onsdag 24 oktober 2012

Privatkopiering eller Piratkopering?

Back in the old days så var det vanligt att man spelade in musik ifrån radion på kassettband, copyswede införde då tillsammans med tillverkarna en avgift på banden för att ersätta delar av inkomstbortfallet upphovsrättslagarna drabbades av. Tveksamt redan då men kanske befogat.

Idag är det otroligt ovanligt med privatkopie
ring, det är enkelt att spara ner vilket ljud som helst som går igenom din dator men de flesta gör inte så. Det finns tre andra metoder som dominerar, streaming, "Itunes" och fildelning. Streamingen kräver ingen hårddiskplats och det finns för det mesta en modell som gör att upphovsrättsägaren får några öre per spelning.
 

Det som kräver plats är fildelningen eller när man köper låtarna via tjänster som t.ex. Itunes. I det ena fallet så får artisterna ersättning och det andra inte, båda tar dock lika mycket plats på hårddisken. Därför blir det konstigt när Copyswe nu dubblar de avgifter de lagt på lagringsmedia med hänvisning till privatkopieringen som knappt existerar.

Varje GB kostar 1kr upp till maxbeloppet 80 kr. Hur pengarna sedan fördelas ut till artisterna
svårt, det baseras helt på en SIFO de gör varje år. Det troliga är att stora välkända bolag och artister för nästan alla pengar eller en snedfördelning ibland de få mindre utövare som kommer med i urvalet. Bilden visar också hur stegen ser ut och det krävs ingen doktorshatt för att förstå att många kronor rinner ut i byråkrati på vägen.

Det konstigaste är att Copyswede fortfarande låtsas som att det är privatkopiering de tar ut ersättning för då det egentliga problemet för dem är pirater.
Pengarna tar de oavsett om du ska använda ditt USB-minne till att flytta dokument du själv gjort, spara dina RAW-bilder för din fotokurs eller få plats med stora spel. Det är craaaaazy att en privat intresseorganisation får ta ut en punktskatt på lagringsutrymme. det ska bli kul att se hur de lyckas ta ut en liknande avgift på de "molntjänster" som börjar bli allt vanligare.

Många tidningar skrev rubriker om "den nya piratskatten", har de inte lyssnat på Copyswede, det är ju en privatskatt. Läs ordentligt blockmongos!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar