människorna man måste stå upp för, de försvarslösa,
annars är man ingen människa utan bara en liten lort.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar