onsdag 16 maj 2012

Johan löser samhällsproblem del 4

Cannabis.
900 000 svenskar har provat cannabis i Sverige, i många fall har de personer de handlat av även tillgång till andra tyngre droger och pengarna som tjänas går i högsta ledet till kriminell verksamhet. Många unga är rädda för polisen p.g.a. sitt lätta drogbruk eftersom det leder till relativt grova straff.


Lösning: Harm reduction.
Om man skulle legalisera cannabis för eget bruk och göra det möjligt att köpa det via apotek eller systembolaget så slipper man alla ovan nämnda problemen. Cannabis är dock en farlig drog ,mindre farlig än både nikotin och alkohol, men ändå farlig. Alla de miljoner man sparar på att jaga nervösa 19 åringar kan man istället lägga på vård, hjälp och stöd till de få personer som missbrukar drogen, precis som man gör med alkohol. Försök i andra länder har visat att det minskar bruket, minskar missbruket och dessutom minskar bruket av andra tunga droger.

De som brukar droger gör mycket liten påverkan på samhället medan de som missbrukar förstör massor, om man legaliserade cannabis skulle man synliggöra missbruket och kunna komma till rätta med det och dessutom minska antalet missbrukare av andra tyngre droger som är betydligt farligare.

Jag funderar lite på en extra femte del om prostitution, men det är ett lite svårare ämne så jag får fundera lite på det. Finns det några andra samhällsproblem som behöver lösas så återkommer jag givetvis med en ny del. Over and out.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar