onsdag 25 juli 2012

Amy och Madonna, galen och legend

För drygt ett år sedan dog Amy Winehouse, en legend. Hon tog med jazzen in på det nya årtusendet på ett sätt ingen annat klarat av. Hon banade väg för brittiskt musik igen och flera av de största kvinnliga artisterna som kommit efter henne (bla Adele och Lady Gaga) har sagt att hennes framgångar var något som gjorde att de vågade tro på sig själva och våga stå ut ur mängden.  Hon har gjort massor av grymma låtar och vunnit massor med priser och allt detta på 27 år. Många räcknar henne som en medlem i den klassiska "club 27" tillsammans med Brian Jones, Jimi Hendrix, Janis Joplin, Jim Morrison, Kurt Cobain och  Robert Johnsson. Alla legender som dog vid 27 års ålder.
Att nå den statusen som artist på bara 27 år är otroligt imponerande men något jag frågar mig är att om kvinnliga artister kanske måste avsluta karriären tidigare än män för att tas på fullt allvar.

Jag hörde ett citat för ett tag sedan, jag kan inte hitta det ordagrant eller vem som låg bakom men det var någon gammal höjdare i Hollywood. Det löd något i stil med "A crazy woman is someone that keeps talking at the point nobody wanna sleep with her"
Alltså, det är fritt fram för kvinnor att ta plats medan de är unga och snygga men när de inte längre ser lika bra ut ska de försvinna om de inte ska framställas som galna. Ett exempel som jag genast kommer att tänka på är Madonna.

Madonna har sålt 300 miljoner skivor, bara Michael Jackson, The Beatles och Elvis har sålt fler. En ikon under hela 80-talet och en av världens mest välkända artister. Trots detta har hon under den senaste turnén haft svårt att fylla platserna och recensionerna har varit ljumna ifrån media. Madonna är snart 54 men har med en blandning av hård diet, träning och operationer lyckats behålla sitt utseende länge. Men kan det vara så att de hårda recensionerna och svikande biljettförsäljningen beror på att hon nu nått dit allt färre vill ligga med henne? En annan sak som pekar på det är hur hon ofta utmålas som galen i media, ADOPTERAR BARN? IFRÅN AFRIKA? GALEN!

Det ska bli spännande att se hur Madonnnas eftermäle kommer att se ut, kommer hon rankas lika högt som de andra med liknande framgångar eller skulle hon bara gått och dött medan hon fortfarande var snygg?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar