tisdag 11 september 2012

2000-talets största "sliding doors" ögonblick i Sverige?

Idag för 11 år sedan så kapades ett antal flygplan som sedan styrdes in i byggnader i New York och i USA's försvarshögkvarter Pentagon. Ca 3000 människor dog och världen förändrades snabbt. Misstänksamhet emot andra människor, löjliga säkerhetsregler, växande rasism och islamofobi, krig och ännu fler döda följde. Men samma dag för 9 år sedan så hände något som antagligen har haft större påverkad på Sverige.

Jag blev upphämtad ifrån en träning ute i en halvsunkig gympahall en bra bit utanför stan, på vägen hem fick jag höra det på radion som stod på i bilen. Anna Lindh hade blivit knivskuren. Under natten så avled hon på Karolinska, datumet var hon avled var den elfte september.
Anna Lindh var utrikesminister, den tydligaste efterträdaren till Göran Persson och förutspåddes att bli Sveriges första kvinnliga statsminister. Efter valet 2002 trodde många att med Anna Lindh hade Socialdemokraterna vunnit valet och vad som hade hänt sen är omöjligt att förutspå men skillnaden hade varit stor.

I Sliding doors så förändras en persons liv helt beroende på om hon kommer med ett tåg eller inte.
I Sverige förändras en hel nation beroende på om en mördare lyckas med sitt dåd eller inte.
Terrordåden 9/11 domminerar alltid den här dagen men skänk gärna en tanke till Anna Lindh och fundera på hur Sverige skulle ha sett ut idag om Mijailovic hade tappat morakviven, missat tåget eller helt enkelt ångrat sig.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar