måndag 26 november 2012

Lifeskills och bh-band

Ordning och reda i klassrummet, ut med flumskolan! Janne B har trotts snart två mandat perioder vid makten inte slutat med sina slagord och de flesta håller med. Ordning är bättre än kaos, reda bättre än oreda och flum som musik, teater och bild får man syssla med på fritiden! Några som tagit denna plakatpolitik till hjärtat är internationella engelska skolan.

De har friskolor över hela landet, undervisningen sker till stor del på engelska och här så är det ordning och reda som gäller. Skolorna har ganska bra resultat i regel, om det beror på det överväldigande positiva urvalet eller att deras modell funkar är oklart. Ett sätt att upprätthålla ordningen är ett system med prickar som förekommer på flera av skolorna (om inte alla).

Varje gång en elev kommer sent, svär, stör lektioner eller något annat störande ha keps på sig eller säga emot kanske så får eleven en prick. 3 eller 5 prickar resulterar i kvarsittning. I Uppsala skriver UNT att elever där får prickar om bh-band är synliga eller hemsk nog kallat lärarna vid deras förnamn. Att man inte vill ha elever som sitter med telefoner är försåtligt men inte ens där hormonerna strömmar som mest stör ett synligt bh-band lektionerna. Att eleverna inte visar sina underkläder allt för mycket kan vara bra (jag minns sidenkalsonger och stringtrosor allt för väl) men ett bh-band?

Överlag så verkar de ha en del småskumma saker för sig på Engelska skolan. Min lillebror gick högstadiet på en av deras skolor och hade ämnet "lifeskills" på schemat. De delades upp i killar och tjejer. Killarna skulle lära sig " how to become a man!" och om papparollen vilket inte i sig behöver vara fel men läroboken var låt oss säga lite gammalmodig. Hur du ska döda vilda djur, tips på att hellre gå till prostituerade än att ha sex med någon för tidigt och en hel hög med gamla mysiga könsroller.
Under tiden fick tjejerna lära sig hur de skulle hantera sitt dåliga självförtroende och negativa tankar.

Överlag så straffas och begränsas tjejerna betydligt mer i klädkoden som gäller men regler om kjollängd, hur genomskinliga strumpbyxorna får vara och som i Uppsala bh-band. 
Nästa gång du hör klyschan ordning och reda i skolan så kanske det är värt att fråga sig hur också?

För att cementera könsroller och trycka ner elever i stolen för att det ska vara tyst är inte hur man lär sig bättre. Att tysta den kritiska eleven som ifrågasätter och analyserar leder inte till en ljusare framtid och att ett bh-band syns gör inte att skolan imploderar.

2 kommentarer:

  1. Jag är själv en elev på denna skola, och då förmodligen vet det mesta av vad som egentligen hänt. Det här med att få bestraffning för att ha visat sina bh-band, är troligtvis ett rykte som gått i skolan sedan förra året. Det kan möjligtvis ha inträffat, men i så fall då förra året, och kan ha förstorats upp. Jag visar mina bh-band lite då och då själv men aldrig, aldrig någonsin fått en kommentar varken lärare och elever. När man börjar i skolan så måste man även skriva under ett papper med regler som man går med på, där står det bland annat att man inte får visa sina underkläder. Varför skriver man under någonting och sedan klagar på det? Dessutom så är det såhär att om man får en ”prick”, så är ju det liksom inte världens undergång? Prickarna försvinner alltid efter en månad och tre prickar leder till kvarsittning. Av egen erfarenhet av detta, så kan jag säga att det inte heller är någon stor grej, man är aldrig ensam och man får tex rita.

    SvaraRadera
  2. Givetvis är det upp till var och en om man vill gå på en skola som delar ut kvarsittningar på godtyckliga grunder vare sig det rör sig om bh-band eller som flera av min lillebrors kompisar fått erfara att man säger emot lärare när man upplever att de har fel.

    Något man också bör diskutera är om det verkligen är lämpligt med den här typen av straffsystem då man t.ex. har visat att längre fängelse straff inte ger lägre återfallsgrad eller minskar antal brott. Kan vissa elever t.o.m. ställas utanför skolan på samma sätt som brottslingar hamnar utanför samhället och kan eleverna tappa förtroende för sina lärare på samma sätt som många har gjort för polisen?

    Det skulle kunna medföra stora pedagogiska problem och leda till sämre djupkunskap. Något Engelska skolan generellt verkar vara duktiga på är att anställa duktiga lärare, ge djupare engelskakunskaper och locka till sig ambitiösa elever.

    Bh-band i sig är inte den stora frågan, den är istället om det är den principen man vill ska råda. En skola där elever kan straffas på så lösa grunder medför ofrånkomligt problem. det i kombination med "lifeskills" (berätta gärna om du har några erfarenheter ifrån det) gör att jag ställer mig tveksam till vilken människosyn och attityd som förmedlas.

    SvaraRadera