torsdag 26 juli 2012

5 sätt att reta en nordkorean.

Nordkorea världens kanske mest stängda land, en kommunistisk diktatur med som låter människor svälta ihjäl för att istället lägga pengarna på vapen och propaganda. Ytterst få Nordkoreaner får lämna landet (eftersom de kanske flyr då) men om du någon gång skulle träffa på några tänkte jag ge lite tips hur de kan reta upp dem riktigt ordentligt.

1. Invadera deras privata sfär, åka lite för nära med en båt eller stå lite för nära. Resultat: Hot om kärnvapenbombningar.

2. Ge dem en t-shirt i present, säg att du gjort en tröja med den svenska flaggan och den nordkoreanska. Visa sedan tröjan med en stor sydkoreansk flagga mitt på. Resultat: 1 timmas sittstrejk. Lex OS i London där man i fotbollsturneringen blandade ihop flaggorna.

3. Kalla dem för nekrokrati, som min historielärare brukade göra. Är ledaren för ett land död men fortfarande ledare så måste det ju vara så. Resultat: Lång utläggning om alltifrån Kim Il Sungs simmeningstalanger till citat ur Juche.

4. Utmana till blinkleken, hävda sedan att de blinkade ca 1 sec in i tävlingen. Upprepa tills de fattar att du driver med deras smala ögon. Resultat: Provsprängningar utanför dit hus.

5. Påpeka för ev nordkoreanska män att den genomsnittliga penisen i Sverige är över 5 cm längre och att Nordkorea är ett av de sämst utrustade länderna i världen, inte bara när det kommer till sjukvård. Peniskomplex är universellt. Resultat: Allt det blod som aldrig kommer till användning där nere rusar till huvudet och de blir röda som den stjärna de bär på bröstet. Efter det följer en 5 års-plan på hur de ska hämnas.

Bara att åka ut till Norra Kungsvägen 39 på Lidingö och den nordkoreanska ambassaden och testa. Mycket nöje.

onsdag 25 juli 2012

Min egna tro

Idag smygstartar OS med damernas fotbollsturnering och hela världen förbereder sig för 3 veckor av sport, bara sport, bara massor utav sport. Det finns två stora stjärnor på förhand, Michael Phelps som  med sina 16 OS-medaljer är den näst mest framgångsrika olympiern någonsin och om man bara räknar guld störst genom tiderna. Usain Bolt som genom tre guld och tre världsrekord blev megastor efter Peking-OS där finalen på 100-meter sågs av 3 MILJARDER tittare. Sinnessjukt. 

Idag kom dock en nyhet ifrån WADA om att över 100 personer fastnat i dopingkontroller under året och stoppats ifrån att delta i OS. WADA för en ständig kamp emot nya dopingmetoder, gendoping och helt nya ämnen framtagna i labb som ingen någonsin sett. Ibland de som kommer till London kommer det garanterat finnas fuskare. Så hur ska vi tro på det vi ser? Ingen slår ju rekorden ifrån 80-talet där man vet att otroligt många var dopade, varför skulle Usain Bolt kunna slå världsrekord med stor marginal utan doping? Är det en slump att den lilla ön Jamaica har så många bra sprinters? Har de bra tränare och bra löparkultur eller har de sin egna motsvarighet till BALCO-labbet där de tar fram superdoping som inte hittas?

Man vill så gärna tro att det är äkta, man vill så gärna tro att Bolt är den sköna supertalangen som blev bäst och inte en smutsig fuskare. Man vill så gärna tro att Isinbayeva bara är en kvinnlig Sergey Bubka, bäst utan fusk. Man vill så gärna tro.

Trots att Marion Jones ertappades med doping, trotts att Ludmilla Enquist dopade sig för att bli bäst, trots att flera medaljer varje OS tilldelas fyran eftersom någon av medaljörerna åker dit. Trots allt detta väljer jag att tro. Som en boktrogen religiös människa som trotts bevis efter bevis på vad de tror på är fel väljer jag ändå att tro. Jag antar att det är det närmsta jag, som alltid vill ha bevis för att tro på något, någonsin kommer att komma att vara troende.

Amy och Madonna, galen och legend

För drygt ett år sedan dog Amy Winehouse, en legend. Hon tog med jazzen in på det nya årtusendet på ett sätt ingen annat klarat av. Hon banade väg för brittiskt musik igen och flera av de största kvinnliga artisterna som kommit efter henne (bla Adele och Lady Gaga) har sagt att hennes framgångar var något som gjorde att de vågade tro på sig själva och våga stå ut ur mängden.  Hon har gjort massor av grymma låtar och vunnit massor med priser och allt detta på 27 år. Många räcknar henne som en medlem i den klassiska "club 27" tillsammans med Brian Jones, Jimi Hendrix, Janis Joplin, Jim Morrison, Kurt Cobain och  Robert Johnsson. Alla legender som dog vid 27 års ålder.
Att nå den statusen som artist på bara 27 år är otroligt imponerande men något jag frågar mig är att om kvinnliga artister kanske måste avsluta karriären tidigare än män för att tas på fullt allvar.

Jag hörde ett citat för ett tag sedan, jag kan inte hitta det ordagrant eller vem som låg bakom men det var någon gammal höjdare i Hollywood. Det löd något i stil med "A crazy woman is someone that keeps talking at the point nobody wanna sleep with her"
Alltså, det är fritt fram för kvinnor att ta plats medan de är unga och snygga men när de inte längre ser lika bra ut ska de försvinna om de inte ska framställas som galna. Ett exempel som jag genast kommer att tänka på är Madonna.

Madonna har sålt 300 miljoner skivor, bara Michael Jackson, The Beatles och Elvis har sålt fler. En ikon under hela 80-talet och en av världens mest välkända artister. Trots detta har hon under den senaste turnén haft svårt att fylla platserna och recensionerna har varit ljumna ifrån media. Madonna är snart 54 men har med en blandning av hård diet, träning och operationer lyckats behålla sitt utseende länge. Men kan det vara så att de hårda recensionerna och svikande biljettförsäljningen beror på att hon nu nått dit allt färre vill ligga med henne? En annan sak som pekar på det är hur hon ofta utmålas som galen i media, ADOPTERAR BARN? IFRÅN AFRIKA? GALEN!

Det ska bli spännande att se hur Madonnnas eftermäle kommer att se ut, kommer hon rankas lika högt som de andra med liknande framgångar eller skulle hon bara gått och dött medan hon fortfarande var snygg?

söndag 22 juli 2012

Man kan inte med galna lagar stoppa galna människor ifrån att göra galna saker

För ett par dagar sedan så hände något hemskt, en ung man kastade ut rökgranater i en biosalong och började skjuta biobesökarna. Så här ett par dagar senare har man börjat leta efter förklaringar och se hur man ska hindra det ifrån att hända igen. Hårdare vapenlagar säger vissa (och jag håller med) men det är orealistiskt att tro att ett land där rätten att bära vapen finns i grundlagen kommer göra det inom en snar framtid. 

Mer pengar till säkerhetstjänsten säger andra, James Holmes som begick dådet var sånär som på en fortkörningsbot ostraffad och ännu har det inte dykt upp några uppgifter om att någon misstänkte något ö.h.t.

Metalbågar i biograferna säger några, så fort ett dåd begås kommer den här typen av galna förslag, platsen är inte avgörande för gärningen. Om man skulle åsnekomma något med den typen av åtgärder skulle man behöva ha bågar på varje plats med fler än 10 pers på.

Gärningen ska vara en kopia av en scen i en Batman-tidning ifrån 80-talet så de vanliga idiotiska förslagen om tv/spel/serie/film-våldet kommer också. James Holmes var drogad under dådet så hårdare straff för droghandel? Hårdare straff har ju alltid givit lägre brottslighet (obs ironi).


Min poäng är, hur hemska och fruktansvärda händelser är så kan man inte med galna lagar stoppa galna människor ifrån att galna saker.

onsdag 18 juli 2012

Suits

Efter regn kommer solsken och efter en text om Syrien och Ryssland kommer en text om en härlig tv-serie.

Suits heter serien som just nu är inne på sin andra säsong och handlar om ett en outbildad kille som lyckas få jobb på en stor advokatfirma. Storyn är inte det intressanta utan utförandet.
Serien försöker inte vara så där halvdokumentär som visa försöker och failar med ända sedan "The Offies", den är inte heller så pinsamt upplagd som många sitcoms. Den är istället intelligent, snabb, intressanta kvinnliga karaktärer (sällsynt annars), spännande och genomgående välgjord. 

Jag älskar känslan att vad som helst kan hända, var övertygad vid ett tillfälle att serien skulle ta slut något som aldrig skulle hända i 98% av allt som görs. Jag älskar att karaktärerna inte nödvändigtvis måste utvecklas och genomgå olika livsfaser hela tiden utan att man istället får se mer av dem och bättre förstår vilka de är och hur de handlar. Jag älskar hur allt känns föränderligt, hur man inte kan ta allt för givet. Jag älskar det tysta maktspelet som ständigt pågår.

Det finns alltid detaljer som skulle kunna vara bättre men av det som sänds nu under sommaren är det det överlägset bästa så nästa gång det regnar införskaffa på valfritt sätt några avsnitt och ge Suits en chans, du kommer inte att ångra dig.

Terrorister och pedofiler

Terrorister och pedofiler, två av de mest hatade grupperna av människor men också utmärkta slagträn.
De begår hemska gärningar men de gör också det möjligt för andra, stater, att begå hemskheter emot sina medborgare.

Sedan så länge någon kan minnas har stater velat kontrollera sina medborgare och kommunikation/information och sedan internet dök upp i varje hem så har stater försökt att övervaka informationen där. Ett av de vanligaste argumenten för att tillåta mer övervakning av medborgarna är jakten på barnporr och pedofiler.
I Ryssland så införde man nyligen hårdare kontroll av internet, numera kan staten utan förvarning stänga ner siter. De säger själva att syftet är att stoppa hemsidor med barnporr, konstigt nog har dock nästan alla sidor som stängt ner handlat om politik och inte pedofili. Kan det vara så att de Putin-kritiska i Ryssland bara har det som täckmantel för att sprida barnporr? Är det så att oppositionen är ett gäng snuskgubbar som lockar in små barn med godsaker? Eller kan det vara så att syftet med den nya lagen är att tysta politiska motståndare?

Terrorister är den andra gruppen man viftar med när man vill ha något att skylla på. Det värsta är när Syriens president/diktator Bashar al-Assad kallar dådet idag emot hans försvarsminister mfl kallar det för terrorism. I Syrien råder inbördeskrig, dagens dåd är en krigshandling. Bashar al-Assad säger att han ska döda de som ligger bakom och "den handen som föder dem". Det kommer antagligen innebära fler massaker på civila men förevändningen att de stödjer terrorister. I FN händer inget eftersom  det underbara Ryssland vägrar göra något, varje dag dör istället människor när militären anfaller civila.

Terrorister och pedofiler begår många hemska gärningar och måste stoppas men nästa gång någon säger att de gör något för att stoppa
terrorister och pedofiler titta efter en gång extra och se om det inte är något annat de sysslar med egentligen.

måndag 16 juli 2012

Kvinnor är smartare än män, åtminstonde män som jobbar på Aftonbladet

En amerikansk professor som studerat människors IQ i stort sitt hela sitt liv (bra att slösa sin IQ på ett ganska taskigt mått på intelligens) har kommit fram till att i år för första gången sedan mätningarna började så har kvinnor i snitt högre IQ än män. Enligt James Flynns forskning så har både män och kvinnor blivit smartare men kvinnors IQ har växt snabbare.

Förr var alltså tjejer dumma som en påse med skridskor numera är de lite smartare än killarna om man får tro Flynn.
Jag tror att han är helt ute och cyklar.

Jag tror att tjejer och killar alltid har varit ungefär lika smarta men varit olika bra på att prestera under IQ-test för att påvisa hur smarta de är. Tjejer var inte dumma för hundra år sedan däremot fick de inte alltid utbilda sig i någon högre grad och många spenderade stora delar av sina liv i hemmet istället för på en arbetsplats. Det som har hänt nu är att kvinnor dominerar på universiteten. 2/3 som antogs till universitetet till HT 2012 var kvinnor. Kvinnorna är idag det mer utbildade könet och kommer därför ha lättare att prestera på diverse IQ-test.

Man försöker hela tiden hitta skillnader mellan tjejer och killar men sanningen är att de är små. Killar föds inte bättre på matte, tjejer är inte genetiskt bättre på att laga mat och jag tror inte att varken killar eller tjejer är smartare i grunden.

Dock finns det saker som tyder på att tjejer skulle vara smartare, typ mannen som skrev ihop en artikel om det här åt Aftonbladet.
http://www.aftonbladet.se/nyheter/article15121525.ab

tisdag 10 juli 2012

Man märker att det är sommartorka när...

Både DN och SR kör hårt på "nyheten" om att det har sålts mer gummistövlar än vanligt tack vare allt regn. Förra veckan hade SR också en nyhet om att bristen på sol skadar glassförsäljningen. För i helvete det är inte nyheter utan enkla sammanband. Hade glassen sålt som glass i solsken trots regnet hade det varit kanske varit en nyhet, nu är det bara en självklarhet.

Tänkte förutspå morgondagens nyheter.
s2 Halvsnodd ledare om mördarsniglar
s3-4 Mest mediamänniskor och politiker på twitter! Detta visar en undersökning ifrån bla bla bla
s5 Det är fortfarande vatten i Småland nån gubbe har fått vatten i källaren, ser lite ledsen ut på bilden.
s6-7 Dyraste husen i din kommun, VI HAR HELA LISTAN!
s8-10 Det här fick du inte se! Skandalen på Allsången
s11 Färre besökare på lokalt bad p.g.a. regn, bild på bassäng med 1 pensionär i.
s12 Nyhet kopierad ifrån brittisk tabloid, 1-2 översättningsmissar i texten.
s13 Korvbilden, sexistisk? "Vi minns"-ruta med andra liknande nyheter
s14 Äter man gamla ostron kan man bli sjuk.

Osv osv...

måndag 9 juli 2012

Det kostar att ligga på topp

Pengar är makt, det vet de flesta. Men hur viktigt är pengar för att nå maktpositioner?
I veckan skickade Obamas administration ut ett mejl om kampanjbidrag. Obama har hitintills samlat ihop 71 miljoner dollar medan Romney har dragig ihop hela 106 miljoner dollar. De ser så allvarligt på denna skillnad på 35 miljoner dollar (nästan 50% mer pengar!) att man i mejlet skriver:
"The fate of this election could be decided before voting even starts."

Man tror alltså att om Romney har så pass mycket mer pengar än Obama så kommer de vara chanslösa i valet. När Obama slog McCain hade han mer än dubbelt så mycket pengar till sin kampanj. Den egna politiken spelar kanske alltså mindre roll än pengarna. Man kan kanske köpa sig till posten som världens mäktigaste person och priset är förhållandevis lågt.

Hur ser det ut i Sverige då? I valet 2010 la Alliansen sammanlagt 162 miljoner medan de Rödgröna la ut 89 miljoner. 2006 hade Alliansen 110 miljoner mot de Rödgrönas 70 miljoner. Money talks även i Sverige alltså.
Det som är skrämmande är hur lite pengar det tycks krävas för att få en fördel, givetvis så spelar politiken roll men reklam fungerar även om inte alla tror att de blir påverkade.

Alla de 250 första på Forbes lista över miljadärer hade utan problem kunnat köpa ett amerikanskt val och med systemet med "superpacks" som kan ta emot donationer utan att behöva redovisa dem så är det också praktiskt möjligt. Givetvis skulle de vilja ha något i gengäld, ett krig till? Lägre skatter för de rikaste? Slippa jobbiga myndighetsgranskningar? Möjligheterna är oändliga. Money talks och det kostar att ligga på topp.

söndag 8 juli 2012

Let's sing about sex baby

Sommaren är en musikalisk plåga, radion fylls av låtar som försöker bli "årets sommarplåga" och för att bli det tar många till ett knep. De sjunger om sex.
På sommaren liggs det ofantligt mycket, jag har ingen källa alls men det känns i alla fall så och folk vill höra musik om sådant som berör dem. På sommaren har därför sexlåtarna bra chans.

I baksätet på väg hem ifrån en fest för ett par veckor sedan hörde jag Ansiktets låt "Äckligt". Hela förra sommaren spelades den flitigt och det var inte ovanligt att man på fester hörde små diskussioner om vad låten handlade om för något äckligt. En del musikmänniskor hävdade att det var meningen att man själv skulle läsa in vad man själv ansåg som äckligt i låten och att det var där dess storhet låg i. Men i baksätet med bakfyllan klingande i huvudet slogs jag plötsligt av vad den handlade om. Tjejer som sätter på killar!

Alla tecken fanns där!
”Jag är här det är bara ta mig, baby” han vill vara den som blir tagen.
Hon sa: ”Nu tar jag dig till himlen”
Ska bara upp och hämta en och annan sak på vinden. Hon hämtar en strap-on.
Jag blev tagen på sängen, baby. Ännu en gång betonas att han är den som blir "tagen"
Så uppkörning är vad hon föreslog. Hon kör upp något i honom.
It all makes sence!

Den av årets sexlåtar jag stör mig mest på är "whistle" med nån av alla party-soul-rap artisterna som finns.
Can you blow my whistle baby, whistle baby
Let me know
Girl I'm gonna show you how to do it
And we start real slow
You just put your lips together
And you come real close

Vafan? Blåsa hans "vissla" tror jag de flesta förstår vad det innebär men det är två grejer som är konstiga.
1. "Put your lips together" Om han refererar till vad jag tror att han menar så är det inte så man gör, tänk vad många förvirrade tonåringar som kommer försöka sig på en avsugning med stäng mun.
2. "Girl I'm gonna show you how to do it" den textraden ger mig en obehaglig känsla. Han ska alltså ligga med tjejer som inte vet hur man gör och som han kallar "girl". Är det R Kellys låt eller (han låg med sin 14 åriga "guddotter" och filmade det dessutom). Att de spelar en riktig pedofil-anthem 2-3 gånger om dagen i P3 är riktigt drygt.
 
Lyssnar i så fall hellre på låten som alltid frontar alla inslag om sexualupplysning, Let's talk about sex baby.



Im...BATMAN

Den nya batman-filmen kommer snart och de första rapporterna ifrån förhandsvisningar säger att den är otroligt bra. Hypen är stor men efter att ha sett en Featurette är jag säker på att den åtminstonde kommer vara bra, frågan är bara om den är extremt bra.

Länk till featurette (går ej att se utan länk):

http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=9UuUxqfAOUM

Bridesmaids

Bla bla bla, sist på bollen. Jag bryr mig inte.

Jag såg Bridesmaids nyligen något jag inte gjort tidigare eftersom:
1. Den jämnförts med baksmällan.
2. Den kallades "baksmällan för tjejer" (på samma sätt som Entourage kallats "sex and the city för killar)

Eftersom jag tyckte Baksmällan var sådär och jag inte var tjej så ignorerade jag den. Affischerna var dessutom bara et tjejgäng i klänningar, jag märkte inte ens att det var Kristen Wiig ifrån SNL i huvudrollen. När jag märkte det och dessutom såg att Matt Lucas (Little Britain) var med så tänkte jag att det kanske var dags att ge den en chans.

Storyn i filmen är ganska oviktig, åtminstone för mig. Hur filmen ska sluta vet man efter 10 minuter in och det är inget nytt. Det härliga är dock att den faktiskt är lite oförutsägbar längs med vägen och framförallt att den är rolig. Kristen Wiig's penis-imitation får mig att skratta rakt ut vilket sällan händer i humorsammanhang och när hon kör förbi polisen 10 gånger och försöker provocera är också en genomrolig scen.

Dessutom är det uppfriskande att männen är bi-karaktärer istället för kvinnorna i en film som faktiskt går utmärkt att se som kille. Den som kallade den för "baksmällan för tjejer" hade fel, "bättre än baksmällan med tjejer" hade varit en bättre beskrivning.

Det är inget mästerverk men klart bättre än 90% av alla humorfilmer och dessutom lite annorlunda. Betyg: ***

8 dagar i veckan, Jimmieslamiseringen, festivalöl och Banan

Idag avslutas Almedalsveckan med att KD ska få ha sin dag.  Det konstiga är bara att det är den åttonde dagen på Almedalsveckan, hur kan be vecka ha 8 dagar? Det är naturligtvis Jimmieslamiseringen som ligger bakom. Jimmieslamiseringen är det största hotet emot Sverige sedan Hitler uppger visa källor. Om man inte längre längre ens kan behålla den anrika svenska traditionen med att ha 7 dagar på en vecka så är vi snart i spillror. Är det på den sjunde eller åttonde dagen man ska grilla och njuta av sin bea? Är det femte, sjätte och sjunde dagen man ska vara helgalkoholist eller bara femte och sjätte som vanligt? Vilken dag ska man nu åka till ICA Maxi och fynda ibland deras snygga kläder? DET BLIR JU UPPOCHNERVÄNDA VÄRLDEN!

Almedalsveckan är för övrigt en ganska spännande tillställning, 900 journalister och en massa politiker samlas på en ö för att "ge allmänheten en chans att prata direkt med makthavarna". Frågan är bara hur många ur allmänheten som har råd att lägga ut 15000-20000 kr på att åka till och bo på Gotland under v27? Dessutom måste boende bokas ca 1 år i förväg om man inte har extremt tur eller kan lägga ut ännu mer pengar. De enda medborgare som är i Almedalen är folk som bor på Gotland och inte hyr ut sina bostäder under veckan, resten är intresseorganisationer, journalister och politiker. Om Almedalsveckan ville vara tillgänglig hade den ägt rum på ett stort fält med camping på alla sidor och bussar som kom in ifrån alla landets hörn, mindre rosévin och mera festivalöl.

Sist måste jag bara nämna en artikel jag läste i TÅ (lokal tidning), de hävdar nämligen att "Sean Banan har en unik förmåga att etablera kontakt med sin publik". En unik förmåga? Sean Banan har inte en unik förmåga. Bob Dylan har en unik förmåga, Paul Simon har en unik förmåga, Freddie Mercury hade en unik förmåga men Sean "RUM-PAH!" Banan är inte ens unik i sin idioti. Jag förstår att det är n stor händelse när en "artist" ifrån melodifestivalen kommer till Kramfors men han är för i helvete inte unik.

måndag 2 juli 2012

Sport och Politik del 2

Igår konstaterade jag i del 1 att sport och politik hör ihop och hur. Nu tänkte jag förklara hur vi ska få en bättre värld genom att bedriva aktiv sportpolitik.

Diktatorer älskar sport, Aleksandr Lukasjenko blev överlycklig när Vitryssland fick hockey VM. Han spelar nämligen massor av hockey själv och älskar att titta på sporten när han inte är för upptagen med att trakassera oppositionen, rigga val, fängsla journalister eller ändrar konstunionen för att ge sig själv mer makt. Hur vore det om man använde stora mästerskap som incitament för att följa mänskliga rättigheter?  Älskar Lukasjenko att stänga ner tidningar mest eller att se hockey på hemmaplan?

Länder som inte respekterar mänskliga rättigheter får inga mästerskap helt enkelt. Fast man måste dingla med mästerskapen framför ögonen på diktatorerna, de har tills 6 månader innan mästerskapet på sig att bättra sig. Alla mästerskap som stoppas p.g.a. att de fortfarande är förtryckarstater ska hamna i Tyskland. Tyskland har bra förbindelser med hela världen, ligger centralt i Europa, bra infrastruktur och erkänt bra på att organisera mästerskap.

Hota med att ta ifrån Alexsandr sitt kära VM om han inte slutar, det kanske blir ett hockey uppror emot Alexsandr om han vägrar och den nya arabiskavåren blir idrottsvåren.

söndag 1 juli 2012

Sport och politik del 1

Om en dryg timme spelas em-finalen i fotboll, om det inte var för OS årets största sporthändelse. Miljoner och åter miljoner människor bänkar sig framför tvn för att se Italien och Spanien mötas. Efter att de möts i gruppspelet (slutade 1-1) så kom Italiens premiärminister ner i omklädningsrummet och tackade laget för att de givit hela Italien något att glädjas över i denna ekonomiskt svåra tid, han fick kramar och Buffons tröja.

Inför EM så var det mycket protester ,speciellt i Ukraina ,emot all den prostitution som följer i Em's fotspår. Mest uppmärksammad kanske nakenprotesten vid bucklan. Dessutom så lät representanter ifrån många länder bli att åka ner till Ukraina som protest emot hur man behandlat Julia Tymosjenko, Svt's och "tycker han ja" favoriten Johanna Fränden hade dessutom en "Juliafläta" när svt sände Ukraina-Sverige. Efter detta har det varit ganska tyst.

Många säger att sport och politik inte hör ihop men det gör de oundvikligen, om sporten vill vara en del av samhället måste den också vara en del av politiken. I del 2 tänkte jag skriva lite om hur man skulle kunna utnyttja detta faktum till att förbättra världen men det får bli senare. Snart är det avspark och jag ska njuta i fulla drag.

Newsroom, en sågning.

Aaron Sorkins (West wing, the social network) nya serie Newsroom hade premiär i veckan, hypen har varit stor och många förväntar sig det bästa. Jag hade kanske inte lika höga förväntningar men hoppades på en bra serie att följa under sommaren då tv-utbudet ser ut som sista dagen på mellandagsrean.

Första avsnittet börjar med en paneldebatt, huvudpersonen Will McAvoy (spelad av han som är dummare än Jim Carrey i "dum, dummare") tröttnar och drar en lång utläggning om varför USA inte är bäst längre. En scen som har mycket potential men som faller ganska platt. Dessutom så har direkt efter orimligt mycket journalister tagit sig dit efteråt för att ställa frågor. Varför skulle det skickas 100 journalister till en jävla skola bara för att ett nyhetsankare har sagt att USA inte är bäst...

Sen kommer ett olidligt långt intro, 90 sekunder långt och misslyckas med att göra det ett intro ska göra, sätta tittaren i rätt sinnesstämning för programmet. Sedan fortsätter katastrofen att rada upp karaktärer helt utan trovärdighet. Jim Harper (tänker bara på "The offies" Jim Halpert) ska både vara förvirrad och klantig samtidigt som han är en bra journalist, en idé som kanske skulle kunna ha funkat om han var båda samtidigt. Nu växlar han bara mellan de två vilket gör att han nästan framstår som schizofren. Will ska framstå som en "mad men"-man. Han röker inomhus och har ett problematiskt förhållande till alkohol, även här görs det utan trovärdighet. Det känns bara fejkat och dåligt, då tycker jag bättre om usla sitcoms där de iaf är konsekventa med sin enfald.

Mackenzie MacHale är den nya producenten och är av allt att döma Wills exfru, deras relation till varandra ska krocka med arbetet men det går så snabbt att det inte byggs någon spänning alls. Mackenzie verkar först ganska intressant, men när hon direkt ska imitera Benedict Cumberbatch ifrån BBC's "Sherlock" fast utan någon trovärdighet alls genom att dra snabba slutsatser ifrån detaljer dör det snabbt. Att hon dessutom mycket tydligt måste underordna sig Will lite senare gör henne ännu tråkigare.

Det finns en bra grundtanke i serien, att skildra arbetet emot en deadline, hur en direktsändning kan gå hur som helst och all stress och ångest det kan framkalla men allt detta blir bara mos när alla karaktärer helt saknar trovärdighet. Det känns som Sorkin bara plockat in olika element ifrån andra populära serier och försökt slänga ihop dem.

Jag ska de newsroom en chans till att förbättra sig men en horribel start på sommarens mest hypade tv-serie.