måndag 9 juli 2012

Det kostar att ligga på topp

Pengar är makt, det vet de flesta. Men hur viktigt är pengar för att nå maktpositioner?
I veckan skickade Obamas administration ut ett mejl om kampanjbidrag. Obama har hitintills samlat ihop 71 miljoner dollar medan Romney har dragig ihop hela 106 miljoner dollar. De ser så allvarligt på denna skillnad på 35 miljoner dollar (nästan 50% mer pengar!) att man i mejlet skriver:
"The fate of this election could be decided before voting even starts."

Man tror alltså att om Romney har så pass mycket mer pengar än Obama så kommer de vara chanslösa i valet. När Obama slog McCain hade han mer än dubbelt så mycket pengar till sin kampanj. Den egna politiken spelar kanske alltså mindre roll än pengarna. Man kan kanske köpa sig till posten som världens mäktigaste person och priset är förhållandevis lågt.

Hur ser det ut i Sverige då? I valet 2010 la Alliansen sammanlagt 162 miljoner medan de Rödgröna la ut 89 miljoner. 2006 hade Alliansen 110 miljoner mot de Rödgrönas 70 miljoner. Money talks även i Sverige alltså.
Det som är skrämmande är hur lite pengar det tycks krävas för att få en fördel, givetvis så spelar politiken roll men reklam fungerar även om inte alla tror att de blir påverkade.

Alla de 250 första på Forbes lista över miljadärer hade utan problem kunnat köpa ett amerikanskt val och med systemet med "superpacks" som kan ta emot donationer utan att behöva redovisa dem så är det också praktiskt möjligt. Givetvis skulle de vilja ha något i gengäld, ett krig till? Lägre skatter för de rikaste? Slippa jobbiga myndighetsgranskningar? Möjligheterna är oändliga. Money talks och det kostar att ligga på topp.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar