lördag 2 juni 2012

Gratis bussar?

I Sollefteå och Avesta kommer det i sommar vara gratis att åka kollektivt. Bussarna åker ofta nästan tomma sommartid och de flesta använder bilen mycket mer än vanligt. Genom att göra bussarna gratis sommartid så ska det bli mer folk på bussarna och färre bilar som spottar avgaser.

Jag skulle gärna vilja se liknande satsningar i andra städer, färre bilar innebär inte bara mindre utsläpp utan också färre olyckor och mindre trafikstockningar för de som måste ta bilen. Det är på tok för dyrt att åka kollektivt i stora delar av Sverige det tror jag de flesta kan vara överens om. Kollektivtrafiken måste stärkas gentemot bilen och att ha gratis bussar på sommaren kan vara ett sätt att få fler att åka buss även resten av året. Dessutom måste det vara härligt som turist att inte behöva krångla med biljetter utan bara kunna njuta av hur fantastiskt Sverige är på sommaren.

Men vad kostar det? I Sollefteå kommer satsningen kosta ca 330 000, inte jättemycket men i en mindre kommun definitivt värd att nämnas. Om man konsekvent ska kunna ha liknande satsningar i hela landet så krävs alltså finansiering och eftersom det är emot bilen man vill stärka kollektivtrafiken görs det bäst genom att göra det dyrare att köra bil. Det kan dock finnas en mening att bara göra det dyrare för de som har kollektivtrafik som ett alternativ så en skatt på kommunal nivå för bilägare skulle kunna vara en bra lösning. Då betalar man bara för den förbättrade, billigare kollektivtrafik man själv får tillgång till.

Miljömuppen, over and out.

1 kommentar:

  1. Till skillnad från Sollefteå, så kommer försöket i Avesta att pågå mer än över sommaren: 2 år.
    I vår uträkning beräknas det bli 20 000 kronor dyrare att ha avgiftsfritt för alla, än bara barn och ungdomar med lika trafik (det kan naturligtvis kosta mer ifall det ökat resande som kräver fler bussar). Välkommen hit och åk buss!

    SvaraRadera