söndag 1 juli 2012

Newsroom, en sågning.

Aaron Sorkins (West wing, the social network) nya serie Newsroom hade premiär i veckan, hypen har varit stor och många förväntar sig det bästa. Jag hade kanske inte lika höga förväntningar men hoppades på en bra serie att följa under sommaren då tv-utbudet ser ut som sista dagen på mellandagsrean.

Första avsnittet börjar med en paneldebatt, huvudpersonen Will McAvoy (spelad av han som är dummare än Jim Carrey i "dum, dummare") tröttnar och drar en lång utläggning om varför USA inte är bäst längre. En scen som har mycket potential men som faller ganska platt. Dessutom så har direkt efter orimligt mycket journalister tagit sig dit efteråt för att ställa frågor. Varför skulle det skickas 100 journalister till en jävla skola bara för att ett nyhetsankare har sagt att USA inte är bäst...

Sen kommer ett olidligt långt intro, 90 sekunder långt och misslyckas med att göra det ett intro ska göra, sätta tittaren i rätt sinnesstämning för programmet. Sedan fortsätter katastrofen att rada upp karaktärer helt utan trovärdighet. Jim Harper (tänker bara på "The offies" Jim Halpert) ska både vara förvirrad och klantig samtidigt som han är en bra journalist, en idé som kanske skulle kunna ha funkat om han var båda samtidigt. Nu växlar han bara mellan de två vilket gör att han nästan framstår som schizofren. Will ska framstå som en "mad men"-man. Han röker inomhus och har ett problematiskt förhållande till alkohol, även här görs det utan trovärdighet. Det känns bara fejkat och dåligt, då tycker jag bättre om usla sitcoms där de iaf är konsekventa med sin enfald.

Mackenzie MacHale är den nya producenten och är av allt att döma Wills exfru, deras relation till varandra ska krocka med arbetet men det går så snabbt att det inte byggs någon spänning alls. Mackenzie verkar först ganska intressant, men när hon direkt ska imitera Benedict Cumberbatch ifrån BBC's "Sherlock" fast utan någon trovärdighet alls genom att dra snabba slutsatser ifrån detaljer dör det snabbt. Att hon dessutom mycket tydligt måste underordna sig Will lite senare gör henne ännu tråkigare.

Det finns en bra grundtanke i serien, att skildra arbetet emot en deadline, hur en direktsändning kan gå hur som helst och all stress och ångest det kan framkalla men allt detta blir bara mos när alla karaktärer helt saknar trovärdighet. Det känns som Sorkin bara plockat in olika element ifrån andra populära serier och försökt slänga ihop dem.

Jag ska de newsroom en chans till att förbättra sig men en horribel start på sommarens mest hypade tv-serie.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar