torsdag 29 november 2012

Du ska inte stoppa köttbullar i näsan Annie

I höstas hade jag följetongen "rädda X, död eller levande" där jag gav alla Sveriges riksdagspartier tips på hur de kunde locka fler väljare och komma ur den kris de uppenbarligen befann sig i. Nu på senare tid har det visat sig att politiken är mer som boxning än 100 meter. Det handlar inte alltid om att vara snabbast utan snarare om att utnyttja dina motståndares misstag. 

Därför lanserar jag nu följetongen "Du ska inte stoppa köttbullar i näsan X" där jag kommer komma med tips till alla partier på vilka misstag de måste undvika. Damerna först så här följer några tips till Annie Lööf.

1. Kritisera inte dig själv.

Det finns miljoner människor i Sverige som kan kritisera dig för att den näringspolitik du genomför fungerar dåligt i din vilja att vara folklig behöver du inte bli en av dem. Visst kan självkritik vara nyttig men håll det internt. Dessutom kan det framstå som lite konstigt att prata om sig själv i tredje person, det är privilegierat endast kungahuset och Zlatan.

2. Berätta inte hur mycket du älskar kvinnor.

Det är bara sexistiska snuskgubbar och du som pratar så mycket om hur de älskar kvinnor och det blir bara konstigt när du sekunden senare lägger till "och män också förstås". Om du måste deklarera dig kärlek i media sammanhang så kanske det bättre att hålla sig till att "älska människor". Då slipper du dela citat med Stig Larsson som mitt i samma intervju som han pratar om prepubertala flickors vaginala PH-värde berättar att han faktiskt älskar kvinnor.

3. Sluta sätt så orimliga mål.

Sikta emot stjärnorna och landa i trädtopparna brukar man säga men Annie siktar på en helt annan galax. Centerparitet ska vara det dominerande borgliga partiet 2020, som det ser ut idag ska de vara glada om de får sitta i riksdagen efter nästa val. Centerns mål borde vara att hitta en fråga de kan vinna röster på istället för att fantisera runt i ett rosa mål när Annie är statsminister och Moderaterna får följa deras politik istället för tvärt om.

4. Smyg inte runt fakta.

Kina är inte en demokrati, inte i någon av de olika definitioner jag som statsvetare har läst om hitintills iaf. Det blir bara löjligt när du desperat försöker dansa runt begreppen, säg som det är istället, människor har fått nog av politiker som ljuger och undviker frågor.

5. Skämt  åsido!

Sluta säga skämt åsido efter att ha dragit ett kort, tråkigt och tydligt skämtsamt uttalande. Anton Abele gjorde samma sak när han var med i Tankesmedjan under Almedalsveckan (Länk) och framstod precis lika löjlig. Du må vara ung Annie men du kan inte göra samma pubertala misstag som Anton.

onsdag 28 november 2012

Rasism kan ge lotteririksdag.

Nyligen så rapporterades det om att Lars Isovaaras (SD) hade spottat på och använt rasistiska förolämpningar emot en vakt på riksdagen. Lars och partiet försvarade det hela med att han dels var berusad och dels hare rånats tidigare på kvällen av två män med invandrarbakgrund. Idag kommer Expressen med uppgifter om att han egentligen ska ha glömt sin väska på den sista baren han besökte och alltså inte alls blivit rånade på den.

Med risk för att "jumping the gun" så är det alltså ytterligare en riksdagsman ifrån Sverigedemokraterna som inte bara uttryck sig rasistiskt utan också ljugit om det hela på ett extremt olämpligt sätt. Här uppstår problem för SD, eftersom de har en avhoppad och sedan tragiskt bortgången riksdagsledamot samt två som är borta ifrån arbetet p.g.a. "järnrörsgänget" så är SD i en possition där om man stänger av eller på annat sätt blir av med en ledamöter till kan de inte längre få igenom förslag med hjälp av oppositionen. Regeringen har 173 mandat och just nu har oppositionen 174 tillgängliga mandat.

Om alla de uppgifter som kommit ut om Lars Isovaaras nu stämmer ställs SD inför det  ultimata testet, vad är viktigast? Att hålla på nolltoleransen och agera kraftfullt eller att fega ut för att säkra politiskt inflytande?Väljer SD  att agera i enlighet med sin egna nolltolerans så kan hela riksdagen förändras, det blir 173-173. Vid oavgjort avgör lotten och 1973-1976 års lotteririksdag kan återuppstå.

UPDATE: SD lyckades få Isovaara att lämna sin plats "frivilligt" så inget lotteri den här gången men så länge det finns mobilfilmer så i det inte kört för en ny lotteririksdag.

We need to come up with a slogan!

Av någon anledning så tror företag, kommuner och personer att de behöver slogans för att nå ut, kvaliteten på dessa kan vara varierade. Vissa är direkt dåliga, andra konstiga och vissa direkt felaktiga. Här några jag stört mig på genom åren:

1. Fox News - Fair & Balanced.

Den som någonsin sätt något ifrån Fox News vet att
de varken är särskilt rättvisa eller balancerade. Rupert Murdoch ärkerepublikanen vars 175 tidningar alla av någon anledning stödde Irak-kriget har stor påverkan och de gäster med andra synpunkter som medverkar avbryts och felciteras.

2. Panama (landet alltså) - It will never leave you.

Vad det är som inte kommer lämna dig är oklart, den där utslagen i underlivet som du fick efter att ha haft sex i polen? Någon okänd människa som från och med nu kommer stalka dig? Minnena ifrån att vakna med spindlar i håret? Ingen vet och Panama vill inte berätta.


3. Säter kommun - Jag är tokig i Säter.

Jag uppskattar ordvitsen men att ha med en ordvits om kommunens rättspsykiatri känns inte helt klockrent. Hur många tänker " Ja nu flyttar vi till den där kommunen där de har en massa människor med psykiska problem, där ska våra barn växa upp!"

4. Mc Donalds - Im loving it.
 Jag har aldrig träffat någon som älskar Mc Donalds, i bästa fall föredrar de McD före andra snabbmatsställen men ingen som älskar det. "It's quite alright" hade kanske varit en mer sanningsenlig slogan.

5. Emo oil - If it's oil, it's emo.

De har numera bytt till "Energy anywhere" men de hade länge den härliga sloganen som påminde alla om att även olja klär sig i svart och använder kajal.

måndag 26 november 2012

Två saker som alla gillar



 Det finns två saker som jag tror att alla gillar, jag har aldrig stött på någon som tycker illa om dessa två saker. Jag pratar förstås om söta djur och Lennart "Hoa-Hoa" Dahlgren". Söta djur är min generations babybilder, de flesta i min ålder har inte skaffat barn än men har ett uppdämt behov av söta saker och att visa bilder på söta saker. Titta bara på de här djuren, SÅ SÖTA!




Hoa-Hoa verkar nästan lika populär. Han är i grunden tyngdlyftare men har via en annonskampanj för pappaledighet och "På spåret" blivit Sveriges kanske mest omtyckta människa. Han är mjuk men hård, han är smart men enkel, han är konstig men också helt vanlig. Han är inte noggrant politikt korrekt men skulle samtidigt inte vilja någon illa.


Jag har inte hitintills stött på någon som tycker illa om söta djur eller Hoa-Hoa och så kommer det nog att förbli. Bara titta på dem, awww.

Inte alla gillar en badboy.

Chris Brown spelade i Globen förra veckan och debatten gick het redan långt innan. Stureplansgruppen låg bakom gruppen och såg ingen koppling mellan artisten Chris Brown och den där killen som spöade på Rihanna, mordhotade henne och försökte knuffa ut henne ur en bil i rörelse.
Här ett utdrag ur polisraporten:

Brown tried to force Rihanna out of the car, but couldn’t because she was wearing a seat-belt, according to detective’s notes.Brown became more violent, and then allegedly shoved Rihanna’s head against the passenger window. After she turned to face him, Brown punched her, and continued punching her while driving, the notes continued.
Rihanna’s mouth was filled with blood, which also splattered on her clothing and the inside of the rented Lamborghini they were driving.
According to the report, Brown told Rihanna: “I’m going to beat the —- out of you when we get home. You wait and see.”
Rihanna left a message for her assistant that said, “I am on my way home. Make sure the cops are there when I get there.”
Brown replied, “You just did the stupidest thing ever. I’m going to kill you.

Den killen fick iaf spela i Sveirge men i Guyana så stoppades hans spelning efter protester, det var tydligen långt ifrån omöjligt att få han att ställa in.

Brown har nu också stängt ner sitt twitterkonto efter all kritik han har fått och efter att i en diskussion med profilen Jenny Johnson kallat henne bitch, hora och sagt att hon borde hålla tjäft och suga kuk. Eftersom han använde hashtagen "iwin" så måste han ha vunnit debatten. 

Många diskuterar i anslutning till det här "om man tagit sitt straff ska man då straffas av samhället" och "men Rihanna verkar ju vara ok med det nu varför ska inte vi. Det ena är ett skumt skitargument, att Rihanna har umgåtts med Chris Brown efter händelsen betyder inte att det är ok, det betyder inte heller som vissa hävdar att hon får skylla sig själv. Ingen ska behöva bli utsatt för våld.

Det andra är en intressant diskussion som jag tror jag tagit upp på bloggen förut, att respektera alla är bra men skam och sociala påtryckningar kan mycket väl vara det som gör att Brown kanske inte spöar nästa tjej som kommer tillräckligt nära snarare än hotet om att sitta i fängelse.

Överlag är det härligt att se att Guyana lyckas säga emot och nästa gång Chris vågar sig över våra gränser så tycker jag att vi ska göra det också. Vi kan väl inte vara sämre än en liten f.d. brittisk skitkoloni?

Lifeskills och bh-band

Ordning och reda i klassrummet, ut med flumskolan! Janne B har trotts snart två mandat perioder vid makten inte slutat med sina slagord och de flesta håller med. Ordning är bättre än kaos, reda bättre än oreda och flum som musik, teater och bild får man syssla med på fritiden! Några som tagit denna plakatpolitik till hjärtat är internationella engelska skolan.

De har friskolor över hela landet, undervisningen sker till stor del på engelska och här så är det ordning och reda som gäller. Skolorna har ganska bra resultat i regel, om det beror på det överväldigande positiva urvalet eller att deras modell funkar är oklart. Ett sätt att upprätthålla ordningen är ett system med prickar som förekommer på flera av skolorna (om inte alla).

Varje gång en elev kommer sent, svär, stör lektioner eller något annat störande ha keps på sig eller säga emot kanske så får eleven en prick. 3 eller 5 prickar resulterar i kvarsittning. I Uppsala skriver UNT att elever där får prickar om bh-band är synliga eller hemsk nog kallat lärarna vid deras förnamn. Att man inte vill ha elever som sitter med telefoner är försåtligt men inte ens där hormonerna strömmar som mest stör ett synligt bh-band lektionerna. Att eleverna inte visar sina underkläder allt för mycket kan vara bra (jag minns sidenkalsonger och stringtrosor allt för väl) men ett bh-band?

Överlag så verkar de ha en del småskumma saker för sig på Engelska skolan. Min lillebror gick högstadiet på en av deras skolor och hade ämnet "lifeskills" på schemat. De delades upp i killar och tjejer. Killarna skulle lära sig " how to become a man!" och om papparollen vilket inte i sig behöver vara fel men läroboken var låt oss säga lite gammalmodig. Hur du ska döda vilda djur, tips på att hellre gå till prostituerade än att ha sex med någon för tidigt och en hel hög med gamla mysiga könsroller.
Under tiden fick tjejerna lära sig hur de skulle hantera sitt dåliga självförtroende och negativa tankar.

Överlag så straffas och begränsas tjejerna betydligt mer i klädkoden som gäller men regler om kjollängd, hur genomskinliga strumpbyxorna får vara och som i Uppsala bh-band. 
Nästa gång du hör klyschan ordning och reda i skolan så kanske det är värt att fråga sig hur också?

För att cementera könsroller och trycka ner elever i stolen för att det ska vara tyst är inte hur man lär sig bättre. Att tysta den kritiska eleven som ifrågasätter och analyserar leder inte till en ljusare framtid och att ett bh-band syns gör inte att skolan imploderar.

Lånfällan

Under min uppväx har mina föräldrar lärt mig att låna pengar det gör man till två saker, studier och bostad. Möjligtvis bil men egentligen inte. Har man inte råd att köpa en tv idag får man spara till när du har nog med pengar. Idag verkar hela samhället dock skrika ut motsattsen.

Avbetalningar är en modell, "ingen ränta eller avgifter" brukar det heta och 300 kr i månaden i 36 månader? Vilket kap!
Abonnemang med förhöjd avgift är avbetalningarnas maskerade kusin, mobilen för 1kr, 200 kr förhöjd månadsavgift i 2 år innebär dock att telefonen kostar 4800. Pretty sneaky.

Sen har vi the scum of the earth, sms-lånen. Till den förmånliga räntan 350% får du låna någon tusenlapp när du står i krogkön. Perfa, de pengar du bränner på nöjen den här månaden kommer du lätt kunna betala tillbaka nästa. Eller vänta lite längre med att betala tillbaka och ta ett till så blir det restaurangbesök med finvin, att det blir soppkök och tv3-program i framtiden spelar mindre roll.

Vad som är nytt för mig och som jag stör mig ofantligt på är att nu vill bankerna in i matchen, de är trötta på att småtöntarna ska låna ut massa pengar. Det är ju deras jobb! Därför har Forexbank lanserat en reklamfilm där de inte undrar om du som tittar ska ta ett litet banklån och köpa en hemmabio. har man redan glömt bort vad som händer när man ger ut för mycket lån och låter människor leva över sina tillgångar. Snart kommer driv-in långivaren, låna 40 000 på under 5 min och få ett friscomål på köpet.

Det är bra att folk kan få lån men ska man låna till sin hemmabio så är vi snart tillbaka i någon form av finanskris där för många har levt för långt över sina tillgångar för länge. Lyxfällan kan inte rädda alla.

onsdag 21 november 2012

Konstfack-Sverige

Börja med att se det HÄR klippet. Alex Wasim heter "komikern" som uppträder. Han är direkt dålig, konstiga resonemang, benämner tjejer konstant horor  och uppträder arrogant. Det hela slutar med att han blir påhoppad av en snubbe vars tjej han hoppat på flera gånger verbalt.

För några år sedan hade jag sagt vilken jävla idiot, nu säger jag också vilken jävla idiot men är inte mer osäker varför. Det slår mig nämligen direkt att det mycket väl kan vara ett performance och att även bråket är uppgjort, konstfack light. Alla uppenbara provokationer om hur stor han är (trots att han är nästan okänd), den överdrivna titeln på youtubeklippet,  allt snack om Stockholms storhet när han uppträder i Göteborg, de snodda publikgrejerna han gör och det faktum att inte arrangörerna ingriper tyder alla på det.Lite Andy Kaufman fast sämre.

Det skulle också kunna vara ett dåligt försök att överbomba. När komiker helt och hållet misslyckas så försöker de ibland komma ur det genom att börja förolämpa publiken så mycket de bara kan, ibland lyckas det som HÄR där Bill Burr skäller ut sin publik i 10 minuter och vinner över dem till slut.

Eller så är han bara dålig så kan det vara men i konstfack-Sverige så vet man aldrig.

Aftonbladet, soon to be free?

Ärlighet är en dygd. Man kan komma undan med det mesta bara människor upplever att du talar sanning. Om du däremot ljuger, förvränger eller lurar någon blir det tuffare.

I Aftonbladets rosa sporttidning så har man ganska ofta kunnat se rubriker i stil med "Åsa satsade 10 kr vann 400 000 € (motsvarande 40 000 miljarder)" Under följer en innehållslös text om hur glad hon var och spelbolaget hon spelade hos uttalar sig. Dessa artiklar har alltid varit lite skumma, så intetsägande och innehållslösa men jag trodde alltid att de var utfyllnad. Har inte Zlatan spelat och Foppa inte planerar någon  comeback så har man en del sidor att fylla men nu visar det sig att artiklarna är helt köpta.

Företag kan vända sig till Mini Media, ett dotterbolag till Schibsted som i sin tur är ett syster bolag till både Aftonbladet och SvD och få hela artiklar i tidningen mot ersättning. Ingen stod det att artikeln i själva verket var reklam. Så här kan en sådan artikel se ut: Länk. Ledtrådarna finns där, orimligt många omnämnanden av spelbolaget och att journalisten som skrivit den inte jobbar på Aftonbladet utan Mini Media men åtminstone jag hade inte lagt ihop två och två och listat ut hur det låg till.

Aftonbladet får ha hur mycket annonser de vill i sin tidning men det måste vara ärliga. Man läser kommersiella budskap annorlunda än journalistik vilket man försöker utnyttja men så här får man inte göra. Aftonbladet får gärna göra en helt reklam finansierad tidning om de vill och ha 3 sidor reklam för varje sida journalism inte mig emot. Jag skulle gärna se att någon av de stora tidningarna skippade reklam helt, visst det blir dyrare men också renare och bättre journalistiskt när man inte måste ta hänsyn till annonsörer.

Läsarna läser på nätet och där drar man in för lite pengar, jag förstår att man letar alternativa sätt att finansiera tidningen men så här kan man inte göra. Testa istället att ta betalt direkt av kunderna även på nätet och bedriv bra journalistik utan annonsörer som begränsar din frihet eller satsa på gratismodellen och ös på med reklamen. Då är det åtminstone ärligt, då kan ni komma undan med det.

Ormen ömsar skin

Förra veckan dominerades trotts CIA-chef skandalen, bomber ifrån Israel och Hamas, SAS dödsryckningar och nyheten om att den globala temperaturförändringen ser ut att bli dubbelt så stor som man tidigare trott av en sak. Några unga män som beter sig grisigt på stan. De råkade nämligen sitta i Sveriges riksdag och de uttryckte i filmen vad många misstänkt, rasism. Veckan var full med nyheter som en långsam vecka hade domminerat totalt men nu knapp syntes.

Idag är rapporteringen runt själva händelsen stannat av, de flesta kombinationer av ord som går att skriva har redan blivit skrivna och allt som går att säga har redan sagts. Den här veckan börjar arbetet för SD att bygga upp den fasad som raserat förra veckan och då tar man till det bästa man har, Johnny Skallin och Margareta Larsson.

Johnny är trotts sitt y-namn inte någon WT skåning utan en medelklass södra Norrland snubbe. Hans föräldrar (tror jag) bor på samma gata som mina föräldrar och det är stor sannolikhet att vi kommer fira jul bara ca 100 meter ifrån varandra. Jag har sett Johnny i någon regional debatt i Sundsvall och han är inte direkt inspirerande, dock så verkar han inte särskilt benägen att plocka upp järnrör så det kanske hjälper. Jag vet inte om Johnnys föräldrar delar hans åsikter men de är en av få anonyma familjer på vår gata, ett av få familjer där man inte sålt jultidningar, haft middagar med,  sökt sponsorer till "sponsorlopp" till välgörenhet i skolan, haft som barnvakt eller lekt hos. De är en av få familjer som min föräldrar bara hälsar artigt på och inte stannar och pratar en stund. Kan vara en slump men jag vet inte.

Margareta Larsson är lite mer känd, SDs största virala succé men sin hit 40 000 Miljarder kronor Länk. Vad som kanske är mindre känt är att hon är Jimmie Åkessons svåger. Ordet svågerpolitik har aldrig kommit så mycket till sin rätt som idag. Som tur är är det Johnny som tar hand om det ekonomiska och Margareta som fylla in i det Juridiska där hennes mattekunskaper inte utsätts för press i onödan. Hon är sedan tidigare ungdomspolitisk talesperson eftersom hon med sina 58 år är 100% down with the kids.

Det är tillfälliga förändringar säger man, jag läser det som att Ekeroth kommer tillbaka i samma roll och att Skallin får stanna om de inte hittar någon bättre. Samma politik, nya ansikten. Ormen har ömsat skin. 

onsdag 14 november 2012

Landet det tillhör dig och mig.


Idag så la Expressen ut ett filmklipp med Erik Almqvist, Christian Westling och Kent Ekeroth där man kan se framförallt Erik Almqvist agera ganska illa. Han agerar aggressivt, uttalar sig rasistiskt och kallar en kvinna som griper in för hora. Länk till Videon                                                                                  

Det hela hände för drygt 2 år sedan och efter händelsen så la Soran Ismail ut en youtubevideo med sekvensen där Almqvist sparkade efter en beerusad man i hoodie  läskbur . Som svar la Almqvist ut ett klipp där han påstår att att mannen är Sorans vän och att han attackerat dem. Han klagar också på att det Soran lagt upp väldigt selektiva delar av sanningen och svarar med att lägga upp en sekvens där den berusade mannen grips av polis. Resten av det filmade materialet som Expressen nu fått tag i sket han i att lägga upp, selektivt skulle vissa påstå. Han avslutar video men lite barnsliga personangrepp vilket båda sysslar med så det spelar mindre roll men så säger han också, sanningen kommer att komma fram.

Nu 2 år senare så kommer sanningen fram, Expressen har på något sätt fått tag på det Kent Ekeroth filmade vilket utöver det agerande och förolämpningar Almqvist slänger ur sig även visar vilken attityd Erik har. "Nej det är inte ditt land, det är mitt land" säger han till Soran, han hävdar också att Soran omöjligt kan vara svensk och att det är upp till honom (erik) att avgöra detta.

Nu så ursäktar sig Almqvist med allt han kan komma på, det var sent och han var lite full, han gick i samtalsterapi, han minns ingenting(trots att han garanterat sett videoklippet i efterhand så han kunde klippa ut valda delar till sin youtubevideo). Han ber också om förlåtelse, inte till kvinnan han kallade hora, inte till Soran, inte till någon annan som han betett sig illa emot utan bara till sitt parti.

Den enda möjligheten att han inte även nu sitter och ljuger är att han drabbats av en TGA, Transitorisk global amnesi. En tillfällig minnesförlust som då har uppstått inte bara den kvällen utan också varje gång han sett klippet i efterhand. Jag vill inte kalla Erik Almqvist för en lögnare så vi får  utgå ifrån att så var fallet.
Almqvist avgår ifrån diverse partiuppdrag men sitter tills vidare kvar i riksdagen och har inte blivit utesluten men jag har svårt att se att de kan ha kvar honom i de positionerna.

Nu vill jag dock påpeka något viktigt, dra inte alla över en kam. Då är du inte ett dugg bättre än rasisterna. Nu är det förvisso massor av sdare på olika nivåer i partiet som uttalat sig illa på olika sätt men det innebär inte att alla är islamofober, rasister och idioter. Visa SD:are samma tolerans som du vill att de ska visa alla andra.

Låt oss se ned på. håna och skratta åt Erik, det har han gjort sig förtjänt av men visa  de ca 8-10% av svenska folket som trots detta väljer att rösta på partiet lite respekt. Förklara för dem varför de har fel och hur du tänker istället för att kalla dem rasister. Det här är mitt land, det här är ditt land, oavsett vad du tror, tycker eller röstar på.
                                                                                                                                                                                                                                                                                     
                                                                                                   Min hemstad Sundsvall

tisdag 13 november 2012

Gillas av Facebok

Likes är big business. Varje gång en person på facebook tycker "like" är det inte bara ett statement om vad du tycker är bra utan också en möjlighet för den du gillar att sprida budskap till dig, därför blir det viktigt.
Det är dessutom viktigt för företags legitimitet i sociala medier att ha följare och likes, har Telias facebooksida bara 320 likes kanske den inte är den riktiga, att Mekonomen bara har 130 följare på Twitter kan göra att ett fejkkonto lätt kan ta över som den mest trovärdiga och sprida felaktiga eller t.o.m. skadliga budskap.  Därför så förekommer förstås fusk.

Vem som helst kan för en handfull dollar få 500 nya fans av sin facebooksida och för några få dollar mer få flera tusen. Uppläggen är lite olika men antigen är det fejkkonton som går runt  och gillar eller så betalar man verkliga personer så summor för att gilla sidor. Det går ven att köpa twitterföljare, bloggkommentarer och all möjlig annan digital bekräftelse. Det är lite fult men inte jättehemskt att detta fenomen existerar.

Vad som är värre är att facebook misstänks hitta på likes för att öka sina annonsintäkter. Facebook började nyligen med "Person X gillar företag som köpt annons A så det kanske du också gör" annonser. De dyker upp i flödet snarare än i högerspalten där reklam normalt håller till. Begränsningen med de här annonserna är att dina vänner måste ha gillat en massa företag för att du ska nås av deras annonser. Alltså tjänar Facebook mer pengar om du gillar annonssugna företag.
Likt ett kedjebrev så räcker det att 1-2% skickar det vidare för att det ska leva länge men då väldigt få tycks ha gillat företag bara för att Facebook pekar ut att tjejen du festade med 3-4 gånger för 2 år sedan gillar det så tyder mycket på att de fyllde i med påhittade likes.

SVT har gjort en granskning på denna nya typ av annonser och massor av människor har skickat in mejl om att saker likats när de sov, var utomlands eller inte gått nära en dator. Facebook skyller på att folk har fickklickat med telefonen vilket säker kan förklara några fall men inte de gånger 5 sidor gillats samtidigt när ägaren till kontot inte använde facebook.

Vill du stänga av facebooks möjlighet att använda dig som rekommendation för ett företag kan du gå till Account settings - facebook adverts - Edit social advert settings och stänga av det där eftersom facebook sin vana trogen inte frågar utan du mste själv säga ifrån istället.

torsdag 8 november 2012

Jag hatar näthatsdiskutioner och farväl Pär

Ännu en dag, ännu en debatt om näthat och om inte Twitter är för överrepresenterat i media. Ja twitter är överrepresenterat men när journalister, kändisar plus 100 000 "vanlisar" samlas på ett ställe blir det nog ofta så. Och ja, man ska vara snäll mot varandra och inte säga saker som "du är ful!" eller "du är dum i huvudet". Det tror jag vi alla kan vara överens om.

När man han rett ut den frågan finns det ofta inte så mycket kvar, "Är det synd om X eller får hen skylla sig själv?" Kanske, kanske inte bla bla bla. Just idag var det "vita kränkta män"-galjonsfiguren Pär Ström som utannonserade att han skulle sluta debattera sin ståndpunkt att killar är mer utsatta än tjejer. Han hade blivit kallad ful och folk hade påstått att han rövknullade tjejer. Nu har det otydligt om det refererade till Ströms sexvanor eller bara var en pubertal metafor för att han är dum emot tjejer, men hur som helst kränkande!

Man måste få säga vad man vill men ju mer kontroversiellt och/eller fel det är desto mer kritik måste man också kunna utstå. Säger jag att jorden är platt får jag räkna med att vissa svarar med att kalla mig idiot medan andra pedagogiskt visar bilder, uträkningar och rapporter som visar motsatsen. Det är inte svårare än så.

Att nätet finns gör att de taskiga kommentarer som man annars fäller vid fikabord runt om i landet istället kommer ut på nätet, han man då ofta impopulära åsikter eller helt enkelt fel kommer man få skit. Att Pär ska sluta prata om hur jobbit det är att vara man är skönt men lite synd, även hans åsikter bidrar till en levande jämställdhetsdebatt. Jag kunde passat på att kränka Pär lite på slutet av texten men det finns ju redan ett "hen" i texten och det är nog tillräckligt. Farväl Pär!

Jag horar lite med huvudet

Här sitter jag en Torsdagskväll och horar lite med huvudet, åtminstonde om man får tro Stig Larsson, gamal författare/poet och vänsterkille. ( ej att förväxla med Stieg Larsson, död författare och vänsterkille). I svt's Debatt fick han lära sig lite om marknadsekonomi och dumförklarade svenska kulturkonsumenter men framförallt kom han fram till att som konstnär arbeta är horeri.

Stig menar nämligen att utan konstnärslöner så måste konstnärer hora ut sig antigen genom att göra konst folk vill betala för eller ha ett vanligt jobb. Att ha ett vanligt jobb är tydligen också horeri, Stig tjänade ca 750 000 för 2 år sedan men bara 60 000 förra året, TUFFT att leva på det.

Tanken med konstnärslön är att en duktig konstnär ska få en garanterad inkomst (ca 7000/månad) för att se till att de kan koncentrera sig på att göra bra konst istället för att oroa sig för brödfödan. Tanken är ganska god men verkligheten dum, eftersom pengarna delas ut på livstid så är det bara etablerade konstnärer som får några pengar. Tjänar de över 260 000 på ett år får de inga pengar det året, däremot behöver Stig inte oroa sig för sparande. Han kan lugnt bränna de 750 000 han jobbat in och ta 200 000 i statliga bidrag året efter och skriva lite prosa som han ger ut nästa år och drar in en halv mille på.

Bättre istället att stödja konstärer som inte nått de status där de med lätthet kan "hora" till sig alla pengar de behöver och mer därtill om de skriver i DN 1 gång i månaden, målar en tavla till SCAs huvudkontor eller gör ett företagsgig. Det finns tusentals lovande konstnärer som drömmer om att få bli utgivna, sätta upp en pjäs, spela in en skiva eller bara nå ut med sitt budskap. Hjälp dem istället så får Stig hora lite med huvudet istället för med den där kroppen kommer han, som han själv koonstaterar, inte långt.