tisdag 2 oktober 2012

Fildela vapen?

Ett gäng amerikanska libertarianer har påbörjat ett projekt, ett projekt som syftar till att de ska kunna fildela vapen, riktiga, dödliga vapen. Hur? Jo med hjälp av 3D-skrivare.

3D-skrivare är inte något nytt, de senaste åren har det poppat upp massor av videor på folk som skriver ut små racerbilar eller djur i plast med hjälp av just en 3D-skrivare men nu ska de alltså användas till något lite mindre gulligt. De går att köpa enklare versioner för runt 5000 kr och utskriftskostnaderna är ca 40 kr per cm3. Med rätt ritningar och en relativt billig maskin kan alltså vem som helst tillverka vapen hemma.

Men vadå vapen? De skriver ju ut i plast, blir det inte bara verklighetstrogna leksaker?
Ritningarna tillverkar även en mekanik på insidan precis som på ett vanligt vapen, allt då behöver är lite ammunition och sedan går det att använda fritt. Tanken av libertarianerna är att det ska vara slutet för vapenkontroll och att staten ska sluta lägga sig i. Vapnen som tillverkas håller inte nödvändigtvis för att användas många gånger men ett test som gjorts där man modifierat ett vanligt vapen med delar ifrån en 3D-printer så avfyrade man utan problem 200 kulor.

Kanske kan det här vara första steget emot att allt kommer finnas tillgängligt på nätet, kanske kommer man i framtiden med hjälp av kemiska skrivare tillverka mat eller droger med hjälp av filer? Kanske kommer det här innebära döden för det relativt fria internet vi vant oss med? Fler frågor än svar, lösningen kanske finns i Chris Rocks standup, åtminstone tills vidare.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar