lördag 20 oktober 2012

Det finns bara ett ord för sådana som du

Ännu en gång kommer rapporter ifrån en svensk internatskola om omfattande systematiska övergrepp. Denna gången är det skolinspektionen som fått reda på hur elever fått kvastskaft uppkörda i röven under nollningen, tvingats vara nakna och runka upp stånd på varandra, flera fall av gruppmisshandel, en typ av straffpoängssystem man måste köpa sig fri med pengar (storleksordningen 10 000 kr), grova hot och våldshandlingar när yngre elever väcks upp mitt i natten, sexuella övergrepp i grupp, hårt styrda hierarkier och en rektor som kallar alla besvärliga situationer för pojkstreck och säger till föräldrar att de inte ska bry sig om vad deras barn säger.

Det är långt ifrån första gången liknande rapporter kommit ut ifrån Lundsberg och påföljden? Ett vite på 500 000... Skolinspektionens reaktion är alltså inte att stänga ner skolan utan att säga "Förändra det här annars.. FÅR NI BETALA 500 000! Det är ju jättemycket pengar för en skola som finansieras av Sveriges ekonomiska elit"

Det finns bara två möjliga slutsatser att dra om varför beslutet ser ut just så. Antigen så är skolinspektionen totalt inkompetenta, vilket känns helt möjligt. Eller så kan det vara så att den ekonomiska elit som har gått och har elever vid Lundsberg på något sätt hindrar ett tuffare beslut. Kan det vara så att de många högt uppsatta människor som stöder Lundsberg har hindrat, styrt eller bara influerat skolinspektionens tandlösa beslut?

Jan Guillous Ondskan brukar alltid tas upp i den här typen av sammanhang, man brukar säga att det förstås är en överdriven bild av internatskolorna men varje gång det dyker upp något så visar det sig ofta snarare att Erik Ponti mycket väl hade kunna gå på Lundsberg och råkat minst lika illa ut.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar