tisdag 27 augusti 2013

Horan och Madonnan.

I förgår kväll hölls den årliga MTV Music Awards, en av de största musikgalorna på hela året. På scen stod bland annat Miley Cyrus som tillsammans med Robin Thicke framförde sin halvnya låt "We cant stop". Inget allt för uppseendeväckande med det förutom reaktionerna. Under framförandet så dansar Miley Cyrus utmanande och "Twerkar" vilket upprörde många.

Vanliga kommentarer var att hon förstörde barn med sitt beteende, vanlig kommentar främst när kvinnor och homosexuella som agerar ut sin sexualitet. Har aldrig hört samma sak om typ James Blunt som i en intervju sagt att han ser det som sin skyldighet att ligga med så många groupies som möjligt. (diskutera i smågrupper varför det kan vara så).

En annan grej som blev stor var #mileysasssmallerthan, där personer listade saker som är mindre än Mileys rumpa och ifrågasatte huruvida hon ö.h.t. hade rätten att "twerka". Är lite osäker på var gränsen ligger och vem som utfärdat reglerna runt twerks men det måste vara FN eller någon. Det var så många som kände ett behov av att kommentera Mileys rumpa att #mileysasssmallerthan var ibland de vanligaste taggarna både på twitter och instagram.
 
En tredje sam som flera anmärkte på var att hon inte borde ha gjort så runt Robin Thicke, han har ju fru och barn! Vad de kanske inte tänkte på vad som händer i Robin Thickes egna videos, t.ex. megahitten Blurred Lines där Robin medan han sjunger om att inte respektera ett nej när tjejer inte tar emot ens sexuella inviter (de vill ju egentligen ju) så väljer han att omge sig av tjejer i underkläder så han är nog inte offret i den här situationen. Miley är offret, men för vad. Jo, Hora-madonna komplexet.

När Miley slog igenom var hon "madonnan", ung, oskyldig. En del av Disneys promotion av Miley var t.o.m. med "pureity rings"( flera andra Disney artister hade också dessa), en ring som hon bar för att intyga att hon höll sig borta ifrån sex. Men så en dag tröttnade någon på den oskuldsfulla versionen av Miley, det kan vara skivbolaget, det kan vara Miley själv, bara de själva vet. Hon började klä sig utmanande och ta med allt fler referenser till sex och droger i sina videor. I allmänhetens ögon gick hon här över till att vara "horan" något som visade sig tydligt under VMA i förgår. För på samma sätt som madonnan ska skyddas så ska horan straffas, genom hån, spitt och spä. Därför är det relevant för Machinima (Länk), en av Youtubes största kanaler att nämna att Robins familj när de pratar om Mileys uppträdande. Hon måste hånas, annars kan hon ju splittra stackars Robins familj med sin sexuella agerande.

Hora-Madonna komplexet finns till för att kontrollera kvinnors sexualitet, är de "madonnor" så är de oskyldiga och måste skyddas av oss stora starka män och är de "horor" så ska deras promiskuitet bestraffas. Either way, ligga som de vill. Det kan de fetglömma.

tisdag 25 juni 2013

Mini IB eller dubbelagent?

För 40 år sedan uppdagades IB-affären, SÄPO hade i hemlighet åsiktsregistrerat vänstersympatisörer, helt utan riksdagens vetskap. Jan Guillou och Peter Bratt som låg bakom avslöjandet fängslades för spioneri, för att ha avslöjat spioneri. Idag har det avslöjats att SÄPO infiltrerat och åsiktsregistrerat vänstersympatisörer och eftersom den organisation som främst drabbats är riksdagspartiet Vänsterpartiet så måste det nästa ha skett utan riksdagens vetskap.

Infiltratören själv sticker också ut, Hans-Erik Sjöholm är mannen som kartlagt vänsterpartiet för SÄPO's räkning. Han gjorde sig omöjlig på Tullverket där han bland annat under 3 års tid smygbandat sina arbetskamrater (utan SÄPO-uppdrag). Han tycks också sitta på lite härliga högeråsikter då han gillar "Fria tider" (där en av de nazister som var ute och spöade invandrarungdomar i Husby skriver ) och  islamofobiska "Dispatch International". Dessutom är han vän med 75% av alla ledande SDare. “Vänsterpartiet i riksdagen – nej tack” och “Miljöpartiet ur riksdagen – ja tack” är två andra av hans likes, oklart om han också gillar "Infiltratörer i Vänsterpartiet - ja tack"

Eller kan det vara en avledningsmanöver? Kanske är det Sverigedemokraterna han infiltrerar? Ingen infiltratör skulle väl vara så dum att han öppet på sin facebooksida gillar massa SD-grejer och samtidigt försöka infiltrera vänstern? Då skulle det hela också behöva vara hemligt för riksdagen då även SD sitter där. Avslöjanden om att han spionerat på V borde göra han ännu populärare i högerkretsar, nu kan han nå den innersta cirkeln!

Eller så är han bara ganska dålig, jo han är nog bara dålig.

Update! Hade 1 gemensam vän med Hans-Erik och får därför se delar av hans facebookprofil, gjorde ett ihopklipp med olika frågor han besvarat på facebook


Han är alltså för dödsstraff, får sina nyheter ifrån FOX - News och tycker Göteborgskan är sexy as hell. Han är också en hejare på geografi, Absurdistan är nämligen ett land jag bara hört talas om på Avpixlat. Jag är inte säker på vart de ligger men uppenbarligen har de väldigt begränsad yttrandefrihet.

Tydligen existerar varken lag eller stat längre vilket känns jobbigt för en blivande statsvetare som jag. Hans-Erik ogillar abort så mycket att han kryssar i samtliga alternativ som innebär abortförbud och enligt Hans-Erik så finns ingen yttrandefrihet i Sverige. Men det får man väl inte säga i det här PK-landet!

måndag 24 juni 2013

Flashing with a cause.

Vice kom nyligen ut med en av sina välkända minidokumentär, den här gången om protestgruppen Femen. LÄNK Ganska intressant och gav helt klart mer bakgrund hur rörelsen tänker än de nyhetsinslag som dyker upp med jämna mellanrum som ge. Där blir det mest spektakulära bilder på nakna kvinnor som grips medan en voiceover förklarar var protesten handlat om.

Något som var intressant var kommentarerna på den svenska länksida där jag hittade klippet. Dels sexism/objektifiering inte helt ovanligt då ett av Femens syften med att göra toplessprotester är att nakna kvinnokroppar ska synas i andra syften än att upphetsa män.  Men också svartmålande av dels Femen och dels hela feminismen. Av någon anledning verkar de väcka väldigt mycket provokation.

Femen gör aktioner emot kvinnoförtryck, diktarur, religiöst förtryck, trafficking och nazism. Saker som brukar hamna på normala personers lista över dåliga saker. Trots det verkar många vara emot dem. Kan det bero på hur protesterna genomförs och inte innehållet eller är betydligt fler än vad man tror religiösa kvinnohattande nazister som älskar trafficking men är emot folkstyre?

Feminismen angrips genom den klassiska "halmdocksmetoden". Man målar en nidbild av motståndaren och kritiserar den istället för att kritisera verkligheten. Varför? Jo oftast då motståndares verkliga argument kan vara svåra att bemöta rationellt. Halmdockan av feminism brukar oftast bestå av lika delar (obs citat ifrån kommentarer) Fattar inte hur man kan tro att vägen till "jämställdhet" är att trycka ner det andra könet och givetvis klassikern De menar ju att män är djur. Det finns massor av människor som inte beredda att ge kvinnor lika rättigheter längre än i lagtext och möjligtvis lön och de slåss emot dessa halmdockor natt och dag. Men man kan fråga sig, slåss inte många av dem för att behålla objektifieringen av kvinnor i samhället, att bilden av nakna kvinnor för mäns njutning ska fortsätta vara den enda kontexten?

Att deras nakenhet är så provocerande för många är också beviset på att de lyckas. När jag var på rockfestival förra veckan och tjejer flashade brösten på storbilden var det ingen av de ca 80 000 männen på plats som verkade särskilt upprörda. Där var ju syftet ett annat, att tillfredsställa inte att utmana. Femens nakenhet utmanar, därför provocerar den.   

onsdag 12 juni 2013

Damlag i e-sport.

FIFA är ett av de populäraste spelen alla kategorier. Miljoner spel säljs varje år och de flesta stora ligorna och lagen finns med, fast inte ett enda damlag. Tyresöproffset Veronica Boquete tröttnade och har samlat in nästan 50 000 namnunderskrifter för att EASports som gör spelet ska ta med åtminstone en damliga till nästa år. Rättigheterna är inte särskilt dyra, efterfrågan finns och det skulle helt säkert locka fler till att köpa spelet. EA's svar? NEJ. De menar att det skulle kräva att utseende och egenskaper görs om hos karaktärerna i spelet.

Visst utseende bör variera men redan idag gör de tusentals utseenden för herrspelare till varje FIFA. Att göra säg 15 olika damutseenden och sedan välja det utseende som liknar mest, så som man tidigare gjort med mer okända herrspelare kan de väl göra? Släng in skräddarsydda utseenden på de största damstjärnorna och du har med en minimal arbetsinsatts skapat massor med mervärde för spelarna.

Några som är snäppet värre än EA är e-sportsorganisationerna. Några av dem har nämligen damlag, varför tjejer inte kan konkurrera på lika villkor  i e-sport och måste ha specifika damlag som spelar i egna damturneringar? Det handlar inte om att organisationerna vill hitta de bästa spelarna, det handlar om att de ska se snygga ut. När ukrainska e-sportsjätten Na'Vi skulle utannonsera sitt nya damlag såg det ut såhär:

Natus Vincere organization is pleased to announce the new DotA2-roster. From now on, five beautiful girls will represent the ranks of team Na`Vi in DotA2Detta följs av bilder på de fem nya spelarna utan ett enda ord om deras tidigare prestationer eller spelaregenskaper. En annan e-sportsorganisation, Virtus Pro, tog till bilden till höger för att presentera sitt damlag.

Hur länge ska vi leva kvar i att kvinnor antigen stängs ute eller sexualiseras i sport och spelsammanhang? Kan de inte få delta på samma premisser som män? Att män bedöms för vad de gör och kvinnor för hur de ser ut är en gammal sanning som fortfarande lever kvar. EA förlorar intäkter och e-sportorganisationer som inte tar alla spelare på allvar förlorar talanger. Både sporten och spelbranschen har kommit en bit på vägen men där de båda möts verkar det fortfarande stå stilla. De verkar fortfarande tänka som Lennart Johansson: Företag skulle ha användning av en svettig och vacker tjej på fotbollsplanen. Det skulle sälja.

Nugammalt.

Jag har under våren följt Filip och Fredrik i deras nya eller ja nugammla program. Programmets titel är nämligen inte bara en referens till Svt programmet Nygammalt där bland annat Carola som 11 åring fick sitt genombrott utan också en beskrivning av programmet. Dels eftersom de relaterar nutiden till gamla klipp och dels eftersom det är en typ av program de gjort förut, ett gammalt format som de nu gör igen. På det hela taget har det varit ett helt ok program, småkul, ibland lär man sig något och massor med klipp man inte har något emot att se om.  Redan när jag såg första programmet reagerade jag dock på en grej, vart är alla tjejer?

Jag googlade "filip och fredrik  kvinnor i program"
Det är inte första gången F&F får kritik för dålig representation i sina program, just därför borde de ha lärt sig vid det här laget. De är själva män och lever i ett mansnormativt samhälle och historien innehåller fler män än kvinnor så en viss övervikt av män kan man ha förståelse för. Dock är de sedan tidigare medvetna det här och kan lätt ta hjälp av personer med andra erfarenheter. Jag började räkna och så här gick jag till väga:

Varje namngiven kvinna/man där det tydligt framgick vem det var räknas. Jag har varit generös med i att räkna kvinnorna och lite snålare när jag räknade männen för att se till att den skillnad som uppstod var i underkant. Det finns andra metoder också, jag hade kunnat titta på taltid eller nöjt mig med att räkna studiogästerna men både de metoderna har sina nackdelar. Taltiden är ansträngande och eftersom speakerrösten görs av Filip så blir där också vissa tveksamheter. Jag ville hellre njuta av programmet än att sitta med timers och få svårtolkade resultat. Den som har sett serien kan dock säkert känna igen bilden av att det nästan alltid var den manliga gästen (i de fall 1 man och en kvinna var med samtidigt) som hade mest taltid. Att bara räkna gästerna hade inte visat på hur selektivt skildrar historien med främst manliga frontfigurer och hur männen oftast tas upp i samtalen. Det finns naturliga förklaringar till delar av det men den skillnad jag fann är överväldigande. Varje person räknas en gång per avsnitt men räknas på nytt om den återkommer.

Så siffrorna, avsnitt för avsnitt. Första siffran antal män, andra siffran antal kvinnor
29-4
27-12
18-4
32-6
37-4
24-12
25-4
19-6
33-6
29-3

Det enda avsnitt som man möjligtvis kan säga hade en ok representation är nr 6. Där var 2/3 män, i historiska sammanhang kanske en försvarbar nivå. I de värsta avsnitten var knappt 1/10 kvinnor. Om man se till hela säsongen så blir siffran 273-61, 82% av personerna är alltså män. En intressant sak med den siffran är att den t.o.m. är högre än de 76% män som finns i global media. (Källa) Trots att F&F kommer ifrån jämställda Sverige där det finns betydligt fler kvinnor att prata med/om än i de länder där kvinnor fortfarande begränsas av lag att delta fullt ut i samhället. Nugammalt är alltså sämre än ett genomsnitt där ett land som Förenade Arabemiraten ingick.

Varför är det så illa om bara 18% är kvinnor då? Dels är det en missrepresentation av hur samhället faktiskt ser ut, dels så får kvinnor generellt mindre plats i media vilket gör att de mest kompetenta kanske inte kommer fram och dessutom blir det sämre tv. Det finns massor med förklaringar på varför skillnaden blivit så stor men i slutändan spelar det ingen roll, de förklarar möjligtvis men ursäktar inte. Det handlar inte om att pressa in kvinnor utan bara att tänka längre än sin egna naturligt manscenterade värld.  Det måste bli bättre representation, det måste bli bättre tv.

tisdag 11 juni 2013

Är vi inte bättre än fåglarna?

Satt och slösurfade på dn när jag såg rubricken "Därför saknar fåglar en penis". Enda sedan jag lärde mig att vissa hajar har två penisar har jag varit på jakt efter mer "djur-penis roliga fakta". Ivrigt klickade jag och fann en halvintressant artikel, inte lika bra som hajarna men ni hajar förstår. Dock så var avslutningen ganska konstig, det stod nämligen så här:

"Det som återstår att förklara är den ultimata orsaken till penisförlusten. Enligt en teori kan det hela bero på sexuellt urval. Honorna skulle under årmiljonernas lopp ha valt hannar med allt mindre penisar för att slippa påtvingad parning och få bättre kontroll över sin reproduktion – kanske något som honorna bland däggdjuren borde ha tagit efter."

Det sista kan ses som ett skämt ifrån skribenten men om man ska ta det på allvar bara för en liten stund skulle det innebära att för att undvika att bli utsatt för sexuella övergrepp så måste alla tjejer undvika att skaffa barn med normalstora eller stora kukar. Annars får de kanske skylla sig själva, de var säkert fulla, hade för kort kjol och sa inte nej tillräckligt många gånger. Men han skämtar ju eller hur?

Helt säkert. Men borde verkligen en populärvetenskaplig text i Sveriges största dagstidning innehålla skämt om att kvinnor genom sexuellt urval ska förhindra våldtäkter? Varför ska alltid ansvaret läggas på kvinnor? Istället för att lära tjejer att inte klä sig för utmanande eller vara för flörtiga, kan vi inte lära killar att GE FAAN i att våldta? En tjej ska kunna ramla in naken, tokfull, med särade ben på en porrbiograf utan att hon blir utsatt för någon form av sexuella övergrepp.

Motmedlet är inte miljoner år av sexuellt urval utan kan gå mycket snabbare än så. Vi måste se till att samhället inte värderar män högre än kvinnor. Inte bara i Sverige utan i världen. Vi måste se till att män världen om inte tror att de har rätt till kvinnors kroppar. Vi måste stoppa de attityder som förringar och legitimerar sexuella övergrepp.

Kan vi inte bättre än fåglarna? Ska det behöva blir fysiskt omöjligt att våldta för att det ska upphöra? Har vi ingen moral? Är vi bara idiotiska jävla djur?

tisdag 4 juni 2013

Jimmie Åkesson har skrivit en bok och reccenserar "Tycker han ja"

Jimmie Åkesson har skrivit en bok, eller han har skrivit dagbok som med hjälp av en f.d statsminister blivit en bok. Dagboksmarknaden är ju tuff, Anne Frank, vampyrer, prinsessor och Andy Warhol måste man konkurrera ut om ska sälja sina hastigt nedtecknade tankar till massorna. Därför har Jimmie tagit hjälp av Per Albin Hansson, supersosse och folkhemmets fader.
Det som är intressant här är att Per Albin har varit död i nästan 70 år. Kan det vara så att Jimmie genomfört ett blot till Freja för att hon under en kort tid skulle återuppliva Per Albin så han kunde skriva ett förord till Jimmies bok? Eller har Jimmie använt samma tidsmaskin som han använde när han hämtade partiets värderingar för att söka upp Per Albin och ha lite skrivarstuga? Tyvärr inte.

Istället har Jimmie själv skrivit en text, blandat in lite citat ifrån Per Albin och sedan skrivit under med allt med Hanssons namn. Med anledning av detta har jag en fantastisk nyhet, Jimmie Åkesson har nämligen skrivit en recension på den här bloggen!

Det här är för skjutsningen ibland det värsta jag läst! Det är ju inte alls en svensk blogg, på tok för lite texter om att det enda land i hela världen som har det ännu värre ställt när det gäller våldtäkter är det till Swaziland närliggande Lesotho Det är till exempel det vikingarna ägnade sig åt, att resa runt och vara nyfikna på andra länder. Mona Sahlin är den mest Sverigefientliga politikern vi haft i landet men den här haveriet till skruttblogg ligger bra nära Monamuslim.

Till dig som ligger bakom den här röran vill jag bara säga att jag tycker att det är mer fel på dig än på muslimerna. Bloggen visar på ett utanförskap men det är invandrarna som skapat det här utanförskapet så det kanske inte är något man kan klaga på. Bloggen får */***** crackrocks och det enda förmildrande jag kan säga är måtte det vara satir.
Jimmie Åkesson

måndag 3 juni 2013

Jag, Håkan och den enkla mannen.

När jag gick i sjuan så fanns det i mina umgängeskretsar ett gäng artister man tyckte illa om. Det var Carola, Darin och Håkan Hellstöm. Carola för att schlager sög och hon var ett frireligiöst freak. Darin för att han just vunnit Idol, var överexponerad och sjöng banala låtar. Håkan var att han inte kunde sjunga (ofta följt av målbrottsillustration av hur det lät).

Den verkliga anledningen var nog egentligen att man var lite anti det som var mainstream och att de alla tre var artister och tjejer gillade, inte killar. Så här i efterhand har man mognat och bilden har ändrats något. Carola är fortfarande ett frireligiöst freak men inte allt hon gjort suger och hon kan dessutom verkligen sjunga. Darin är ok, han gör ok musik och verkar vara trevlig. Håkan däremot är inte så enkel.

Det hela började med att Håkans andra album "Det är så jag säger det" kom in i mitt hem, det vara någon förälder som fick den i present. Jag var fortfarande i fasen där min omgivning var överens om att han var en målbrottssjungande tönt men när pappa dammsög så spelades skivan högt och jag upptäckte snabbt att det inte alls var så dåligt. Sedan dess växte min respekt för Håkan Hellström för varje skiva och varje singel. Det hände fortfarande att man trackade ned på honom för att reta någon tjej lite men han fortsatte stiga i mina ögon. När man började gå ut och såg hur en väl vald hellströmlåt rev hål i dansgolvet så övergick det till och med till ett gillande. Jag gillade Håkan Hellström.

Men what goes up must come back down och det i hög hastighet. Början på slutet var när Håkan var med i SVT's program Robins. Jag får intrycket genom hela intervjun att han är oärlig, att han anstränger sig så otroligt mycket för att ta ner sig själv. Han verkar paniskt rädd för att framstå som något annat än enkel vanlig kille trots att han är en väldigt speciell person. Han gör allt för att utstråla okunskap och säger bland annat att han inte vet hur internet funkar, vad en smartphone är eller vad för låtar Justin Bieber har gjort. Håkan må vara bra mycket äldre än vad många tror men han måste ha levt under ett helt röse med stenar för att inte veta något om någon av de sakerna. Det löjliga är att jag vet att han inte är så enkel och oärligheten gör ont.

Det stora slaget kom dock i veckan i samband med Peace&Loves konkurs. Håkan hade fått ett förskott på 2.5 miljoner för sin spelning på festivalen. De var dock tvungna att ställa in p.g.a. vikande biljettförsäljning och de 9000 som köpt biljetter kommer troligen inte få tillbaka en krona av de ca 1800 de lagt ut. Förskottet behåller dock Håkan (om det inte sker någon kovändning). Av de 9000 så kan vissa, säg 1000, få tillbaka pengarna via sitt kreditkort men övriga 8000 står lottlösa. Om Håkan och andra artister som fått förskott skulle betala tillbaka dem så skulle alla fans som köpt biljetter få tillbaka flera hundra åtminstone. Även om man drar bort 500 000 som bokare och administration sväljer  så skulle Håkan ensam kunna ge alla fans 250 kr tillbaka (2.000.000/8000).

Att behålla förskottet är inte bara girigt utan dåligt rent pr-mässigt, det finns så många lösningar som skulle kunna göra fans glada istället för arga, lyckliga istället för olyckliga. För de 2.500.000 skulle han kunna göra en spelning som är gratis för alla med P&L-biljett samma datum med lite mindre stageshow. Jag är helt övertygad att det skulle gå att organisera men här verkar pengarna vara viktigare än fansen och det räcker gott med en mycket enkel man för att förstå det.

tisdag 28 maj 2013

Temprament eller Twitter

Man måste göra val här i livet; studera eller arbeta direkt, Burger King eller Max, vara ihop eller göra slut. problem uppstår när vi inte kan bestämma oss och försöker göra båda samtidigt. Några få kanske klarar av det men för de flesta blir det trubbel.

Ett val som inte är lika välkänt som vilket snabbmatsställe man föredrar är valet mellan Twitter och temperament. Det går nämligen inte att ha både ock. Är du lättprovocerad är inte 140 tecken tillräckligt många för att hinna lugna ned sig. Ett exempel här till höger Linda Bengtzing:

Kan man inte emotionellt hantera lite normkritik ifrån någon random vänstertwittrare så bör man kanske undvika twitter. Ganska snabbt så försvann svaret och ersattes av ett statement som någon pr-ansvarig snickrat ihop.

Ett annat exempel är Jonas Inde som under
julhelgen i affekt ifrån sin vårdnadstvist spydde ur sig ett antal kränkande sexistiska tweets. De som kritiserade honom för det svarades blixtsnabbt med ilska. De killar som sa något skulle hålla käft och de tjejer som ifrågasatte var horor. Till höger den kanske roligaste men långt ifrån den värsta. Jag tror att många tweets fortfarande finns kvar för den som vill gå in och läsa hela skedet.

Ett tredje exempel är USA's nya skandaltjej (de har tröttnat på Lindsay Lohan nu och de måste alltid ha en ung tjej att förfasas över) Amanda Bynes. Hon hoppade för några dagar sedan på Rihanna, i efterhand hävdar hon att någon annan skrivit tweetsen.

Ingen av de här personerna borde antagligen använda twitter. De tänker inte tillräckligt innan de skriver något som når tusentals människor. De kan inte både äta på Max och Burger King samtidigt.

söndag 26 maj 2013

Förklara inte bortförklara, förstå inte förringa.

De senaste veckornas händelser i Stockholms förorter har varit hemska för många. Värst av alla drabbas alla de hundratusentals människor som lever helt vanliga hederliga liv och behöver ligga oroligt vakna om nätterna. Dels drabbas de av upploppen. Bilar och skyltfönster förstörs. deras möjlighet till ett normalt liv begränsas. Dels drabbas de av fördomarna. Alla Husby-bor är nu stenkastare är på tok för många människors medvetande och är du en ung kille så har du definitivt eldat upp minst en bil.

Dels drabbas de av rasistiska våldet. När fördomen om unga invandrare är att de är våldsamma innebär det att polis brukar mer våld, det är inte längre bara de poliser som skriker "neger" och "apjävel" som brukar mer våld emot vissa personer baserat på ursprung. Dessutom så behöver de vara oroliga för de "medborgargarden" eller nazistgrupper som det faktiskt handlar om. Flera personer har vittnat om hur dessa grupper med nazister har jagat unga invandrarkillar, misshandlat oskyldiga och aggressivt frågat ut personer om huruvida de är svenskar.

Det har gjorts många ansatser till att förklara upploppen, ofta har ideologin lyst igenom och den vetenskapliga grunden har varit darrig. Den som orkar läsa en längre text kan läsa den HÄR, den kanske är lite väl vänstermålad bitvis men den pratar om just den här typen av upplopp, där man förstör sina egna områden och angriper ordningsmakten. Det kan ses som ett sorts självskadebeteende, ett rop på hjälp. Den slovenske filosofen Slavoj Zizek om samma sorts upplopp i Frankrike:

The riots where simply a direct effort to gain visibility…They where neither offering a solution nor constituting a movement for providing a solution. Their aim was to create a problem, to signal that they were a problem that could no longer be ignoredDen är inte en bortförklaring, att bränna bilar är fortfarande fel, men det är en förklaring. Man kan förstå utan att acceptera.

Fördomarna kan jag också förstå, jag hatar dom men jag förstår dem. Människan är genetiskt programmerad att förenkla sin omgivning. I grunden handlar det om att identifiera hot. Vi måste på så kort tid som möjligt avgöra om någon är ett hot, vän eller fiende. Därför delas människor upp efter enkla stereotyper, ser någon sjavig ut och luktar fulvodka så är man lite försiktigare. Det är så våra första intryck formas, är vi medvetna om det kan vi förändra och förbättra bilden vi har av människor så vi inte fastnar i stereotyper. Att fördomen tillkommer förstår jag, försök nu bara att skaka av den, låt inte fördomen definiera människor.  

Det jag inte kan förstå är nazisterna. De ger sig ut i områden där ytterst få av de själva bor och försöker ta lagen i egna händer. De brukar våld emot oskyldiga och hotar människor som råkar vara på "fel" plats.  Polisen har gjort ett relativt bra jobb genom hela händelseförloppet, några få poliser har agerat rasistiskt och överdrivet våldsamt. Tyvärr så kommer de säkert arbeta kvar och fortsätta dra ner övriga polisens anseende eftersom polisen kontrollerar sig själva. Så att polisens agerande inte skulle ha räckt köper jag inte som förklaring. Förklaringen är kanske att dessa människor har ett uppdämt behov av att bruka våld emot personer med annat etniskt ursprung och det är den sämsta bortförklaringen av alla.

#fail

Vet ni vem Oscar Zia är? Om du tittar på bilden då? Inte? Både konstigt och inte konstigt, han är nämligen kanske den mest misslyckade lanseringen i svensk musikhistoria men också ibland de mest exponerade.

Oscar Zia var med i X-factor och kom typ 8 eller något. Sony's skivbolag som står bakom X-factor insåg ganska snabbt att trots att de konstant under x-factor försökt sälja honom till folket som en svensk Justin Bieber så var han helt enkelt inte populär. Istället fick Zia skivkontrakt med brittiska EMI. Oscar var också med i Sveriges största tv-program, melodifestivalen, fast det märkte nog bara hans mamma då Behrang "flytta Tintin 10 meter" Miri fick all uppmärksamhet i låten "Jalla Dansa Sawa".

Efter att ha varit med i x-factor med runt miljonen tittare i flera veckor och två program av melodifestivalen med ca 3 miljoner tittare på varje vet de flesta fortfarande inte vem han är (jag har googlat mycket för att skriva den här texten). Men skam den som ger sig, han har redan varit med i Sveriges största program, dags för det kanske det näst största. Lets dance.

Många var förvånade över att Oscar Zia fick vara med i Let's Dance, visst det brukar vara b-kändisar men Oscar fanns ju inte ens med i alfabetet. Jag var också förvånad tills jag nu efter lite googlande kan se kopplingen. EMI's "Senior Promotion Manager" Frida Skogh känner nämligen Lovisa Bergenstråhle "Casting/rollbesättare på Mastiff". Mastiff gör Let's Dance och EMI ska marknadsföra Oscar Zia. Pengar, tjänster och gentjänster eller vad det än kan vara så finns kopplingen där.

Zia har nu tydligen lyckats dansa ut de andra "kändisarna" jag gissar med hjälp av att han faktiskt kan dansa till skillad ifrån alla andra i programmet. Ibland tittarna kan han omöjligt blivit superpopulär, det visade sig i X-factor. Lagom till finalen hårdlanseras nu hans nya låt "#fail". Många artister döper sin första singel till samma sak som sitt artistnamn, vilka de är, Zia verkar hoppa på den traditionen. Lyssnar på Digilistan medas jag skriver det här och den verkar ha ramlat in som nr 29. Med tanke på vilken exponering han har i ryggen kan det bara ses som ett enormt misslyckande.

Hur det går i Let's Dance finalen återstår att se men oavsett vad som händer så ligger det nära till hands att Oscar Zia går till historien som den mest exponerade personen som fortfarande ingen vet vem det är. #fail

onsdag 22 maj 2013

Reinfeldt Jr. Primetime!

Idag kom nyheten att Fredrik Reinfledt's son Gustaf har fått nytt jobb! Härligt! Way to go! Arbetslinjen tjalalalala, arbetslinjen tjalalalalala!

Gustav har tidigare arbetat på klassiska ungdomsarbetsplatser som
Ica Maxi och McDonalds så vad blir det härnäst?
Ska 20 år gamla Gustaf så och se lite skön ut på Carlings och sälja på dig illasittande tanktops? Nope. Ska han klippa gräsmattor åt Täby kommun under sommarlovet? Nej. Ska han sitta i en svettig lokal i Tensta och sälja Omega-3 tillskott? Inte det heller. Gustaf ska istället börja på Sveriges största PR-koncern Prime-United Minds.

PR står för public realations och handlar alltså mycket om att påverka allmänheten. Det kan vara reklamkampanjer, undersökningar, krishantering eller opinionsbildning. Vem passar då bättre att anställa än just Gustaf?

På ICA har han lärt sig allt om konsumtionsmönster, hyllan med krossade tomater måste fyllas på dubbelt så ofta när det är extrapris på köttfärs som gått ut har kort datum. Dessutom så vet lill Rajraj vilken av OLW's nya chipssorter som säljer bäst. På McDonalds har han lärt sig allt om krishantering, hårstrå i McTastyn? Inga problem för Gustaf. Dessutom har han en otrolig förmåga att förutse  hur många cheese som ska gå ut och hur ofta man behöver städa toaletterna.

Eller kan det vara något annat? Kanske Prime tänker att den där gossen vars pappa är Sveriges premiärminister stadsminister statsminister är eftertraktad av PR-branchen? Kan det vara så att sonen till sjukvårdslandstingsrådet i Stockholms läns landsting anställs på grund av sin mamma? Spelar det någon roll att Stockholms läns landsting är en av Primes största kunder? Det är nästan så man skulle kunna tro det. Nästan.

söndag 19 maj 2013

Mede och UKIP

Igår var det stor schlagerfinal i Malmö, Sverige gick halvdåligt som väntat men det som var riktigt lyckat var Petra Mede. Istället för kombinationen modelltjej och smårolig man runt 35 så lede hon en av de största tv-sändningarna i världen helt själv. Utomlands så strömmar hyllningarna in, brittiska "The Guardian" skriver: "Eurovision prize goes to Denmark, but real winner is Swedish host".

Artikeln innehåller dessutom en hel del härlig brittisk syrlig humor. Bland annat ett skämt om larven som fanns med i början och hur det Brittiska partiet UKIP måste förskräckas av hur den fria rörligheten i EU används. Jag hade inte hört talas om UKIP tills för några veckor sedan så jag tänkte göra en liten introduktion.

UKIP står för UK Independence Party och är ett
Denna vecka, ost 59 kr/kilot
EU-kritiskt part som själva beskriver sig som ett "Libertarian, non-racist party". Härligt att de inte är rasister tänker kanske du men lite konstigt att de betonar det. Det blir lite som om någon man träffade på en fest skulle säga "Tja, Peter. Jag brukar inte slå sönder saker när jag blir full". Av någon konstig anledning vill man nu se till att finvasen står ordentligt undangömd trots att Peter själv har sagt att han inte slår sönder saker. Anledningen till att UKIP betonar att de inte är rasister har att göra med att de också är nationalister. De har dock vissa problem med att vara nationalister utan att halka över till rasister. Flera företrädare har gjort "klumpiga" uttalanden om judar och muslimer, det är så lätt att råka förneka förintelsen av misstag, ni vet som man gör.

UKIP har dessutom kanske den fulaste loggan någonsin (bilden). Den ser ut som en blandning av en amatörtrollkarls emblem på 90-talet och ett nytt lågprisvaruhus. Anledningen till den fula loggan kan
En UKIP företrädare som enligt egen utsago sträcker sig efter mobilen
vara att UKIP i är lite lite  homofoba, de kallar ju inte sig själva "non-homophobic party" så det kan man lätt konstatera. Så när de skulle hitta en grafisk formgivare valde de den straigthaste personen de kunde hitta, en kille i Leeeds som sätter upp byggställningar till vardags.

Att UKIP kallar sig själva "non-racist party" är kanske bra dock. Flera av deras företrädare verkar inte riktigt förstått det nämligen. En partimedlem föreslog nyligen att folkomröstning borde få avgöra om 6 miljoner invandrare och flyktingar borde deporteras, oklart om de själva skulle få rösta i själva omröstningen. En annan företrädare höll ett långt rant om hur invandrare är
"sandal-wearing, bomb-making, camel-riding, goat-f******, ragheads". UKIP's partiledare, Nigel Farage berättar dock att han åtminstone omöjligt kan vara rasist, han har ju en fru ifrån Tyskland! Tack om lov, där har man ju alltid respekterat alla minoriteter.

torsdag 16 maj 2013

Homofobin i "bögarnas fest"

Förra året kopierade SVT skamlöst "It's not just for gays anymore" genom att göra "bögarnas fest" till Melodifestivalen. Trots att det är en kopia uppskattas uppträdandet av de flesta, halvkul I guess. I veckan är det Malmös stora vecka, europafinalen i "bögarnas fest" men trots detta så dyker här homofobin upp.

Finlands Krista Siegfrid avslutade sitt uppträdande i semifinalen med att kyssa en annan kvinna på scen, något som trots att det ägde rum i vad som måste vara det mest homovänliga av sammanhang skapat debatt i Europa. Att det reageras i en del mindre progressiva länder är inte så otippat och kanske t.o.m. man får räkna med. Vad som är mer förvånande är hur DN's reporter agerar i det HÄR klippet. Efter att ha pratat lite om reaktionerna så känner reportern ett behov av att poängtera att Krista inte alls är lesbisk utan att det finns en kille i bilden som hon kanske ska gifta sig med.

Det sker säkert omedvetet men reportern känner ett behov av att peka ut att Krista minsann inte är någon lesbian utan ett härligt helylle hetro. Det kanske inte är någon stor grej men det visar på det enorma behov många människor verkar ha att sortera in folk baserat på sexualitet. Varför är det viktigt? Kanske för att vi behandlar människor olika baserat på sexualitet.  

torsdag 9 maj 2013

Stå upp för de försvarslösa.

I Sverige är en överväldigande majoritet av alla människor emot dödsstraff och Sverige jobbar aktivt väldigt aktivt internationellt för att hindra att det sker även i andra länder  Men ibland, ibland så verkar det som bortblåst, ibland så ropas det högt om dödsstraff. När det handlar om barn eller söta djur.

Det senaste fallet är den pappa som glömde lämna sin son på dagis. Barnet blev kvar i bilen i flera timmar och dog ,troligen till följd av värmen. En far som av misstag orsakat sin 2 åriga sons död. Jag har har svårt att tänka mig något mer tragiskt. Som om situationen inte var jobbig nog så kommer nu vågen av hat, hot och ilska rop på dödsstraff ifrån annars relativt fredliga människor. Jag har inga barn själv och kan inte annat än att försöka föreställa mig hur dåligt pappan måste må efter en sån här händelse. Jag mår dåligt bara av att försöka och verkligheten är helt säkert betydligt värre. Rättsväsendet kanske kommer att straffa den här pappan men det värsta straffet har han redan fått, en livstid av enorm skuld, skam och sorg. Istället för att hata på honom så borde han få stöd av alla medmänniskor, alla begår vi misstag, använd empatin och det enda som går att känna är sorg och medlidande.

Det andra fallet som upprört människor till dödsstraffskrav är "kattmördaren". En 16 åring i Göteborg har dödat katter och i flera fall hängt upp de döda kropparna. Här har hatet varit ännu större och hoten ännu fler men låt oss göra samma sak denna gång, låt oss använda vår empati. Han sägs ha psykiska problem. Eftersom hundratusentals personer i sociala medier och ledande tidningar spridit bilder på honom så kan mycket väl hans chanser till ett normalt liv för alltid saboterats. Hur tror du det känns för honom?

Varför väcks de här känslorna runt just katter och barn, varför ilsknar folk till? Antagligen eftersom de är försvarslösa. Att stå upp de försvarslösa, att vara en röst för de som inte kan komma till tals är bland det finaste en människa kan göra. I de här fallen är förövarna de försvarslösa. Hjälp den här pappan att bearbeta sin sorg genom att ge honom stöd, alla begår misstag, låt bli att hata. Hjälp den här 16-åringen genom att försöka förstå, inte fördöma, du räddar inga katter genom att få honom att må sämre. De är båda människor, försvarslösa och svaga. Det är de människorna man måste stå upp för, de försvarslösa,
annars är man ingen människa utan bara en liten lort.

söndag 5 maj 2013

Partiledardebatt - Fikaedition

Ikväll var det partiledardebatt, något jag givetvis sitter bänkad framför. Jag förstår dock att det inte är något för alla, att 2 timmar politik, floskler och närbilder på medelålders män inte alltid lockar. Därför så kommer här en fikarumsversion men bra oneliners du kan dra på 14-fikat, benstreckarpausen eller i bankomatkön.

Stöder du C kan du säga:
Annie slår verkligen vakt om våra småföretagare och entreprenörer!
Staten är inte lösningen på allt!
Lööf lyckades verkligen hålla Åkesson på mattan!

Är du Kristdemokrat:
Ähhh Woody Allen sa något om att mätningar inte spelade någon roll, skit i opinionssiffrorna.
Vilken partiledare skulle du helst äta middag med?
Häggis fick verkligen tyst på SD.

Röstar du Moderat:
Såg ni hur statsmannamässig Reinfeldt var, Löven ser ju ut som ett grottroll.
Men de har ju inget regeringsalternativ!
Jimmie Åkesson blev att bra tyst, Freddan vet hur man sätter han på plats.

Folkpartister kan säga:
Meh, Janne är ju inte försvarsminsiter, JAS grejen är inte hans uppgift.
Miljöpartiet är ju FÖR kolkraft!
Sverigedemokraterna måste varit skrämda av Björklunds pondus.

Miljöpartister kan slänga ur sig:
Öhh, märkte ni att Agenda glömde bort Åsa Romson? Vi har också en kvinnlig partiledare.
Såg du bilden på Gustavs dotter? Sååååå söt.
Åkesson svarade bara på tilltal, han kanske trodde att det var en skola med lärare Fridolin brevid.

Sossarna kan prata om:
Såg ni hur Löfven läxade upp Reinfeldt?
Vi är större än hela regeringen, dessutom vet vi vart våra JAS är!
Nästan lite osolidariskt hur lite JÅ pratade.

Vänsterpartister:
Jag tycker inte att storföretagen ska göra storvinst på kissblöjor.
I Kina är tecknet för skattechock och möjlighet samma.
Hur fick de in Jimmie "flaskskeppet" Åkesson i studion?

Sverigevännerdemokrater:
PK-media försökte förminska Jimmie redan ifrån början när de sa fel på hans namn!
Jimmie vann trots att det var 9 mot 1. (här inkluderas ven programledarna)
Det känns som att han borde ha tagit upp den oansvariga massinvandringen mer.

Välj dina oneliners och lycka till!

fredag 3 maj 2013

Malmös stolthet.

Nu är Malmös stolthet i blåsväder. Nej det är inte Zlatan som karatesparkat David Beckhams son i huvudet och det är inte schlagerfinalen som är i fara. Det rör sig om något mycket större, den sak som Malmöbor är mest stolta över. Kioskmaten.

Alla som träffat en malmöit har säkert hört om hur fantastiskt bra kebab och falafel som finns i staden. En tugga på en rulle ifrån resten av Sverige och deras ansikte dras ihop i avsky och en lång utläggning om hur bra det är i Malmö följer. Nu visar det sig i en granskning av miljönämnden att  vissa kebabställen har 30% och i ett fall ända upp till 50% hästkött i kebaben. Inte konstigt att samma sak inte går att hitta i Västerås, där är det ju 100% nötkött.

Kan det vara så att hästkött helt enkelt är godare och att det är därför Malmös rykte som "rullmatshimmeln" uppkommit?

onsdag 1 maj 2013

"Den oreturcherade bilden" del 2

Jag kan inte låta bli att häpnads över mängden idioti både i redaktionellt material och kommentarerna på Axpixlat så jag tänkte göra det här till ett återkommande inslag. Att bara håna dumma kommentarer känns lite väl enkelt och dessutom så finns det hundratals varje dag. Därför tänkte jag ge Avpixlat en ärlig chans att slippa sarkastiska texter ifrån mig, jag kommer bara att skriva om fall där deras egna text har  rasism, sexism eller rena fel. Dessutom ger jag dem själva chansen att rensa bort kommentarer de inte kan stå för och jag kommer därför inte välja ut något som skrivits allt för nyligen. Grundreglerna är nere, lets go.

Idag skriver Avpixlar om en brand i ett fritidshus tillhörande Ulf Prytz, ordförande för SD i Ängelholm. Man skriver: "Hur branden startade är inte fastställt. Ulf Prytz har dock sedan en tid tillbaka en hotbild emot sig och har vid flertalet tillfällen utsatts för hot och annat. Tidigare i år misshandlades Prytz också grovt av en mörkhyad invandrare. Det ligger därför nära till hands att misstänka att branden är anlagd."
Här drar skribenten lite egna slutsatser, att branden är anlagd är tydligen troligt även om inte polisen givit några indikationer på det ännu. Anledningen är utöver hotbilden, vilket ändå känns någolunda rimlig, att "en mörkhyad invandrare" misshandlat Ulf. Man antyder alltså att det även denna gång är "mörkhyade invandrare" som ligger bakom. Hur det verkligen ligger till vet varken jag eller Avpixlat men i kommentarerna så vet man allt!

Vendela säger :
200 år i fred har tyvärr gjort oss mjuka. Kanske dags att ta till högafflar och liar för en marsch till Rosenbad. Där sitter Reinfeldt som gav klartecken till våldet mot Sverigedemokrater.
De som ännu inte förstått - det går inte att än en gång att rösta på partier som blundar inför våldsattackerna...Tydligen är det alltså Reinfeldt som ligger bakom det hela! Det gäller också nu att grabba tag i högafflar och med våld emot politiker stoppa det politiska våldet om jag förstått det hela rätt. Kriga för fred, knulla för att bli oskuld.

i3lomman90 har tydligen annan information:
Vänstern visar sitt sanna ansikte igen. Detta är skrämmande...
Det visar sig alltså att det är vänstern som ligger bakom det hela! Antagligen var det ett urspårat förstamajtåg som efter en plågsam konsert med schlagerartist tänt facklor och satt eld på närmsta sommarhus som tillhör någon meningsmotståndare. Skrämmande minst sagt.

Quinna säger:
Jag har alltid varit stark motståndare till allt vad våld heter. Men nu är det nog dags att även jag tar av mina rosafärgade glasögon.
Hatet mot alla som inte följer PK-patraskets pekpinne har blivit lovligt villebråd och ansvariga politiker är tysta som i graven = applåderar denna förföljelse av oliktänkande. Är det inte snart dags med, öga för öga, tand för tand?!
Quinna gillar inte våld men PK-patrask är ännu värre. Att inte samtliga partier har hållit i extrainsatta pressträffar och begärt att fördöma en brand i ett fritidshus som kanske, kanske inte har begåtts av politiska skäl, innebär att de ÄLSKAR det! Öga för öga, tand för tand. Ett tidsenligt motto som säkert ger ett mindre våldsamt samhälle, right?

Marianne Lidström verkar inte ha läst artikeln men vill gärna berätta:
'för varenda unge' på fyran ikväll! Då visas bara negerbarn fram. Svenska barn räknas inte!! Och jag ger inte ett rött öre till denna insamling!!
Marianne är så upprörd över att UNICEF som pengarna går till lägger mer fokus på fattiga länder när vaccin, vatten, mat och skolgång inte är en självklarhet. Marianne är i grunden generös och hade några svenska barn "visas upp" så hade hon säkert lättat på plånboken men inte, nu jävlar!  30 röstar upp i medhåll.

Stressad_skattebetalare säger:
Flyktingarna vill bränna Sverige. De måste skickas hem, varenda en. VI HAR FÅTT NOG!
Denna skattebetalare är antagligen stressad eftersom han har talat med varenda flykting i Sverige och tydligen så har de berättat att de vill bränna saker.

Signaturen sverigefritt har inside information:
Stoppa detta hatiska våld! Detta är ett hatbrott och mordbrand.

Politiskt våld är givetvis fel, oavsett vilka som drabbas av det. Men i dagsläget vet ingen om så är fallet. Att i förskott skylla på enskilda personer eller grupper är ett precis som politiskt våld en demokratiproblem. Avpixlat insinuerar och gissar, kommentarer med helt ogrundade personangrepp, hot och rasism står kvar och röstas upp av läsarna. Trots att det strider emot sidans egna kommentarsregler och de legat uppe i 4-6 timmar. Jag beklagar Ulfs förlust av sommarstuga men ännu mera beklagar jag alla fördomar, all rasism och alla våldsuppmaningar som följer på den "nyhetssida" som
1. Riksdagsmannen Kent Ekeroth sagt sig ligga bakom, något han sedan tog tillbaka.
2. Samma Kent upplåter domän och bankgiro till.
3. Partiledaren Jimmie Åkesson flera gånger uttalat sig positivt till trotts uthängningskampanjer och direkt rasistiska texter.
4. Skribenten Mats Dagerlind sagt  Avpixlat samlar, mobiliserar, informerar, utbildar, värvar och ger röst åt den Sverigevänliga folkrörelsens och Sverigedemokraternas gräsrötter. kopplingen till partiet förnekas dock fortfarande.

Det är alltså inte vilken rättshaveristrisk rasistsida som helst utan en webbplats som gör möjlig ekonomiskt av riksdagsmän i Sverigedemokraterna, kanske på initiativ av samme riksdagsman, som säger sig vara en plats för att värva SDare och dessutom så gillas den av partiledaren.  

lördag 27 april 2013

When there are kids in the world who haven't even got Playstation one.

Vi har det bra i Sverige, vissa har det mindre bra men på det stora hela så har de flesta allt de behöver och mer därtill. Det finns massor av olika initiativ för att ta lite av det överskott som finns här och ge det till människor har det svårt. Jag som är uppväxt med spel blir dock extra glad när spelare över hela världen börjar göra samma saker som personer inom andra konstformer har gjort länge nu, hjälpa andra med sin konst.

Det första initiativet jag kom i kontakt med är  "The humble bundle"där du som spelare köpte ett antal spännande indiespel, betalade hur mycket/lite du ville och pengarna går till den du väljer. Betalar du 10 dollar kan du ge 2 till spelutvecklarna och 8 till röda korset och Childs play, allt till välgörenhet eller tvärt om. Helt upp till dig. Du får fantastiska indiespel och gör samtidigt gott, win-win.

Ett annat projekt som jag kommit i kontakt med är fenomenet "Charity streams" där olika e-sportsprofiler, spelutvecklare och rekordsättare samlar in pengar via donationssystem och dessutom donerar de pengar de får in via streamen till välgörenhet. Ett exempel som är aktuellt just nu är DICE-utvecklaren Daniel "zh1nt0" Matros som samlar in pengar till ett barnhem i Sydafrika. HÄR är et klipp ifrån Tv4 om hans välgörenhetsstream.

Av någon anledning så rörs jag lite extra av gamers som hjälper andra, hur de med PS3 hjälper de som inte ens har, Playstation one.

"Den oretuscherade bilden"

Jag gillar debatt. Att höra andra personers åsikter gör dels att du lättare kan bemöta dem och ibland så inser du något nytt och förändrar din egna åsikt. Antigen vidgas dina vyer eller så blir du bättre på att övertyga andra om din åsikt. En win-win. Därför läser jag en hel del artiklar, forumtrådar och kommentarer på platser där många har helt andra åsikter. Ibland är det tankeväckande, ibland förfäras man över hur någon kan tycka så och ibland så är det något man skrattar åt.

Jag var idag inne på SD's favorit site, Avpixlat. De stoltserar med sloganen "Den oretuscherade bilden" vilket antyder att andra nyhetssidor döljer något och jag tror att jag har listat ut vad det är som döljs. Jag tror att det är sexism, rasism och islamofobi. På inget annat ställe hittar man mer av den varan, både i kommentarer och i artiklar. Många minns säkert Avpixlats rubrik ifrån luciafirandet : "SVT förödmjukade tittarna med kolsvart lucia och rap på Rinkebysvenska". vilket de t.o.m. själva insåg var fel så de ändrade det senare till "SVT provocerade tittarna med mångkulturell lucia och rap på Rinkebysvenska" Vilket fortfarande är en konstig rubrik men inte fullt så uppenbart rasistisk.

När jag idag läste en artikel om några tjejer som klottrat på några stenar och bänkar på Långholmen där Jimmie Åkesson idag ska hålla tal så behövde man inte scrolla ner långt för att stöta på, ja, lite allt möjlig skit.  Här är ett urval:

J*vla *ckliga m*ntalt st*rda l*ndsförr*darf*ttor!!!!!!!!
Upphovsmannen till den här kommentaren tänkte sig att hans sexism inte skulle synas med några "*" i varje ord. Är inte helt säker på att det fungerade.

Ser ut som en hopen klamydiabruder, håll pellenicklas innanför blixtlåset!
Här gör kommentatorn resten en tjänst. Han ser på bilden att det är "klamydiabruder" så han varnar sina bröder Eftersom tjejer inte har någon egen vilja så fanns ju annars risken att klamydian skulle spridas om inte "pellenicklas" hålls innanför blixlåset.

Sexuellt frustrerade småtjejer tar ut sin ångest med hjälp av färgkritor..

"Åhhh nej! Jag får inte ligga, bäst att gå och klottra lite anti-SD slogans." Lite så måste det ha låtit innan aktionen. kommentaren kan också syfta på att kritorna används på något annat sätt för att bota den sexuella frustrationen but lets not go there.

Med internationella valobswrvartörer har SD 40% 2014! Kommunisterna i 7 klövern är i chock!

Eftersom det bara är omfattande valfusk som gör att SD inte är Sveriges största parti så kommer ett gäng "valobswrvartörer" 2014 göra att att de får minst 40%. Alla opinionsundersökningar är givetvis riggade, det är omöjligt att SD bara har 10%! 120 "sverigevänner" gillar.

...så lek småskitar, snart är ni våra ledare kanske, eller ligger i ränsstenen våldtagna av era älskade "gäster".
Vet inte vad jag ska säga om den här, för idiotisk för att gå in på. Nöjer mig att fråga vad en "ränssten" är.

Tjejerna i sina korta kjolar och svarta strumpor är enligt mussarna " jefla horor "

Här har personen "YOTHI_TARZAN" tagit på sig rollen som språkrör. Han låter hälsa att tjejerna är "jefla horor".

På vilken skola går jäntorna på föresten Södra Latin HBTQ Gymnasiet eller ?
Höhö, det tycker säkert inte bara illa om SD utan de gillar nog att HBTQ-personer får rättigheter också, höhö.

Det här är som sagt bara ett axplock, ifrån en artikel. Vissa kommer säkert bli borttagna, de få gånger jag försökt diskutera i kommentarsfälten så har mina sakliga, kritiska kommentarer ofta försvunnit inom 15 min. Alla de här kommentarerna finns fortfarande kvar, men det gäller ju att hålla på sloganen. "Den oretuscherade bilden".



torsdag 25 april 2013

Ursäktshjälpen

Med anledning av Markus Wiechel's (SD) uttalande om "satans jävla aphelveten" och de efterföljande bortförklaringarna så tänkte jag göra Sverigedemokraterna och eventuellt andra politiker som hamnar i knipa en tjänst. En lista över dåliga bortförklaringar som man i framtiden kan undvika.

Jag var full -Wiechel, Isovara, Almquist, Ekeroth, Anna Sjödin och otrogna tonåringar. Alla har de brukat denna ganska taskiga ursäkt. 

Det var någon annan, kanske. - Var det du så kommer du inte komma undan genom att säga att det kan kanske ha varit någon annan.Ta inte dina ursäkter ifrån Alfons Åberg och sluta skyll på Molgan.


Jag kan inte vara X, jag känner ju X! - Att en av dina bästa vänner är kvinna hindrar dig inte ifrån att vara sexist, att din syster undervisar invadrarkids innebär inte att du omöjligt kan vara rasist.

Jag var ju upprörd! - Att man är arg gör inte något ok. Slår någon sina barn när de arga över en repa på bilen innebär inte att saken blir bättre. För svårt? Då kan jag tipsa om "Emotions Anonymous", motsvarande anonyma alkoholister för de som inte kan hantera sina känslor.

DU! Det där var ju privata uppgifter! - Att försöka vända bördan emot den som avslöjar dig funkar nästan aldrig. Även om det hackats konton och begåtts brott så gör inte två fel ett rätt.

Jag minns inte. - Kan verka lockande, det svåra är att du kan inte dementera något och om nya uppgifter framkommer så kan du inte säga emot. Dessutom finns risken att du "råkar" minnas något och lögnen avslöjas.

Markus Wiechel har lyckats använda alla dessa ursäkter på ett sällsynt inkrånglat vis. Han säger sig minnas klippet han reagerat på väl men har inget minne av vad han skrivit. Pekat ut att han inte kan vara rasist, han har en amerikansk kompis med afrikanska rötter. Han säger att han måste varit full och att han inte minns. Att han var i affekt och han inte minns. Att det kanske var någon annan men  han minns ju inte?

Det finns tre tänkbara scenarior:

1. Markus Wiechel har inte skrivit det här. Då borde det varit han enda uttalande. "Nej, det här har jag inte skrivit". Eftersom han inte gjort detta så får vi gå vidare till alt 2 och 3.

2. Markus Wiechel är inte rasist men uttryckte sig ogenomtänkt. Sånt händer. De allra flesta personer har sagt eller gjort något rasistiskt eller sexistiskt, det gör dem inte till rasister och sexister. Vore detta fallet så hade en bra ursäkt varit något i stil med: "Jag ber om ursäkt, jag begick ett misstag, jag är inte rasist och detta visar jag genom mitt agerande" Yttre faktorer kan förklara men inte bortförklara.

3. Markus Wiechel har rasistiska tankar och föreställningar men vill dölja dem för att kunna inneha höga politiska uppdrag. Då blir det svårt, ett nät av lögner är lätt att krångla in sig i.

Vad som stämmer in på Markus Wiechel vet inte jag, 1:an känns osannolik. 2:an är möjlig Wiechel kanske bara agerar skyldig eftersom han vet vilka konsekvenser det kan få för hans politiska karriär men besitter han inte rasistiska tankar och föreställningar så känns det ändå avlägset. Alternativ 3 låter troligast men vad som är sant får framtiden utvisa och jag ska med spänning se om nolltoleransen skördar sitt tredje offer i SD's riksdagsgrupp.

tisdag 23 april 2013

En intressant reaktion på en ointresant sketch.

Några gånger per år så slåss nyheten upp: "Den muslimska världen rasar". Bilder kablas ut på arga män som skriker på arabiska och kanske bränner en flagga eller två. En ganska liten grupp människors ilska skildras som den muslimska världens kollektiva reaktion. Detta är naturligtvis fel och spär på de fördomar som redan finns emot muslimer.

Det som är värt att tänka på är varför det här inte sker med kristna. Rowan Atkinson gjorde ett Inslag för den brittiska välgörenhetsgalan "Comic relief" där han spelar en ärkebiskop. Inslaget har några antydningar om pedofili och sex vilket upprört massor av brittiska kristna. Att han dessutom avslutar med att säga att bön inte funderar fick också många att reagera. BBC fick ta emot över 3000 klagomål på inslaget och valde efter det att ta bort det ifrån deras webbtv. Atkinson har också blivit hotad för sketchen som förvisso inte var särskilt rolig men helt klart inte över gränsen.

Många betraktar Storbritannien som ett sekulärt land men ett land där någon i humorsammanhang inte kan säga att bön inte funkar utan att bli hotad känns inte så väldigt sekulärt. Att man dessutom fortfarande har 26 platser i överhuset (house of lords) reserverade för biskopar är ytligare en ledtråd. Rapporteringen kring händelsen är en tredje. Fokuset har helt legat på Atkinson och vad han gjort för fel. Om man jämför med hur media rapporterat kring Muhammedkarikatyrerna så ser man hur där fokus ligger på hur de religiösa reagerar. I båda fallen ganska plumpa provokationer, i ena fallet kritiseras upphovsmannen i det andra som svartmålas de som reagerar.

Skyddas de inhemska religiösa majoriteterna av media eller svartmålas de övriga? Svårt att säga. Antagligen någon typ av blandning.

söndag 21 april 2013

A bunch of rich white girls.

Har under dagen bakistittat på tv3's "Tonårsbossen". Programidéen är att Charlie Söderberg (Lyxfällan, PLUS) åker ut till olika familjer och att en av deras tonårsbarn ska vara ansvariga för ekonomin under en månad. I grunden en ganska bra idé, krockarna mellan egoistiska ungdomar och den svåra realiteten hushållsekonomi kan vara borde ge både intressanta och roliga händelser. De gör dock ett stort misstag.

Alla de tre familjer de varit ut till hitintills är välbeställda och EFTER fasta utgifter så har "bossarna" hitintills fått ut mellan 40 000 och 45 000.  Det blir inte så jättesvårt att klara av en budget även för en tonåring när man har så pass mycket pengar att röra sig med. Dessutom så är ofta kylskåpet fullt ifrån början och massor av pengar kan sparas i genom köpstopp på resor, kläder och nöjen för resten av familjen.

Sen så är det dessutom samma typ av "bossar" varje gång, unga tjejer materialistiska tjejer. Avsnitten blir ganska lika. Tonårstjej får pengar, föräldrar rädda att hon ska lägga allt på dyr väska/jacka/kamera, budgeten innehåller för lite pengar till mat, tjej går och handlar mat som inte funkar, shopping!, halvvägs visar det sig att matbudgeten inte håller, fejkad oro och i slutändan finns det ändå några tusenlappar kvar.

Jag hade köpt det hela om inte programmet utgav sig för att göra någon typ av samhällsservice, att ungdomar ska få en bättre uppfattning på hur hushållsekonomi fungerar. Jag tror att det snarare gör tvärtom. De flesta familjer har inte 45 000 att röra sig med varje månad och dessutom så är månaden inte en typisk månad där avgifter till fritidsaktiviteter måste betalas, vinterskor inhandlas eller reparationer på huset behöver betalas utan det är månader med köpstopp och inga större oväntade utgifter. Det är för många genuint svårt att få pengarna att räcka till. Inte för att man köpt burberryväskor för pengarna utan eftersom verkligheten ser ut så.

Ville man verkligen visa på hur svårt det kan vara med hushållsekonomi hade de haft med några familjer med lite normalare inkomster, familjer som ibland har mycket månad kvar i slutet av pengarna. Då hade det kunnat kommit fram något intressant, då hade säkert många unga fått större förståelse för hur deras föräldrar ibland måste vända på pengarna och hur svårt det kan vara när man måste prioritera. Nu får det istället se en bild av att det är skitlätt, att även om man lägger ut massor av pengar på lyxkonsumtion så går det ihop av sig själv utan problem.

Så ser det inte ut för de allra flesta.

onsdag 17 april 2013

Konspirationer och Terror

Under Boston-maraton så sprängdes ett antal bomber i målområdet. 3 döda och ett hundratal skadade. En tragiskt händelse som slogs upp stort i media, "Terrorbombningarna i Boston" och grova bilder på skadade överallt. Det spekulerades vilt om vem så låg bakom och varför. En av Fox News profiler gick ut och sa att man borde fängsla saudier även utan misstanke lite till höger och vänster. Andra var bergsäkra på muslimsk terrorism eller misstänkte Nordkorea. Än idag vet man inte vem som låg bakom eller varför men något har förändras i rapporteringen.

Den amrikanska staten gick ut med ett uttalande om att det inte fanns något som tydde på muslimsk terrorism eller inblandning ifrån Al Quaida och direkt syntes skillnaden. Konspirationsteorierna började flöda, var det "false flag operation" av staten själva? Fanns det någon koppling till de bombövningarna som genomfördes samma dag? Var detta en ursäkt för att invadera Iran? I media stod det inte heller längre "terror" utan "bombningar" eller "attentat". Nu när muslimsk terrorism eller inblandning ifrån Al Quaida ansågs osannolikt så var det inte längre ett terrordåd. Samma sak har jag tyckt se varje gång något som det här händer.

Det var lika dant med Breivik, först en rasist (lokal SD-företädare) som uttalar sig förhastat och felaktigt om muslimsk terrorism. Sedan när gärningsmannen blir känd färre och färre omnämnande om terror och terrorism och istället massmördare. Detta trotts att det snabbt blev tydligt att det var ett terrordåd.  Samma sak går att se med t.ex. Peter Mangs som alltid kallats seriemördare trots att han själv sagt att syftet var att skrämma invandrare och förändra Malmö.

Min konspiration är att media antigen inte läst definitionen av terrorism "avser det systematiska användandet av våld eller förstörelse, särskilt mot civila mål, för att med hjälp av rädsla tvinga fram politiska eller andra typer av förändringar"
Eller att de konsekvent vägra att betrakta vita kristna/sekuläras dåd som terrorism vilket inte bara är fel utan också göder den rasistiska föreställningen att alla som inte ser ut som jag är farliga.

Update: Två ryska bröder identifierade som gärningsmän. En gripen med stora skador, en av dem död. Fortfarande oklar vad motiven bakom bombningarna var.

Stina Dabrowski

När jag fyllde år för några veckor sedan fick jag boken "Stina om Stina" en bok där Dabrowski själv berättar om flera av sina möten och hur man tänker i intervjusituationer. Hon framstår som kvicktänkt, fylld av självinsikt och intressant. Jag läser boken på samma sätt som många läste "Zlatan-boken".  Youtube-klipp för att få se det som beskrivs. Boken är bra (****/***** crackrocks) och mitt intresse för Stina som person är högre än någonsin.

Senaste veckan har Stina dock inte varit så imponerande. Det hela började med "debatten om debatten" där hon i Agenda skulle diskutera debattklimatet i Sverige och om det finns debatter man inte bör ta. Till att börja med så pratar Stina Dabrowski och hennes debattmotståndare förbi varandra Ali Esbati vilket mest blev konstigt. Stina har en bra utgångspunkt, alla får säga vad de vill, att diskutera svåra ämnen är inte fel men sedan går det snett. Hon verkat blanda ihop åsiktsförtryck och diskussion. Hon menar att "konsensuseliten" försöker hindra andra åsikter. Per Ström och Avpixlat håller säkert med men de är också samtidigt bevis på motsatsen. Det mediaytrymme de fick/får visar snarare på att kontroversiella åsikter får mer utrymme.

Att SD's Christian Westling (några kanske minns honom ifrån "järnrörsskandalen"? ) får 50 upprörda tweets när han uttalar sig emot kondomanvändning är inte åsiktsförtryck utan snarare tvärt om, ett tecken på att frågor diskuteras. När Stina sedan försvarade sig emot anklagelser om att vara främlingsförgänglig i samband med Publicistklubbens debatt med argumentet: "Jag kan inte vara rasist för min syrra har en skolklass med invandrarbarn"  http://i.imm.io/13agF.png så tappade hon lite till anseende i mina ögon. "Jag kan inte vara rasist, jag känner ju en..." jag antar att Stina inte heller kan vara arg, hon känner ju flera lunga personer.

Jag tror inte att hon är främlingsförgänglig men däremot tror jag att all den självinsikt och kvicktänkthet som uppfattade när jag läste boken hade kommit väl till pass nu.

Den svårtillgängliga kulturen.

Det är inte målet, det är resan. Ett klassiskt ordspråk. Men vad händer när den kultur vi konsumerar inte har någon resa utan dyker upp vid våra fingertoppar på minsta begäran? Jag är själv uppväxt i brytningstiden, mellan den gamla svårtillgängliga kulturen och den nya som bara finns några klick bort. Jag kommer starkt ihåg hur jag fick tålmodigt fick vänta på att få en kopia av "Jack Jazz Rabbit" ifrån en kompis, hur vi efter skolan gick hem och lyssnade den Gorillaz-skiva som en annan kompis pratat upp hela dagen.

Idag finns tjänster som: Spotify, Nexflix, Readly, Youtube, Steam, e-böcker och en uppsjö av mindre lagliga, ibland ännu mer tillgängliga alternativ. Alla erbjuder de en sak, snabb tillgång till massor av material. Vill jag idag spela "Jack Jazz Rabbit" så finns det att spela online, ladda ner eller efter lite letande även beställa hem i en fysisk version. Inget väntande, ingen uppbyggnad. Den uppbyggnad som finns idag är tiden mellan att något utannonseras och att det släpps. Under den tiden kan man bara spekulera i hur bra något ska komma bli, ingen av dina vänner kommer att VETA hur bra något är och den konstgjorda hypen blir inte lika stark.

Det finns dock några andra sätt att sätta upp barriärer mellan innehåll och kulturkonsument.  Man kan använda språket. Efter att ha sett ett tv-inslag om "Er ist wieder da", där en ur koma uppvaknad Adolf Hitler försöker anpassa sig till dagens moderna Tyskland så vill jag gärna läsa den. Dock så har den ännu inte översatts och min högstadietyska räcker inte på långa vägar till att läsa tysk satir. Samtidigt så förstår jag alla de recensioner och inslag som gjorts om boken på engelska och svenska. Det retar mina sinnen och bygger upp spänning.

En annan metod som framförallt används i datorspel är att ställa prestationskrav för att någon ska få tillgodogöra sig hela upplevelsen. Vill man utforska hela Vice City (Miami) i GTA måste man klara vissa uppdrag först, vill man ha alla bilar i "Grand Turismo" så får man förtjäna dem och vill man få plats med alla de löjligaste möblerna i "Animal Crossing" så måste man först betala av sin skuld till en tvättbjörn. Bland spelen så förnekas spelaren konstant innehåll och upplevelsen varierar från person till person. Det vore verkligt intressant att se andra kulturyttringar göra samma sak. Kanske skulle e-boken kräva svar på vissa frågor innan du fick läsa det sista kapitlet? En puzzeldeckare kanske skulle begära en gissning på vem mördaren är och leverera olika slut baserat på ditt val?   Kanske skulle de som står och filmar med mobilen istället för att ta in konserten live slängas ut? Kanske skulle man göra en film som bara förstods av den som läst den bok som är förlagan?

Hinder på resans väg skapar gemenskap, samhörighet och samarbete. Det finns hundratusentals guider på nätet där personer delar med sig av hur de överkommit hinder och vilka upplevelser de har upptäckt. Man frågar vänner och bekanta, man hjälps åt för att komma åt den fulla upplevelsen och på vägen har man skapat något ännu starkare. En fantastisk resa.

måndag 8 april 2013

Leave Maggie alone!

Lustigt att se hur vissa sjunger Ding dong the witch is dead
och andra skriver på hyllningar nu när Margaret "Maggie" Thatcher är död.

Kan vi inte bara överens om några basic grejer? Hon gjorde flera grejer som var dåliga, de fattiga, homosexuella, irländare, fackligt aktiva, människor drabbade av krig och skolbarn kan alla vittna om det. Samtidigt så har hon varit en förebild för många och visat att även kvinnor kan leda ett stort viktigt land. Så även om hon genomförde en hel del dålig policy, tog flera tveksamma beslut och bedrev politik som inte alla gillar så var hon inte någon häxa eller demon utan en framgångsrik politiker.

De som hyllar Thatcher är antigen väldigt mycket "Tory", historielösa eller personer som saknar annan förebild. Det växer inte stora kvinnliga ledare på träd direkt. De som sjunger på "The wicked Witch is dead" gör dock inte heller rätt. Vill man kritisera någon så får man passa på medan de lever, i graven är det svårt att försvara sig. Dessutom är det en gammal sexistisk ovana att kalla kvinnor i maktställningar för häxor. Bara för att Thatcher var sexistisk och bromsade utvecklingen för kvinnors rättigheter så behöver inte vi vara det.

Aung Sang Suu Kyi, Dilma Rousseff, Sirivamo Bandaranaike, Angela Merkel, Michelle Bachelet, Corazon Aquino, Hillary Clinton och Indira Gandhi. Alla tänkbara förebilder och många av dem med betydligt sundare åsikter och bättre "trackrecord" men ingen av dem lika ikoniska eller starkt lysande förebilder som Maggie.

Man måste inte vilja ta mjölk ifrån skolbarn och kalla Nelson Mandela för terrorist, det går att inspireras av Thatcher ändå. Man måste inte tycka att feminismen var klar 1980 och krossa fackföreningar för att se henne som en förebild. Man måste inte vilja missgynna fattiga och vilja starta krig för att se hennes ledarskap. Att Thatcher är en förebild för många är inte för att hon är en bra förebild utan för att hon är en av väldigt få kvinnliga politiska förebilder. Det är där problemet ligger.


onsdag 20 februari 2013

I lagens namn.

Stockholmspolisen är just nu i full gång med sitt nya härliga projekt för att få tag på papperslösa, REVA! Rättssäkert och effektivt verkställighetsarbete! Coolt akronym, check!

Man har under veckan gjort "inre utlänningskontroller" på folk som plankar, eller rättare sagt, folk som plankar som ser "osvenska" ut. Men heeeey tänker du, är inte det diskriminering? Jo då, med det blir värre. Det är nämligen olagligt att göra den typen av kontroller om man inte har:
1. Grundad anledning att anta att personen saknar rätt att uppehålla sig i Sverige.
2.Om det annars finns särskild anledning till kontroll.

Det är nr 2 som polisen tagit fasta på, tydligen är cykla utan lyse, planka eller kanske att kasta ett godispapper på marken "särskild anledning". Att jurister, lagstiftare, Rikspolisstyrelsen och kriminologer alla hävdar att så inte är fallet bryr man sig mindre om. Det är klart att polisen bryter emot lagen. 
Är det effektivt värkställningsarbete? Jajamän!  Kanske inte så rättssäkert dock, eftersom det bryter emot svensk lag. Dags att byta projektnamn till  det minst lika coola akronymet EVA?

"Din asylkramande multikultimupp, de är ILLIGALA, de har begått brott, klart polisen ska göra allt för att ta dem" Kanske någon tänker efter att ha googlat på "adam tycker om hitler", "bögar i italiens landslag" eller "fredrik reinfeldt läppglans" (faktiska exempel på besökare på min blogg googlat för att hitta den)
Till dig vill jag säga:
1. Du googlar på skum skit
2. Polisen måste också följa lagen, att någon begått ett litet bötersbrott ger inte dem rätten att kräva blodprov, göra husrannsakan och ta din dator.

Så vill polisen jaga papperslösa får de göra det inom lagens ramar, lägg ner REVA innan fler människor drabbas, I LAGENS NAMN!

lördag 16 februari 2013

Är alla lesbiska eller inga lesbiska?

Idrott och könsnormer kommer inte alltid överens och slänger man inte lite heteronorm på det så blir förvirringen på landets sportredaktioner total.

Denna gång är det Sportbladet som på sina Gazzetta dello sport kopior till rosa sidor lyckas glömma bort att det finns tjejer som spelar fotboll. LÄNK

Tydligen har det bara funnits 3 öppet homosexuella fotbollsspelare i Sverige, Justin Fashanu, Tobias Hysén och nu Robbie Rogers. Att flera fotbollstjejer har varit öppet homosexuella i evigheter tycks ha glömts bort.

Det är lustigt hur damfotbollen inte har en enda öppet homosexuell när många fotbollsgubbar annars hävdar att alla damidrottare är flator. Men det är kanske bara samma princip som sagda fotbollsgubbar kör på krogen, uppskattar tjejer inte att bli tafsade på av en svettig 110 kgs klump som är gammal nog att ha barnbarn så måste de vara lesbianer.

Räknas inte fd lagkaptenen Viktoria Svensson-Sandell som homosexuell trots att hon har registrerat partnerskap med en kvinna och själv säger det? Vet sportbladet bättre? Är hon egentligen en "closet hetrosexuell"? Eller är det bara som vanligt att sportvärlden, kanske mer än någon annanstans marginaliserar kvinnor och "glömt bort" att det finns tjejer som spelar fotboll.

måndag 11 februari 2013

Sexism, dålig tv

Att män bedöms baserat på vad de presterar och kvinnor på hur det ser ut är en gammal sanning men att sexism skulle vara så tråkigt gör ju inte saken bättre. I natt är musikbranschens stora gala "The Grammys", i vanlig ordning så föregås galan av röda mattan och intervjuer med alla möjliga och omöjliga musikprofiler. Tv-bolaget CBS som sänder galan har inför galan gått ut med restriktioner på hur kvinnorna på galan ska klä sig vilket är irriterande men det är inte det tydligaste problemet.

Det som är tydligt är hur den gamla sanningen gäller, efter att ha tittat en halvtimma på sändningar ifrån galan är mönstret tydligt, kvinnor som intervjuas från 3-5 frågor, 3 om utseendet och med lite tur 1-2 om deras musik, samarbeten och karriär. Männen får också 3-5 frågor men alltid 0-1 fråga om utseendet och resten om intressanta saker i deras karriärer. Resultatet blir att alla som saknar intresse för frågor som "who are you wearing?", "what jewls do you have" "talk about what you have done with your hair" blir ganska uttråkade varje gång en kvinna intervjuas och det blir dålig tv.

Sexism är alltså inte bara dåligt utan också dåligt tv.
   

onsdag 6 februari 2013

Uppdrag granskning, man guilt och disclaimers

I Uppdrag Granskning berättar ett antal kvinnor om de hot och det hat de blivit utsatta för av män och anonyma. De berättar om mordhot, hot om sexuellt våld och grova trakasserier. Orsaken? Tycks inte spela någon roll, finns det någon som inte håller med kommer hoten som ett brev på posten.

Under hela avsnittet av UG så känner flera ett behov av att nyansera, "även män utsätts" "även kvinnor kan vara förövare", detta är naturligtvis sant men mönstret är tydligt. Jag har själv diskuterat en del på nätet, ofta frågor som kvinnorna i UG säger ger extra mycket hot. Sverigedemokrater och extremhögern, feminism och invandring, hendebatt och vargar. Listan kan göras lång, jag uttrycker ofta mina åsikter. Trots att många av de här diskussionerna ägt rum i anonyma kommentarsfält, i samband med uppmärksammade artiklar och på Flashback så har jag ALDRIG, inte en enda gång hotats eller utsatts för någon kränkning. Det enda jag kan komma på är att jag kallats neger av någon som som tyckte att min extremt kontroversiella åsikt, att mänskliga rättigheter bör gälla alla, var provocerande. 

Hur det skulle sett ut om jag var kvinna är omöjligt att säga men jag ser hur de fåtalet kvinnor som deltar i debatterna behandlas och det är inte vackert. Det är onödigt med disclaimern att män också blir utsatta, det bör varje person förstå själv, fokusera istället på verkligheten, män som trycker ner kvinnor.

Jag känner fortfarande lite av den där svårförklarliga skuldkänslan över hela grejen, även om jag är oskyldig som ett lamm så känner jag skam. Det enda jag kan associera det till är begreppet "white guilt". "White guilt" är en term som förekommer främst i USA och går ut på att man som vit känner en skamkänsla över hur den svarta befolkningen behandlats historiskt och hur de behandlas idag. Någon liknande känsla får jag av klippet där ett antal kvinnor läser upp de hot de fått.

Så alla hatande män därute gör mig en tjänst, sluta. Om inte för att alla människor bör behandlas med respekt, om inte för att det inte bara är omoraliskt utan också olagligt, om inte för att kvinnor ska få samma rättigheter som män.

Gör det för min skull, för alla de män som inte beter sig så här, det är dina vänner, dina arbetskompisar, din familj. Om du inte bryr dig om något annat, låt oss slippa man-skulden.

lördag 19 januari 2013

Våldtaire

I dag Lördag, under ett tal blev den bulgariske ledaren för "Rörelsen för rättigheter och friheter" utsatt för ett mordförsök mitt under ett pågående tal. En man med en pistol kliver fram och riktar en pistol emot Ahmed Dogan, pistolen hakar upp sig i skottögonblicket och mitt framför tv-kamerorna ser man hur tursamt Ahmed överlever. Länk

Motiven är oklara men Ahmed Dogan företräder ett liberalt parti som främst vänder sig till den muslimska minoriteten i landet, om det visar sig vara politiskt motiverat så är det antagligen på grund av detta. Det är helt klart iblande de mest dramatiska bilderna och sett och lika skrämmande som dramatiskt. När människor i demokratins tjänst dödas är det ett anfall på själva demokratin, en attack på det bland det viktigaste vi har.

Jag hoppas att Ahmed inte kommer låta sig tystas av händelsen, att han vågar stå rakt upp för det han tror på, för även om jag inte vet om jag delar hans åsikter så vet jag att han inte ska behöva gå i döden för sin rätt att ha dem.


fredag 18 januari 2013

Badbröst och polyamoröshet.

En lokal SD-are i Stockholm antastade en kvinna på ett badhus, vissa hade kanske skrivit en text om hur det tyder på partiets syn av kvinnor och gjort kopplingar till att inskränkningar i aborträtten och paralleller till hur man är emot en stor del av jämställdhetsarbetet med idag nöjer jag mig men att citera mannen själv.
"Jag tycker att det blev snett alltihop. Jag tycker att jag är orättvist dömd. Det som hände var att jag simmade på badet. Hon och jag kom samtidigt in i kaklet. Jag är ju en sådan vänlig människa så jag klappade henne på bröstet. Hon hade väldigt stora bröst och det ser ju jag, så jag klappar en gång till på bröstet för att de är så stora"

Eftersom jag inte är en sån där vänlig människa (jag brukar inte klappa folk på brösten när jag simmar) så vet jag inte hur den första situationen såg ut, men han måste väl inse att klappa någon på brösten för att de har stora bröst inte är en legitim anledning. Om han aldrig fått möjligheten att "klappa" på ett par större bröst tidigare kan jag förstå att han var nyfiken men kanske fråga först.
- Hej jag är en mogen man 60+ och har inte någonsin fått "klappa" på ett par riktigt stora fina bröst, snälla kan jag få känna på dina?
Fast man kanske inte vill svara om svaret ser ut att bli nej...

Månggiftedebatten har rullat de senaste veckorna men jag har fortfarande inte hör mer än ett legitimt argument emot. Varför ska inte folk få gifta sig med vem/vilka de vill? Jämställdhetsargument, att män har större ekonomiska resurser och därför större möjligheter att utnyttja månggifte är det enda jag hört emot och det räcker inte riktigt. Historiskt har vi hindrat slavar, etniska grupper, ekonomiskt utsatta, homosexuella mfl att gifta sig fritt, varför hålla fast vi ännu en begränsning?

Du skall inga andra bloggar hava jämte mig, fast i den polyamorösa andan så måste jag ändå säga att Nanna Johanssons blogg är fenomenalt rolig, klicka på länken , skratta, ???, Profit.

söndag 6 januari 2013

Trettondagssammanfattningen del 2 God SD-jul

Medan vi spenderat julhelgen i lugn och ro och med julbords-rester till lunch en gång för mycket har det varit en hel del action i SD. Julhelgen brukar annars vara ganska lugn politiskt men SD vet att om de inte är aktiva även i mellandagarna så kommer det ju bli sharialagar innan nyårsdagen.

Dagarna före jul fick de sin första kändissupporter, Herman Lindqvist. Herman skriver i sin spalt i Aftonbladet om hur  "Majoriteten av passagerarna i bussar och tunnelbanor sitter  tysta med böjda nackar och tittar i något som ser ut som en bönbok. Tummarna rullar som med radband." Samma förvrängda verklighetssyn på muslimer som Sverigedemokraterna, det krävs bara ett SL-kort för att bevisa hur fel Herman har.

Han fortsätter med att gnälla över att det skämtas med kungahuset och att de inte har någon makt, globalisering, EU, nedrustning och att Volvo inte längre är svenskt. Svenska kyrkan får för lite plats i samhället, för mycket tv är på engelska och att ett finskt företag präglar våra mynt. Han ojar sig över utbildningskvaliteten och säger, fast på gubbspråk, de bevingade orden "med det får man väl inte säga i det här landet". Han uttalar inte något direkt stöd för SD men vad jag kan se så håller de med varandra inom i stort sätt allt. Match made in heaven.

En annan Qvist bröts också under julhelgen, Erik Almqvist hoppar nu slutligen av sin riksdagsplats, om det berodde på att järnrörsskämten "stuck" något annat är svårt att sia om men hade han velat hoppa av från början hade det knappast tagit så pass lång tid. Tar över Eriks plats gör Anna Hagwall som i sin intervju i DN ger lugnande besked, på frågan om några invandrare bör skickas tillbaka svarar hon "Inte just nu i alla fall".

Utöver att generöst inte vilja skicka hem folk till krig, förföljelse och svält just nu så är Anna själv en invandrare. Hon gifte sig med en svensk man och lämnade  den kommunistiska diktaturen i Ungern 1972, idag 2013 vill hon kraftigt dra ner på möjligheterna för andra att göra likadant.

Sist med inte minst så uttalade sig Annika Rydh om att man bör föra en begränsningspolitik på hur många barn muslimer ska få föda, annars kanske blir för många! Hennes slutsatser grundar sig i de myter som bildats kring barnafödandet ibland muslimer i västerländska länder och kanske även det i högerkretsar populära konspirationsteorin om att muslimer på detta sätt försöker ta över världen.
Kort senare försvann filmklippet Annika lagt upp och SD fick i vanlig ordning gå ut och säga "vi tycker inte som våra företrädare gör.

Herman, Erik, Anna och Annika fick kanske inte den lugnaste julen med det är ju PK-medias fel inte de som faktiskt agerat dumt, på avpixlat och nationell.nu var det lugnt. De respekterar svenska traditioner, de skriver inte skit om vad sd:are gjort, de har fullt upp med att påpeka när någon har judisk eller muslimsk bakgrund för att hinna med sådant tjafs.

Trettondagssammanfattningen del 1 Tv-Jul

Det har varit lite bloggpaus under jul och nyår men nu när julen är slut och julstjärnan i fönstret dött medan man var hemma så är det dags att hämta igen.

Julhelgen är en av den största tv-högtiden i Sverige och med Kalle Anka i spetsen. 3.9 miljoner svenskar tittade, fler än vanligt, och det var ganska tyst runt tomtens verkstad.  Tydligen var inte det viktiga att få se stereotypa figurer utan att samlas med familjen, nära och kära för att julfika. SVT domminerade som vanligt tittarmässigt, av de 77 program med över 1 miljon tittare hade SVT 70 och tv4 övriga 7.

Det som framförallt visades var utöver klassiker som Grevinnan och betjänten, Karl Bertil Jonsson och Svensson Svensson var dokumentärer. Det var flera stora dokumentärer i flera delar, Palme kanske den som flest sett fram emot. Har du inte sett den gör det. Det är inte en rekommendation, det är en order. Intressant, rolig och mot slutet också rörande när Anna Lindh talar på Palmes begravning.

Andra dokumentärer under helgerna har varit en om Roxette, en om Abba och pågående just nu en om Stenbeck. Håller säkert alla bra kvalitet även om jag bara sett ett avsnitt i Abba och Stenbeck än så länge.

I övrigt har det gått en hel del bra film, en rolig "special" med Soran Ismail och Greveholms uppföljaren gick i mål, kanske mer urspårat än någon julkalender någonsin.