onsdag 13 juni 2012

They're taking our freedom, hurp a dur durrr

Har varit ute i världen lite de senaste dagarna (därav bristen på inlägg), jag är antagligen sist på bollen men jag tänkte skriva lite om terrorism och frihet.

När man reser med flyg finns det många begränsningar, man får inte ha vad som helst med sig. Allt för att stoppa terrorism och organiserad brottslighet. Man får t.ex. inte ta med sig behållare med vätska som rymmer mer än 100 ml, förklaringen är att det ska vara svårare att ta in sprängmedel ombord på flygplan. Tydligen går det inte att förvara 200 ml sprängmedel i en flaska istället för 2.

En annan är att nagelsaxar skoningslöst tas ut ur händerna på vanligt folk, att det finns hundratals bättre föremål att använda som vapen på andra sidan säkerhetskontrollen är oviktigt, nagelsaxhotet är allvarligt. Sen så måste man ta av sig skorna i stora delar av världen, skobombare och droger i klacken är läskigt. Det underliga är att man i USA för en avgift på 100$ får behålla skorna på, skobombare och knarkkurirer kan omöjligt få ihop 100$ och om det nu är ett stort hot varför låter man sälja sin säkerhet...

Fick vänta 40 min bara för att visa upp passet en fjärde gång på samma resa, tror man verkligen att jag skulle ha lyckats ersatts av en iransk flykting mellan någon av alla kontroller?

I Israel har man en kammare som man får stå i ett par sekunder, har man en bomb på sig kommer den detonera inne i kammaren, effektivt ja, dyrt tidsödande och integritetskränkande ja.
Det finns inte längre förvarningsboxar kvar på någon större plats, nån kan ju lägga en bomb i skåpet och spränga upp alla väskor. Lika bra att ta bort alla ställen det går att lägga bomber på, papperskorgar, säten på bussar, brevlådor, ALLT!
Istället har man bemannade väskinlämningar, i London har de dessutom sin egna väskröntgen så att fler kan se innehållet i din väska men jag antar att det är befogat. I en bemannad väskinlämning är risken att någon dör om en bomb lämnas in betydligt större än vid en förvaringsbox.

Jag skulle kunna fortsätta i timmar men "the bottom line is", tänk till innan ni genomför åtgärder mot terrorism, vem är det som drabbas mest? Är det alla de miljoner laglydiga passagerarna eller är det terroristerna? Är det något som gör att vi känner oss så mycket tryggare att vi blir mer fria trots att vi är tvungna att ge upp lite frihet?

Stay tuned för en recension i tre delar om Download festival del 1 redan ikväll om jag hinner ;)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar