lördag 12 maj 2012

Johan löser samhällsproblem del 3

Fildelning.
All världens media några klick bort, ett helt nytt sätt att konsumera kultur. Den genomsnittlige svensken konsumerar betydligt mer kultur och tillgängligheten är avgörande. När fildelning förbjöds så kriminaliserades en hel generation och deras kulturkonsumtion.

Lösning: Ta betalt för fildelning.
Ingen tjänst hitintills har lyckats komma ens nära tillgängligheten som fildelning erbjuder. "If you cant beat them join them". Om man via sin bredbandsleverantör fick möjligheten att betala för sitt fildelande tror jag att väldigt många inte skulle ha något emot det. Säg att du fick betala dubbelt emot vad du gör idag för bredband. den som har ett snabbt bredband och kan ladda ner mycket betalar mer än den som har ett långsamt. Pengarna samlas ihop och delas ut till upphovsmän baserat på torrentstatistik. 
De som inte betalar bryter fortfarande emot lagen och polisen kan lägga sina resurser på dem.

Jag vet att det kanske är en svår lösning att genomföra rent praktiskt men Itunes, Nexflix, humble bundle mfl har visat att det inte handlar om att man är ovilliga att betala för sig utan att det är brist på bekvämlighet och bra tjänster. Dagens fildelning är en jävligt bra tjänst så varför inte ta betalt för den?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar