tisdag 22 maj 2012

Poddar överallt!

Formatet podd håller på att svämma över. Numera finns det inte bara poddar i form av utan också poddtv och poddböcker vad det nu är. Formatet började blomstra 2005 när Itunes la till möjligheten att automatiskt ladda ner ljudfiler ifrån RSS-feeds direkt till Itunes och i början av 2006 startade den hitentills mest populära och framgångsrika podden "The Ricky Gervais Show" som med hjälp av HBO's version av den totalt har visats för 300 miljoner människor.

I Sverige ligger vi som vanligt några år efter och det var först runt 2010 det började poppa upp podcasts om annat än teknik. Den mest populära, Filip och Fredriks podcast och hur stor den har blivit har gjort att det inte längre gå en dag utan att en mediaprofil startar en ny podcast.

Därför skulle jag försöka mig på att ge några tips i poddjungeln.

1. Penn's Sunday School.
Trollkarlen, ateisten, tv-personligheten och libertarianen Penn Jillette och Michael Goudeau pratar om aktuella händelser, apor och drar fantastiska anekdoter. Ibland med en gäst men utan tråkiga intervjumoment.
http://pennsundayschool.com/


2. Nöjesgaten.
Ganska nystartad podd om nöjesvärlden med bl.a. Parisa Amiri. Ganska bra gäster, lite annorlunda ämnen. http://nojesguiden.se/podcasts/nojesgaten

3. TSKNAS
Humorpod med humorgäster. Tyvärr tappat mycket på sistone men bra bakåtkatalog. Perfekt att slölyssna på under resor etc. Välj ett avsnitt med någon gäst du gillar och prova ett avsnitt. Ojämn men bra toppar
http://www.eufoni.se/tsknas/feed.xml


4. SR
Sveriges radio gör poddversioner av de flesta av sina program samt en del material som aldrig sänds. Allt ifrån gamla sommarprat och P3 dokumentär till nya humorprogram. Generellt mycket hög kvalitet.
http://sverigesradio.se/

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar