onsdag 24 oktober 2012

Privatkopiering eller Piratkopering?

Back in the old days så var det vanligt att man spelade in musik ifrån radion på kassettband, copyswede införde då tillsammans med tillverkarna en avgift på banden för att ersätta delar av inkomstbortfallet upphovsrättslagarna drabbades av. Tveksamt redan då men kanske befogat.

Idag är det otroligt ovanligt med privatkopie
ring, det är enkelt att spara ner vilket ljud som helst som går igenom din dator men de flesta gör inte så. Det finns tre andra metoder som dominerar, streaming, "Itunes" och fildelning. Streamingen kräver ingen hårddiskplats och det finns för det mesta en modell som gör att upphovsrättsägaren får några öre per spelning.
 

Det som kräver plats är fildelningen eller när man köper låtarna via tjänster som t.ex. Itunes. I det ena fallet så får artisterna ersättning och det andra inte, båda tar dock lika mycket plats på hårddisken. Därför blir det konstigt när Copyswe nu dubblar de avgifter de lagt på lagringsmedia med hänvisning till privatkopieringen som knappt existerar.

Varje GB kostar 1kr upp till maxbeloppet 80 kr. Hur pengarna sedan fördelas ut till artisterna
svårt, det baseras helt på en SIFO de gör varje år. Det troliga är att stora välkända bolag och artister för nästan alla pengar eller en snedfördelning ibland de få mindre utövare som kommer med i urvalet. Bilden visar också hur stegen ser ut och det krävs ingen doktorshatt för att förstå att många kronor rinner ut i byråkrati på vägen.

Det konstigaste är att Copyswede fortfarande låtsas som att det är privatkopiering de tar ut ersättning för då det egentliga problemet för dem är pirater.
Pengarna tar de oavsett om du ska använda ditt USB-minne till att flytta dokument du själv gjort, spara dina RAW-bilder för din fotokurs eller få plats med stora spel. Det är craaaaazy att en privat intresseorganisation får ta ut en punktskatt på lagringsutrymme. det ska bli kul att se hur de lyckas ta ut en liknande avgift på de "molntjänster" som börjar bli allt vanligare.

Många tidningar skrev rubriker om "den nya piratskatten", har de inte lyssnat på Copyswede, det är ju en privatskatt. Läs ordentligt blockmongos!

Sven Rollenhagen, sex on legs.

Sven Rollenhagen är specialist på datorspelsberoende, han kan inget om mobilspel, men i framtiden kommer han säkerligen vara specialist även på det området(mer om det längre ner). Det är Sven som ligger bakom de artiklar som ibland dyker upp i svenska tidningar där rubriken oftast lyder något i stil med "Datorspel är som kokain!"

Sven är så passionerad i att sprida denna nyhet till folket, "HALLÅ fattar ni inte, det är KOKAIN i den där julklappen, arhh sluta ge era barn knark!" Att Sven har fel enligt forskare över hela världen spelar mindre roll och att Sven inte kan skilja på missbruk och kemiska beroenden är bara som det ser ut.
 Att Sven råkar driva en klinik som ska behandla de barn han skrämmer upp föräldrar att tro är rena knarkare är bara ett trevligt sammanträffande. Vad Sven tar betalt står det inget om på hans hemsida men jag antar att det är som med de dyrare båtarna. Om du behöver fråga om priset har du antagligen inte råd.


Sven listar också i dagens Metro de farligaste spelen, konstigt nog sammanfaller de alla med de vanligaste spelen. Sven fokuserade först bara på "World of Warcraft" men när det tappade i popularitet så kom han efter noggrann forskning fram till att alla andra populära multiplayerspel var lika farliga. Vissa av spelen hade funnits länge med kanske hade de blivit farligare med tiden? Mobilspel nämner han inte alls men nu när de har blivit mer populära så kommer säkert hans enorma forskarlag komma fram till att de är som crack.

Sven har också en lång lista med "forskning" på området, det mesta handlar dock om helt andra saker eller är korta delar i avhandlingar som snarare talar emot Sven. Han har också redovisat lite statistik ifrån hans egna poll han gjort men han visar bara delar av den och det handlar mest om facebook.

Eftersom vi numera debatteras så flitigt på webben finns ingen möjlighet att på alla bloggar och nyhetssidor gå in och reda ut missförstånd. Skriver Sven på sin hemsida, därför har jag döpt blogginlägget till den fras jag tror är mest troligt att han googlar så han har chans att bemöta mina påhopp om att han utan verklig vetenskaplig grund slår mynt av föräldrars rädsla.

 

söndag 21 oktober 2012

Chips, jänkare och pirater.

Jag tro de flesta kommer ihåg när Spotify, det förändrade hur man konsumerade musik och en förfest/fest kom aldrig att bli sig lik igen. Det var en tjänst som var tillräckligt komplett för att konkurrera med fildelning och samtidigt inte svindyr. Priset du fick betala var antigen en reklamslinga ibland eller ett par chipspåsar för att använda Torbjörn Rosdahls egna valuta. (Länk för den som glömt bort)

Något år efter började det viskas om samma tjänst fast för film och kanske tv, Voddler hette det och nyfikenheten var på topp. Tyvärr så visade det sig att Voddler hade för dåligt utbud för att slå stort. Nu på den senaste tiden har flera konkurrenter börjat poppa upp ur marken, den största nykomlingen Netflix knackar på dörren.

Jag har själv testat Netflix och de lider av samma problem som Voddler, utbudet är meh. Det finns en hel del film och gott om tv-serier men väldigt lite nytt och serierna är flera säsonger efter i regel. Det är gratis fram till Jul och jag har tittat på en del bra dokumentärer men när man ska betala för en tjänst vill man att den ska vara bättre. Netflix i Finland hade t.o.m. snott undertexter ifrån en finsk site som gör undertexter till piratkopierade filmer. Det visar lite på problemet.

Så länge vod-tjänster är sämre, krångligare och har sämre utbud så kommer ganska få vilja lägga pengar  på dem. HBO lanserar en tjänst snart där man ska kunna se avsnitt ifrån deras serier dagen efter de sänds i USA och dessutom få tillgång till deras fantastiska arkiv. Det är en tjänst som jag kan tänka mig att betala för och jag tror att det kommer krävas nischade sidor för att då det att funka.

Det är en rättighetsmässig mardröm att bygga upp tillräckligt utbud för att konkurrera med nedladdningen men många skulle säkert kunna betala 79/månad för en site som har alla skräckfilmer eller alla humorserier eller alla dokumentärer. Man kan inte konkurrera med fildelning prismässigt men om det är bekvämare och det finns mer att välja på så kommer samma minskning av nedladdad musik som man såg efter Spotify komma även för film och tv-serier.

lördag 20 oktober 2012

Det finns bara ett ord för sådana som du

Ännu en gång kommer rapporter ifrån en svensk internatskola om omfattande systematiska övergrepp. Denna gången är det skolinspektionen som fått reda på hur elever fått kvastskaft uppkörda i röven under nollningen, tvingats vara nakna och runka upp stånd på varandra, flera fall av gruppmisshandel, en typ av straffpoängssystem man måste köpa sig fri med pengar (storleksordningen 10 000 kr), grova hot och våldshandlingar när yngre elever väcks upp mitt i natten, sexuella övergrepp i grupp, hårt styrda hierarkier och en rektor som kallar alla besvärliga situationer för pojkstreck och säger till föräldrar att de inte ska bry sig om vad deras barn säger.

Det är långt ifrån första gången liknande rapporter kommit ut ifrån Lundsberg och påföljden? Ett vite på 500 000... Skolinspektionens reaktion är alltså inte att stänga ner skolan utan att säga "Förändra det här annars.. FÅR NI BETALA 500 000! Det är ju jättemycket pengar för en skola som finansieras av Sveriges ekonomiska elit"

Det finns bara två möjliga slutsatser att dra om varför beslutet ser ut just så. Antigen så är skolinspektionen totalt inkompetenta, vilket känns helt möjligt. Eller så kan det vara så att den ekonomiska elit som har gått och har elever vid Lundsberg på något sätt hindrar ett tuffare beslut. Kan det vara så att de många högt uppsatta människor som stöder Lundsberg har hindrat, styrt eller bara influerat skolinspektionens tandlösa beslut?

Jan Guillous Ondskan brukar alltid tas upp i den här typen av sammanhang, man brukar säga att det förstås är en överdriven bild av internatskolorna men varje gång det dyker upp något så visar det sig ofta snarare att Erik Ponti mycket väl hade kunna gå på Lundsberg och råkat minst lika illa ut.

torsdag 18 oktober 2012

Doku, Mocku, Reallity och faillity

Var inne på tv4 play och såg en ny tv-serie, Rocksjärnor heter den. Jag klickar och börjar titta, jag blir överraskad, en svensk mockumentry? Den känns relativt välgjord men efter ytterligare några minuter börjar jag bli misstänksam, är det en reallityserie? En googling senare har jag svaret, till min stora besvikelse är det en dålig reality och inte briljant mockumentry. Jag satt och hoppades på en svensk "This is spinal tap" som så många trodde var riktiga att de sedan skapade bandet i verkligheten och hade relativt stora framgångar. Jag tänkte på "The Offies" om hur Ricky Gervais ska ha hör två äldre damer diskutera den konstiga dokumentären som gick kvällen innan.

Det kan låta konstigt att det jag först är bered att prisa Rocksjärnor som en bra mockumentry och sen när jag får veta att det är på riktigt tappas allt värde men för mig är det enkelt. I reallitytv vill jag antigen se verkliga människor som beter sig normalt eller personer så är extremt medvetna om formatet och gör allt för att underhålla. Storage wars som just kommit till Sverige är precis det. Någon tar med sig en kortväxt på styltor för att kunna se bättre, en annan försöker hela tiden vara så irriterande som möjligt. De är väl medvetna om att det är reallitytv och de gör vad de kan för att underhålla. Tänk antikrundan fast utan gamla tanter och onödigt mycket bakgrund och istället med bortglömda förråd och tatuerade halvfeta män.

Ska passa på att rekommendera den fantastiska dokumentären "Catfish" för den som inte redan sätt den. Jag vill inte spolia för mycket men man vet inte åt vilket håll filmen tar vägen och därför är den lika spännande som charmigt smårolig. Första ca 20 minuterna är ganska intetsägande men de är det totalt värt resten av filmen.
En solklar **** crackrocks av 5

måndag 15 oktober 2012

If you believe they put a can on the moon

Igår skedde det, en Österrikare kastade sig ut ifrån en liten kapsel och föll rekordbrytande 38 000 meter och lyckades i processen spränga ljudvallen. Spektakulärt och bra pr för Red Bull som låg bakom det hela, ca 9 miljoner tittare på livestreamen och stora artiklar i ledande tidningar världen över.
Vad jag tycker är intressant är reaktionerna på det hela och vad vilken utveckling man kan se.

Dels kan vi se att fler och fler rymdrelaterade projekt genomförs av privata företag. Virgin Galactic gör sedan 2007 kortare rymdflygningar och de 7 personer som i egenskap av turister besökt den internationella rymdstationen ISS har varit i rymden i upp till 15 dagar. Kostnaden för dem har legat på 20-40 miljoner dollar medan Virgin Galactics kortare turer "bara" kostar 200 000 dollar.

Det andra intressanta är de konspirationsteorier som dyker upp, fejkat menar vissa, precis som vid månlandningen, Elvis död, Andy Kaufmans död (alla med tanke på titeln på inlägget) med mera. Så fort något stort händer kommer konspirationerna som ett brev på posten.  Frågan är bara hur länge det kommer dröja innan den första rymdturisten går på månen. Kommer det även då vara Red Bull som ligger bakom och istället för en amerikansk flagga ställa upp en stor burk med energidryck?

söndag 14 oktober 2012

Galna rockgubbar och en sund poptant

Dave Mustaine, killen som blev utslängd ur Metallica och startade sitt egna band Megadeth som lyckades bli nästan lika stora under thashens guldår, de är idag klart mindre men har ändå sålt 38 miljoner skivor och Mustaine anses av många som bland de bästa gitarristerna genom tiderna.

Han är också numera en dedikerad kristen och är emot alla typer av rättigheter för homosexuella med motiveringen "jag är kristen och inte homo varför skulle jag vara för det?" Han vill bygga en mur emot Mexico, vägrar trots överväldigande bevis tro att Obama är född i USA och menar att demokraterna försöker omvandla Amerika till "Nazi Amerika". Han har omfattande konspirationsteorier som går ut på att biografskjutningarna i  Aurora Colorado var Obamas verk för att kunna införa hårdare vapenlagar och han tror stenhårt på att världen i hemlighet går emot "New World Order" och en global stat.

Gene Simmons, sångare i KISS med ca 150 miljoner skivor och dvd:er. Känd för sina målade ansikten och rockballader. Simmons gick i dagarna ut med uttalanden om hur man skulle styra landet om han var president. Alla pedofiler ska dödas, alla som säljer droger till barn ska dödas, rånar man 7Eleven med ett vapen ska du dö. Knarkare ska förpassas till Antarktis om de inte slutar illa kvickt. Gene har uppenbarligen inte läst all den forskning om effekterna av hårdare straff som finns, alternativt gillar han att se folk dö.
Han stödde öppet Irakkriget och pissar öppet på försöken som görs att genom kompromisser lösa Israel-Palestina konflikten.

Som rockgubbe kan du säga, tänka och tycka vad du vill, ingen tycks höja på ögonbryna, poptanten Madonna däremot hotas av enorma böter  i Ryssland för sina uttalande för homosexuellas rättigheter. Den ryska vice premiärministern kallade henne för en "moraliserande hora" och det talas om att hon inte ska tillåtas i landet. Mustaine dock säkert välkommen.

Ljus i mörktet

Hösten är här för att stanna och rapporter om snö i min hemstad vittnar om att vintern står för dörren. Det blir kallt, det blir mörkt och cykelsadeln är blöt varje morgon.
Det är nu man behöver riktigt bra tv. Som tur är så har två riktigt bra serier börjat och ännu en utannonserats.

30 Rock är en sitcom med och av den fantastiska Tina Fey. I Sverige är hon relativt okänd men hon ligger bakom succéfilmen "Mean Girls" och har varit headwriter på legendariska Saturday Night Live i 7 säsonger. Den är det bästa man kan göra inom sitcoms, den tar till sig alla dess löjliga moment och gör dem fulländande. Alec Baldwins underbara röst och karaktär tillsammans med Tina Feys alter ego Liz Lemon och Tracy Morgan som det ultimata wildcardet ger en perfekt storm.

Serien är inne på sin sjunde (och tyvärr sista säsong) så det finns massor att titta ikapp.


It's Always Sunny in Philadelphia är kanske mer välkänd i Sverige, gick ett tag på tv6 fast på konstiga sändningstider så det lyckades gå min förbi på tok för länge. Serien försöker inte vara smart utan snarare angriper stora seriösa ämnen med en idiots perspektiv. Karaktärerna är egoistiska, giriga, dumma och försöker alltid bedra varandra. Gör dig själv en tjänst och se ett par avsnitt och fastna i denna underbara serie som är en av otroligt få saker så får mig att skratta varje gång.

Serien är inne på säsong 8, den till skillnad ifrån de flesta andra serier så blir den inte sämre med tiden, säsong 2 kommer Danny DeVito och det räcker att titta på honom för att småle och Charlie Day (Horrible Bosses) lyckas vara dum ibland de dumma på ett underbart sätt.

I Mars nästa år är Donald "every day is a bad hair day" Trumph tillbaka med "The Apprentice". Denna gång en allstar celeb version med de bästa kändisarna ifrån tidigare kändissäsonger.
Det är inte de mest kända men personer som garanterar bra tv när de tvingas samarbeta är det garanterat.

Galningen Gary Busey, alltid härliga Penn Jillette, rapparen Lil Jon, La Toya Jackson, rockrävarna Bret Michaels och Dee Snider, basketidioten Dennis Rodman och fd "Playmate of the year" Brande Roderick och en massa andra personer som är ännu mindre kända. Alla har varit med tidigare och de som tittat då vet vilket underhållande kaos som uppstår när stora egon och galna föredettingar utan självinsikt ska försöka utföra diverse mer eller mindre obskyra utmaningar och försöka få de andra avskedade så de själva kan vinna pengar till sin välgörenhet.

torsdag 11 oktober 2012

Bo hos Bert?

Bert Karlsson, inte bara känd som Sveriges främsta konsument av semlor utan också skivbolagsdirektör, partiledare och gubbe öppnar nu ett asylboende. Nu är Bert förvisso "bara" vd men jag tänker att han kan vara en utmärkt person att hålla i asyl boenden av flera anledningar.

1. Han är välkänd som en tolerant, balanserad människa. Citat som ”Ta kosovoalbanerna till exempel. Jag tycker vi ska kasta ut varenda en” är fabricerade och Bert skulle aldrig utnyttja utsatta människor för att tjäna pengar.

2. De kan ta del av det fantastiska skivbolagets Marianns backkatalog. Härliga artister som Lotta Engberg, Linda Bengtzing, Sara Dahlberg och allas favoriter Ultima Thule kan spelas fritt utan att det kostar Bert en krona.  Tänk vilket underbart sätt att lära sig svenska på!

3. Vem bättre att guida vänja de asylsökande med svenska traditioner, Bert visar gärna vilken mat som gäller till Jul, Påsk, Midsommar, Fettisdag och födelsedagar.

4. Skara Sommarland! Tänk vad bra, de som får stanna i Sverige har redan sin första jobbkontakt, de kan också få jobba på sommarland för småpengar. En Svensk tradition av att utnyttja ungdomar och 8000 kr rikare när sommaren är slut. SUPER!

Som hand i handske, eller som det kommer att heta i framtiden, som ett asylboende i Skara.

tisdag 9 oktober 2012

Alla svarta...

I dagarna har Bo Hanssons insatts i radiosporten uppmärksammats. Han satt under sändningen och kallade upprepade gånger spelare för "svartingar" och när AIK skulle byta in Kwame Karikari sa han : "Inte en svarting till!". Ganska illa men lite storm i en tekopp, vad som är mer intressant är hans försvar.

Bo förklarar sig med att han lika gärna kan säga guling eller viting och förklarar "inte en till" med detta: "Det är för många spelare som är för lika. För många lika spelare. Svarta spelare som är uppfostrade på samma sätt och som spelar precis likadant."

Problemet är alltså inte det blir fler svarta på planen utan att alla svarta är likadana. Jag är ingen 78 årig fotbollsexpert men bara i mitt favoritlag FC Barcelona har jag sätt flera olika speltyper ibland svarta spelare. Det verkar nästan som om Bo trots sin erfarenhet har fel, det verkar nästan som han bara har översatt "all black people look alike" till "alla svartingar spelar likadan fotboll"

måndag 8 oktober 2012

Trailerfieringen av böcker

Vi lever i informationsåldern, frågan är inte längre om vi ska se på stv1 eller svt2 utan vi har tusentals kanaler att välja på bara inom tv. Utöver det finns filmer, musik, podcasts, spel, appar, youtubekanaler etc etc som alla vill ta del av den begränsade tiden vi varje dag har att lägga på underhållning.
Kvar i hörnet står boken, boken tar lång tid, boken tar plats, boken måste inhandlas och fyskiskt transporteras, boken kan inte säljas in med samma flashiga reklamfilmer som blockbusterrullarna och konkurrerar ibland texter men kortare blogginlägg, artiklar och recensioner som alla på några minuter ger oss massa glädje, kunskap eller åtminstone något att prata om. Allt detta helt gratis och tillgängligt vid dina fingerspetsar.

Bokens modernare syskon ljudboken och e-boken går det bättre för, de går snabbt och få tag på och många undviker att betala vilket sänker kvalitetskraven. Hur ska boken göra?

Jo! Gör din bok till en massa små korta segment och dela ut gratis. När boken "Den ofrivillige monarken" kom ut hade veckorna innan föregåtts av att man varje dag i 2 veckor givit ut ett par sidor här och ett par sidor där till kvällstidningarna som glatt skrev om skandalerna. Boken förhandsbokades som aldrig förr och de första 40 000 exen flög av hyllorna. Andra upplagan gick sämre, varför? En anledning kan ha varit hur de flesta som läst boken upplevde att det mesta redan givits ut i kvällspressen. Det fanns inte så mycket kvar av boken när den gavs ut.

Samma strategi verkar idag vara standard, genom att läcka ut de bästa delarna i media får man bra uppmärksamhet och boken säljer bättre men samtidigt berövar man läsaren på att springa på de bästa bitarna och bli uppslukad av dem.

Jag läser just nu "Jag Bombade - Scener ur ett ståuppliv" som också marknadsfört på det här sättet, den är fortfarande bra och riktigt rolig men då och då stöter man på de historier som varit i media och man slås av hur mycket bättre de är i bokform. Samtidigt tappar historierna lite på att man hört dem eller delar av dem innan.  

Jag älskar att bli överraskad, hade verkligen Fight Club varit samma sak om man visste ni vet vad? Hade verkligen miljoner svenskar följt Rederiet om man i trailern till nästa såg hur det gick? Finns det kanske en anledning till att sporthändelser nästan alltid är live? Jo vi vill alla bli överraskade.

Söndag 20:00, step by step.

Igår var det den stora tv-fighten, Solsidan, El Clasico och partiledaredebatten. Jag har sett alla tre nu och här kommer en kort reccention.

Solsidan!
Bäst: Stefan Ingves skämten kändes oväntade och bilden av att vakna med en riksbankschef i sängen.
Sämst: Förutsägbarheten är fortfarande stor, "män och kvinnor"-skämt är lite gammalt.
Bäst pr: Anticimex kommer få massor av samtal under dagen angående vägglöss och tjäna bra cash.
Sämst pr: Anticimex kommer få falska alarm och symtomen stämmer inte med verkligheten. Problem
Stjärnan: Rheborg är bra i sin roll även om rollen hade kunnat vara bättre.
Blyger: Ove Sundberg syns inte så mycket som många förväntat sig.
Lågoddsaren: Skämt om bulvaner, väntar bara på överklassafari-skämten
Tittare: 2 Miljoner svenskar såg premiären.
Citatet: "Bor vi i Zambia eller Saltsjöbaden?!" Den meningen är innehåller essensen i hela serien. 

El Clasico!
Bäst: Messis frispark, hög klass.
Sämst: Barcelonas försvarsspel, det märks när att man har 2 ordinarie mittbackar borta
Bäst pr: Katalonien, arenan formar flaggan som tifo och sång till Kataloniens frihet inför hela världen
Sämst pr: FC Barcelona, Real säljer fler tröjor än Barca, vinden vänder snabbt på toppen.
Stjärnan: Det fanns två, Ronaldo och Messi stod för alla målen och infriade alla förväntningar.
Blyger: Dani Alves, först osynlig i matchen, sedan utbytt tidigt.
Lågoddsaren: Barcelona vann bollinnehavet stort, som vanligt.
Tittare: ca 500 miljoner globalt men svårt att hitta några siffror för Sverige, 1 av 14 i världen tittade. Har Sverige det genomsnittliga intresset blir det ca 680 000 tittare men antagligen fler.
Citatet: "Gjorde mål, skröt med sin nya frisyr" - Aftonbladet om C Ronaldo

Partiledaredebatten!
Bäst: Romsson, Hägglund och Löfven gjorde alla bra insatser överlag, svårt att ta en vinnare.
Sämst: Annie Lööf hade det tufft, kunde inte skilja på miljoner och miljarder. Kändes allmänt svag.
Bäst pr: Coffee house, nu tror alla som Alliansen att de anställer folk på heltid.
Sämst pr: SVT, viskande programledare hörs hela tiden. Dåligt producerat.
Stjärnan: "individen", i de flesta frågor gavs individer och speciella fall mycket tid, principer mindre.
Blyger: Jimmie Åkesson var ganska tyst i alla frågor utom invandrarfrågan, även Reinfeldt var tyst.
Lågoddsaren: RYSK GAS! HAN SA DET! Dock behöll Björklund sitt skämt för sig själv
Tittare: ca 750 000 i andra halvan, 615 000 i första, solsidantittare som bytte över efteråt?
Citatet: "Räknar man om i happy meal får man sextio hamburgare i månaden" - Hägglund uppfinner det nya bigmac-indexet och använder det när han pratar om pensionärer. Alla vet hur mycket de gillar plastleksaker och snabbmat.

söndag 7 oktober 2012

Inför Solsidan

El classico och partiledardebatten krockar båda med premiären av ett av Sveriges största program, Solsidan. För mig är det ett tredjehandsval men inte helt ointressant. Ingen kväll har tittarna varit så uppdelade i sportälskare, politiskt intresserade och vanligt folk utan fetischer för varken bollsparkande eller att prata i mun på varandra. Det kan kanske bli en historisk kväll, kommer rekordmånga svenskar se på tv på samma gång?

Kommer Solsidan slå de andra kombattanterna i kampen om 20.00? Kommer Felix Herngren agera nervöst och osäker vilket sedan leder  knasiga situationer där han måste undvika Ove? Garanterat Kommer Johan Rheborg vara en barnslig man med åldersnoja? Tveklöst. Kommer Mia Skäringer bli arg och prata snusk på värmlänska? Säkert, Kommer det att vara roligt? Jo, helt ok.

Det kommer komma uppföljningar på alla dessa tre tv-sensationer inom ett dygn so stay tuned...

Inför El Classico

Jag skulle kunna skriva en lång text om varför det här är det mest betydelsefulla mötet mellan Barcelona och Real på länge. Jag hade kunnat skriva om de historiska aspekterna och om katalansk frihetskamp. Jag skulle kunna förklara varför publiken 17 minuter och 14 sekunder in i matchen kommer att vråla indpendència. Jag skulle kunna skriva om det otroliga 95 000 mans tifo som kommer äga rum.

Men det behövs inte, Erik Niva har redan gjort det så bra det bara går och därför hänvisar jag er till han istället http://www.aftonbladet.se/sportbladet/kronikorer/erikniva/article15566549.ab

Jag har själv varit på Nou Camp två gånger i mitt liv och vid den här typen av matcher återupplever jag de stunderna. Vinner Barca ligger de 11 poäng före Real och vissa säger t.o.m. att det kan avgöra ligan. Själv hoppas jag på en grym fotbollsmatch och seger för FCB men framförallt på otrolig gåshud 17 minuter och 14 sekunder in i matchen.

Inför partiledardebatten

Ikväll  är det dags för partiledardebatt, i sann socialdemokratisk anda ska alla med och Jimmie Åkesson har en ny parfym så den här gången har de andra inget emot att stå bredvid honom.  Spänningen är stor, vilket ord kommer ligga på allas läppar? Kommer det vara jobb? Ansvar? Jobbansvar? Så många olika infallsvinklar!

Mer spännande är hur de sårade vilddjuren Annie och Göran kommer agera, under 4%-sträcket gäller djungelns lag. Kommer Annie att påpeka hur mycket finare Lööf är än Löfven? Kommer Hägglund att dra fram sitt trumfkort, verklighetens folk, eller kommer han spänna bågen och förklara varför hans parti är emot böneutrop eller kommer det vara Åkessons favoritfråga?

Kommer Jonas Sjöstedt komma in i en "ship to Gaza" t-shirt? Kommer Björklund dra sitt ökända skämt om rysk gas? Kommer Åsa Romsson plötsligt börja prata om gifter i plast när man diskuterar arbetslöshet? Kommer Freddan  börja fulragga på programledare? Allt kan hända!

lördag 6 oktober 2012

Hur länge ska man straffas?

Om en vecka spelar Sverige fotboll emot Färöarna, truppen emot en sådan blåbärsnation innehåller ofta överraskningar, så även denna gång. Men en som inte är med är Alexsander Gerndt. Gerndt dömdes för knappt ett år sedan för misshandel av sin dåvarande fru My, han blev avstängd ifrån landslaget ett par månader och har sedan dess blivit uttagen men inte fått spela.

Landslaget stängde alltså av honom men hans klubblag brydde sig inte nämnvärt. Frågan som väcks är om man ska fortstätta straffa folk som intjänat sina straff? Många arga röster väcktes när det utannonserades att praktarslet Chris Brown skulle ha en spelning i Globen, Brown är kanske mest känd som snubben som misshandlade Rihanna och försökte knuffa ut henne ur en bil i full fart. Han dömdes till 5 års övervakning och 1400 timmar samhällstjänst, hade han inte varit känd hade det garanterat varit flera års fängelse.

Borde SPG Live verkligen boka artister med den här typen av brott bakom sig eller har han fått sitt straff och borde behandlas som alla andra? Borde man boka R Kelly som hade sex med en 13 åring och filmade det? Borde MTV visa serier med Paris "rattfull" Hilton?

Det tar emot att säga det men det enda rätta är att låta domstolar döma dem och låta dem vara människor igen efteråt, att utdela dubbel bestraffning håller inte principiellt. Jag kan däremot låta bli att tycka om personer p.g.a. deras förflutna men det blir orättvist att stoppa andra ifrån att göra det. Frågan är dock, om någon extremt hatad brottsling, säg Breivik, kommer ut ur fängelset kommer han då få en andra chans? Jag tvivlar, terrorism och massmord är trotts allt lite värre än rattfylla.

tisdag 2 oktober 2012

Fildela vapen?

Ett gäng amerikanska libertarianer har påbörjat ett projekt, ett projekt som syftar till att de ska kunna fildela vapen, riktiga, dödliga vapen. Hur? Jo med hjälp av 3D-skrivare.

3D-skrivare är inte något nytt, de senaste åren har det poppat upp massor av videor på folk som skriver ut små racerbilar eller djur i plast med hjälp av just en 3D-skrivare men nu ska de alltså användas till något lite mindre gulligt. De går att köpa enklare versioner för runt 5000 kr och utskriftskostnaderna är ca 40 kr per cm3. Med rätt ritningar och en relativt billig maskin kan alltså vem som helst tillverka vapen hemma.

Men vadå vapen? De skriver ju ut i plast, blir det inte bara verklighetstrogna leksaker?
Ritningarna tillverkar även en mekanik på insidan precis som på ett vanligt vapen, allt då behöver är lite ammunition och sedan går det att använda fritt. Tanken av libertarianerna är att det ska vara slutet för vapenkontroll och att staten ska sluta lägga sig i. Vapnen som tillverkas håller inte nödvändigtvis för att användas många gånger men ett test som gjorts där man modifierat ett vanligt vapen med delar ifrån en 3D-printer så avfyrade man utan problem 200 kulor.

Kanske kan det här vara första steget emot att allt kommer finnas tillgängligt på nätet, kanske kommer man i framtiden med hjälp av kemiska skrivare tillverka mat eller droger med hjälp av filer? Kanske kommer det här innebära döden för det relativt fria internet vi vant oss med? Fler frågor än svar, lösningen kanske finns i Chris Rocks standup, åtminstone tills vidare.


måndag 1 oktober 2012

Böneutrop och kyrkklockor.

Under veckan har många varit upprörda över att moskén i Fittja tillåtits ha böneutrop. Islamisering som tar över Sverige och ett lutande plan mot sharialagar menar unga arga män på internet (där de inte behöver stå upp och motivera sin åsikt).

Religion överlag tycker jag är fine, inget för mig men om andra vill syssla med det är det lugnt. Åtminstone så länge det inte stör mig eller påverkar mitt liv negativt.

På sommrarna så spenderar jag och min familj någon/några veckor i en liten stad i norra Rosslagen. Mitt i staden finns ett litet berg och på det berget en klockstapel. När man sovit i ett rum 250 meter ifrån klockstapeln har man vaknat lite tidigare än man velat vissa dagar och det vore skönt att slippa det. Har dock aldrig hört talas om någon större ilska emot kyrkklockor som stör folk.

Böneutrop däremot, det räcker med tanken på dem för att folk ska gå i taket. Att Moskén ligger mellan två stora vägar och att den enda grannen är ett Coop Forum spelar tydligen mindre roll. Givetvis så ska inte en religion få väsnas fritt medan en annan inte får låta allt och så länge det inte riskerar att störa i någon större omfattning fattar jag inte varför folk blir så arga. Som bilden illustrerar så kommer knappast någon störas annat än möjligtvis någon Coopkund som hör något svagt i bakgrunden av sin Ultima Thule skiva.
Låt folk utöva sin religion så länge det inte skadar något, ska det va så jävla svårt?

IKEA>Aftonbladet

Jag skrev i våras ett bejublat inlägg (1000 visningar!) om osynliggörandet Aftonbladet utövade emot Johanna Fränden, inte trodde jag att IKEA skulle trumfa det gånger tio.

I sin Saudiska IKEA-katalog har de tagit bort alla kvinnor utom en som istället gjorts om till man. IKEA-katalogen är världens mest utgivna tidskrift, spöar t.o.m. bibeln och när man är i den situationen har man ett visst ansvar. Kvinnors situation i Saudiarabien är illa och IKEA väljer därför att gömma problemen för att sälja fler platta packet på arabiska halvön.

Har ni tänkt på hur det ska påverka eran försäljning i resten av världen? De delar av världen där kvinnor  har rösträtt och får köra bil, den delen av världen som inte styrs av religion, olja och en knasig kung. Det är inte bara jävligt dålig stil utan direkt dåligt för affärerna.
Och jag vet att det är en franchisetagares beslut och bla bla bla men lite jävla helhets ansvar måste man kunna kräva.

Jag uppmanar alla mina läsare att åka ut till IKEA och plocka på sig orimligt stora mängder gratispennor, se till att de alltid är slut. Njut sedan av kaoset som uppstår när folk springer runt på lagret och inte kan hitta sitt soffbord och har glömt om det var hylla 23:12 eller 12:23 där gungstolen fanns. Pennorna kan sedan användas för att skriva arga lappar i sann svensk anda och funkar inte det så är det bara att ringa Aftonbladet, de är ju experter på osynliggörande.

Maximal otur

Jag läste en artikel om högerextremistiska gruppen "Nordisk ungdom", i artikeln så finns korta sammanfattningar om de ledande personerna i organisationen. En av dem är Andreas Johansson. Andreas har som de flesta andra en bakgrund i Nationaldemokraterna men han är också dömd för grov misshandel på Facundo Unia en journalist som skrivit mycket om våld mot homosexuella och som på pride 2003 attackerades av högerextremister. Andreas var alltså en av dem.

Han försvarar sig med att säga "Nästan alla unga killar har varit med om en sån där händelse men det är inte alla som blivit dömda för det"Det kanske bara är jag men inte fan har nästan alla ungar killar utfört ett grovt våldsbrott i grupp där 8 personer misshandlar någon med flaskor medan de ligger ner p.g.a. sitt homohat. Jag skulle säga att det bara är ett fåtal idioter som gjort något så fegt och dumt. Andreas Johansson hade bara maximal otur som blev dömd.

Samma maximala otur som dokusåpapöjken "Nemo", 23, hade när han låg med en 14 åring. Hon var ju nästan 15 och hennes pappa hade sett det på facebook.  MAXIMAL OTUR!