onsdag 25 juli 2012

Min egna tro

Idag smygstartar OS med damernas fotbollsturnering och hela världen förbereder sig för 3 veckor av sport, bara sport, bara massor utav sport. Det finns två stora stjärnor på förhand, Michael Phelps som  med sina 16 OS-medaljer är den näst mest framgångsrika olympiern någonsin och om man bara räknar guld störst genom tiderna. Usain Bolt som genom tre guld och tre världsrekord blev megastor efter Peking-OS där finalen på 100-meter sågs av 3 MILJARDER tittare. Sinnessjukt. 

Idag kom dock en nyhet ifrån WADA om att över 100 personer fastnat i dopingkontroller under året och stoppats ifrån att delta i OS. WADA för en ständig kamp emot nya dopingmetoder, gendoping och helt nya ämnen framtagna i labb som ingen någonsin sett. Ibland de som kommer till London kommer det garanterat finnas fuskare. Så hur ska vi tro på det vi ser? Ingen slår ju rekorden ifrån 80-talet där man vet att otroligt många var dopade, varför skulle Usain Bolt kunna slå världsrekord med stor marginal utan doping? Är det en slump att den lilla ön Jamaica har så många bra sprinters? Har de bra tränare och bra löparkultur eller har de sin egna motsvarighet till BALCO-labbet där de tar fram superdoping som inte hittas?

Man vill så gärna tro att det är äkta, man vill så gärna tro att Bolt är den sköna supertalangen som blev bäst och inte en smutsig fuskare. Man vill så gärna tro att Isinbayeva bara är en kvinnlig Sergey Bubka, bäst utan fusk. Man vill så gärna tro.

Trots att Marion Jones ertappades med doping, trotts att Ludmilla Enquist dopade sig för att bli bäst, trots att flera medaljer varje OS tilldelas fyran eftersom någon av medaljörerna åker dit. Trots allt detta väljer jag att tro. Som en boktrogen religiös människa som trotts bevis efter bevis på vad de tror på är fel väljer jag ändå att tro. Jag antar att det är det närmsta jag, som alltid vill ha bevis för att tro på något, någonsin kommer att komma att vara troende.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar