torsdag 29 november 2012

Du ska inte stoppa köttbullar i näsan Annie

I höstas hade jag följetongen "rädda X, död eller levande" där jag gav alla Sveriges riksdagspartier tips på hur de kunde locka fler väljare och komma ur den kris de uppenbarligen befann sig i. Nu på senare tid har det visat sig att politiken är mer som boxning än 100 meter. Det handlar inte alltid om att vara snabbast utan snarare om att utnyttja dina motståndares misstag. 

Därför lanserar jag nu följetongen "Du ska inte stoppa köttbullar i näsan X" där jag kommer komma med tips till alla partier på vilka misstag de måste undvika. Damerna först så här följer några tips till Annie Lööf.

1. Kritisera inte dig själv.

Det finns miljoner människor i Sverige som kan kritisera dig för att den näringspolitik du genomför fungerar dåligt i din vilja att vara folklig behöver du inte bli en av dem. Visst kan självkritik vara nyttig men håll det internt. Dessutom kan det framstå som lite konstigt att prata om sig själv i tredje person, det är privilegierat endast kungahuset och Zlatan.

2. Berätta inte hur mycket du älskar kvinnor.

Det är bara sexistiska snuskgubbar och du som pratar så mycket om hur de älskar kvinnor och det blir bara konstigt när du sekunden senare lägger till "och män också förstås". Om du måste deklarera dig kärlek i media sammanhang så kanske det bättre att hålla sig till att "älska människor". Då slipper du dela citat med Stig Larsson som mitt i samma intervju som han pratar om prepubertala flickors vaginala PH-värde berättar att han faktiskt älskar kvinnor.

3. Sluta sätt så orimliga mål.

Sikta emot stjärnorna och landa i trädtopparna brukar man säga men Annie siktar på en helt annan galax. Centerparitet ska vara det dominerande borgliga partiet 2020, som det ser ut idag ska de vara glada om de får sitta i riksdagen efter nästa val. Centerns mål borde vara att hitta en fråga de kan vinna röster på istället för att fantisera runt i ett rosa mål när Annie är statsminister och Moderaterna får följa deras politik istället för tvärt om.

4. Smyg inte runt fakta.

Kina är inte en demokrati, inte i någon av de olika definitioner jag som statsvetare har läst om hitintills iaf. Det blir bara löjligt när du desperat försöker dansa runt begreppen, säg som det är istället, människor har fått nog av politiker som ljuger och undviker frågor.

5. Skämt  åsido!

Sluta säga skämt åsido efter att ha dragit ett kort, tråkigt och tydligt skämtsamt uttalande. Anton Abele gjorde samma sak när han var med i Tankesmedjan under Almedalsveckan (Länk) och framstod precis lika löjlig. Du må vara ung Annie men du kan inte göra samma pubertala misstag som Anton.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar