söndag 21 oktober 2012

Chips, jänkare och pirater.

Jag tro de flesta kommer ihåg när Spotify, det förändrade hur man konsumerade musik och en förfest/fest kom aldrig att bli sig lik igen. Det var en tjänst som var tillräckligt komplett för att konkurrera med fildelning och samtidigt inte svindyr. Priset du fick betala var antigen en reklamslinga ibland eller ett par chipspåsar för att använda Torbjörn Rosdahls egna valuta. (Länk för den som glömt bort)

Något år efter började det viskas om samma tjänst fast för film och kanske tv, Voddler hette det och nyfikenheten var på topp. Tyvärr så visade det sig att Voddler hade för dåligt utbud för att slå stort. Nu på den senaste tiden har flera konkurrenter börjat poppa upp ur marken, den största nykomlingen Netflix knackar på dörren.

Jag har själv testat Netflix och de lider av samma problem som Voddler, utbudet är meh. Det finns en hel del film och gott om tv-serier men väldigt lite nytt och serierna är flera säsonger efter i regel. Det är gratis fram till Jul och jag har tittat på en del bra dokumentärer men när man ska betala för en tjänst vill man att den ska vara bättre. Netflix i Finland hade t.o.m. snott undertexter ifrån en finsk site som gör undertexter till piratkopierade filmer. Det visar lite på problemet.

Så länge vod-tjänster är sämre, krångligare och har sämre utbud så kommer ganska få vilja lägga pengar  på dem. HBO lanserar en tjänst snart där man ska kunna se avsnitt ifrån deras serier dagen efter de sänds i USA och dessutom få tillgång till deras fantastiska arkiv. Det är en tjänst som jag kan tänka mig att betala för och jag tror att det kommer krävas nischade sidor för att då det att funka.

Det är en rättighetsmässig mardröm att bygga upp tillräckligt utbud för att konkurrera med nedladdningen men många skulle säkert kunna betala 79/månad för en site som har alla skräckfilmer eller alla humorserier eller alla dokumentärer. Man kan inte konkurrera med fildelning prismässigt men om det är bekvämare och det finns mer att välja på så kommer samma minskning av nedladdad musik som man såg efter Spotify komma även för film och tv-serier.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar