tisdag 18 september 2012

The innocence of muslims

Under den gångna veckan har debatter, demonstrationer och våld följt i spåren av en "trailer" för en amerikansk film. The innocence of muslims är en 13 minuter lång trailer för en fulltidsfilm, filmskaparen visste tydligen inte att trailers ska vara lite kortare än så eller så visste han det och ville slänga in så mycket hat emot islam som möjligt och kände inte till uttrycket "kill your darlings". Han kanske skulle ha sparat några av sina smarta provokationer som "muslimer är åsnor, OCH BÖGAR!" till fulltidsversionen.

Det jag som helt oreligiös reagerar mest på när man ser the innocence of muslims är hur dålig den är och hur skådespelarna ganska tydligt lurats. De meningar där de nämner Mohammed eller muslimer är alla överdubbade med obefintlig läppsynk så de kämpande skådespelarna som är med i filmen är ovetande om det provokativa innehållet.

Jag förespråkar en väldigt långtgående yttrandefrihet men provokation  som orsakat flera dödsfall, nedstängning av Youtube i Iran och skådespelarna i filmen har antagligen fått sina futtiga karriärer förstörda är inte ok. För mig får man säga, tycka och uttrycka vad man vill så länge andra inte drabbas, här drabbas massor av andra människor, de flesta helt oskyldiga.

Sen är det en jävligt tafflig provokation, det känns som det är en nynazistisk 14 åring som skrivit filmen. Profeten är på något vis både bög, pedofil och snor folks fruar. om han var homosexuell hade väl han inte brytt sig om folks fruar. Han har inga underkläder, säljer barn för att få svärd och använder koranen för att få ligga enligt filmen. Allt presenteras med dåligt skådespel och taffliga försök till humor.

Något jag stört mig på i rapporteringen om demonstrationerna emot filmen är att det beskrivs som att den "muslimska världen" reagerar, för mig så låter det lite som när någon refererar till Afrika som ett land. Det är enstaka grupper i vissa muslimska länder som har reagerat kraftigt på samma sätt som vissa kristna grupper reagerar kraftigt emot att man lär ut evolutionen i skolor. Det är i första hand extremisters reaktioner som media framställer som "den muslimska världens reaktioner". Det är ingen slump att islamofobi gror hos de som inte kan/vill genomskåda mediaformuleringarna.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar