torsdag 8 november 2012

Jag horar lite med huvudet

Här sitter jag en Torsdagskväll och horar lite med huvudet, åtminstonde om man får tro Stig Larsson, gamal författare/poet och vänsterkille. ( ej att förväxla med Stieg Larsson, död författare och vänsterkille). I svt's Debatt fick han lära sig lite om marknadsekonomi och dumförklarade svenska kulturkonsumenter men framförallt kom han fram till att som konstnär arbeta är horeri.

Stig menar nämligen att utan konstnärslöner så måste konstnärer hora ut sig antigen genom att göra konst folk vill betala för eller ha ett vanligt jobb. Att ha ett vanligt jobb är tydligen också horeri, Stig tjänade ca 750 000 för 2 år sedan men bara 60 000 förra året, TUFFT att leva på det.

Tanken med konstnärslön är att en duktig konstnär ska få en garanterad inkomst (ca 7000/månad) för att se till att de kan koncentrera sig på att göra bra konst istället för att oroa sig för brödfödan. Tanken är ganska god men verkligheten dum, eftersom pengarna delas ut på livstid så är det bara etablerade konstnärer som får några pengar. Tjänar de över 260 000 på ett år får de inga pengar det året, däremot behöver Stig inte oroa sig för sparande. Han kan lugnt bränna de 750 000 han jobbat in och ta 200 000 i statliga bidrag året efter och skriva lite prosa som han ger ut nästa år och drar in en halv mille på.

Bättre istället att stödja konstärer som inte nått de status där de med lätthet kan "hora" till sig alla pengar de behöver och mer därtill om de skriver i DN 1 gång i månaden, målar en tavla till SCAs huvudkontor eller gör ett företagsgig. Det finns tusentals lovande konstnärer som drömmer om att få bli utgivna, sätta upp en pjäs, spela in en skiva eller bara nå ut med sitt budskap. Hjälp dem istället så får Stig hora lite med huvudet istället för med den där kroppen kommer han, som han själv koonstaterar, inte långt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar