onsdag 6 juni 2012

Du gamla, du fria

Många frågar sig dagar som idag varför vi inte firar vår nationaldag lika glatt, stort och festligt som Norrbaggarna gör den 17 Maj t.ex. Svaret ligger i de första stroferna i den vackra nationalsång vi har. "Du gamla, du fria"

Sverige har så länge varit fritt ifrån krig och förtryck i hemlandet att man tar det för givet, det finns ingen naturlig stor händelse att fira i minne av. Det märks tydligt på att det finns två olika förklaringar bakom datumet 6:de Juni, både till minne av dagen när Herr tusenlapp valdes till kung och när man 1809 antog regeringsformen. Många känner inte ens till 1 av anledningarna vilket tidningar alltid är pigga på att visa i sina "frågor till folk på stan" spalter.

Sverige  och dess befolkning är som en äldre par, trots att de varit tillsammans länge så älskar de fortfarande varandra men till skillnad ifrån de nyförälskade så skriker de inte ut kärleken ifrån en bergstopp utan visar det i det lilla. Jag hoppas att vi aldrig kommer behöva ett stort firande, för Sverige ska fortsätta åldras värdigt och fritt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar