lördag 6 oktober 2012

Hur länge ska man straffas?

Om en vecka spelar Sverige fotboll emot Färöarna, truppen emot en sådan blåbärsnation innehåller ofta överraskningar, så även denna gång. Men en som inte är med är Alexsander Gerndt. Gerndt dömdes för knappt ett år sedan för misshandel av sin dåvarande fru My, han blev avstängd ifrån landslaget ett par månader och har sedan dess blivit uttagen men inte fått spela.

Landslaget stängde alltså av honom men hans klubblag brydde sig inte nämnvärt. Frågan som väcks är om man ska fortstätta straffa folk som intjänat sina straff? Många arga röster väcktes när det utannonserades att praktarslet Chris Brown skulle ha en spelning i Globen, Brown är kanske mest känd som snubben som misshandlade Rihanna och försökte knuffa ut henne ur en bil i full fart. Han dömdes till 5 års övervakning och 1400 timmar samhällstjänst, hade han inte varit känd hade det garanterat varit flera års fängelse.

Borde SPG Live verkligen boka artister med den här typen av brott bakom sig eller har han fått sitt straff och borde behandlas som alla andra? Borde man boka R Kelly som hade sex med en 13 åring och filmade det? Borde MTV visa serier med Paris "rattfull" Hilton?

Det tar emot att säga det men det enda rätta är att låta domstolar döma dem och låta dem vara människor igen efteråt, att utdela dubbel bestraffning håller inte principiellt. Jag kan däremot låta bli att tycka om personer p.g.a. deras förflutna men det blir orättvist att stoppa andra ifrån att göra det. Frågan är dock, om någon extremt hatad brottsling, säg Breivik, kommer ut ur fängelset kommer han då få en andra chans? Jag tvivlar, terrorism och massmord är trotts allt lite värre än rattfylla.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar