tisdag 8 maj 2012

Johan löser samhällsproblem. Del 2

Jag fortsätter att minska antalet brottslingar i Sverige och frigör resurser för polisen, denna gång genom att lösa problemet med:
Fortkörning.


Det finns många anledningar till att folk inte respekterar hastighetsgränser, den främsta för mig är att de är uppenbart felaktiga. När man åker på en tom bred väg med bra sikt och bra väder och skylten säger 70 fast det garanterat är säkert att köra 80 så undermineras förtroendet för skyltningen. När man ser en skylt så uppmanas man följa den strikt vilket gör att många kör för fort vid dåliga väderförhållanden.

Lösning: Dynamiska hastighetsbegränsningar. Att ha fler intervaller med 40, 60, 80 etc på skyltarna var ett bra första steg emot en bättre skyltning nästa steg är att låta föraren själv avgöra hur förhållandena är. Det ska inte längre vara straffbart att under bra förhållanden köra upp till 10% snabbare än skyltningen. Då tvingas man själv tänka över hur fort man kan köra på vägsträckan. Skulle någon köra 77 på en 70-väg skulle det inte ge böter om de yttre omständigheterna inte gjorde det till ett farligt beteende.
Folk skulle köra allmänt mer eftertänksamt, färre olyckor, mer polisresurser till annat och fler skulle känna trygghet snarare än rädsla när de såg en polisbil.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar