lördag 15 september 2012

Pissar på privatiseringar, del 1

Äldreminister Maria Larsson går idag ut på DN Debatt och säger att lagen om valfrihet (lov) ska bli obligatorisk i alla landets kommuner.  Hon menar att mer valfrihet innebär mer frihet och mer bättre kvalitet.

Dock finns det inga siffror som tyder på detta. För ganska precis ett år sedan kom en forskarrapport visade att privatiseringarna i äldrevården inte givit några förbättringar. Det är nästan omöjligt att jämföra äldreboenden med varandra utifrån och det val som nästan alla gör är snarare baserat på var boendet ligger än kvalitet. Samtidigt så har lägstanivån gått ner, om du hamnar på det sämsta stället idag har du det sämre än innan privatiseringen.

Maria Larsson tycker att så mycket av valet som möjligt ska hamna hos den äldre själv och det finns säkert många som uppskattar det och ser ett egenvärde i valfriheten. Jag tänker snarare att det viktigaste är att alla äldreboenden är bra för att byta boende är inte alltid så aktuellt när man är gammal, sjuk och det närmsta alternativet ligger 2 mil ifrån barnbarnen istället för 200 meter.
Maria Larsson har som många andra politiker bara se Sveriges storstäder, valfriheten är säkert underbar när det finns 30 tänkbara alternativ rent geografiskt men på många platser i landet finns det 1 eller i bästa fall 2-3 alternativ och då är inte det viktigaste att man får välja utan att det som finns är bra.

Det har redan visats att valfriheten inte ger högre kvalitet, så satsa på kvalitet istället. Ingen blir gladare av att få välja mellan 2 dåliga boenden.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar