För ungefär en vecka sedan så bestämde sig Sveriges radio för att i sina nyhetssändningar säga "tv-spel" istället för den gamla standarden "videospel". Ingen har sagt "videospel" sedan 1995 men media är otroligt tröga att förändrats.
Just därför var det härligt när "Hen" kom flygande in i det svenska vokabuläret i början av 2012 (om man får tro Google trends åtminstone). Ett nytt, användbart, praktiskt ord som gjorde det svenska språket mer precist. Aldrig mer skulle tecken slösas på att skriva han/hon.
Jag hade fått läsa en text om ordet när jag läste svenska i gymnasiet men det hade inte riktigt fastnat men nu var det överallt.
Det som jag tyckte var konstigt var att folk blev upprörda, t.o.m. arga när ordet användes. Flashbackare, konservativa och "toppkommenterare" på aftonbladet skrek alla i kapp om hur hemskt det var, om hur de som säger/skriver hen inte ville att det skulle existera några kön och hur det skulle förvirra våra barn. OH Will somebody please think about the children! (ljudillustration)
Idag bestämde sig DN för att förbjuda "hen" annat än i specialfall. Ett av argumenten för att göra det är att de inte med sina ordval ta politiska ställningstaganden men i själva verket så är det precis det DN gör. Standard ibland svenska tidningar är att följa TT's riktlinjer och TT har ingen förbehåll alls mot att använda hen.
Ett annat är att det riskerar att ta fokus ifrån artiklarna vilket säkert stämmer för vissa personer men jag personligen har slutat tänka på om det finns ett hen eller två i en text. På samma sätt som att folk födda på 60-70 talet kanske reagerar på när SR säger tv-spel så kommer många reagera till en början men relativt snabbt normaliseras förändringar.
Sen stör jag mig också på när ordet används fel, som i SVT's artikel om att DN förbjudit "hen" så står det " Även om det ibland kan vara praktiskt, säger hen" om Gunilla Herlitz uttalande. SVT vet mycket väl att Gunilla är en kvinna så "hon" är rätt pronomen.
Hen som granskade texten innan Anton Gustavsson's text kom ut på på svt.se borde tänka efter lite, ska verkligen SVT använda "hen" när de vet könet på personen som omtalas i texten? Är det inte bättre att använda han och hon som vanligt och använda hen när könet är okänt?
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar