lördag 15 december 2012

Kulturella syndabockar och unga män

Adam Lanza dödade 28 människor. 20 barn, sin mamma och ett antal anställda på skolan. En enormt tragisk händelse som i vanlig ordning följs av debatter om hur det ska förhindras i framtiden och försök att förklara det hemska som har hänt.

Något som är gemensamt för nästan alla masskjutningar av de här slaget är att de har ägt rum i länder där vapen är lättillgängliga och dådet har begåtts av personer med djupa depressioner som stegvis byggt upp en aggression emot samhället eller sin omgivning. Dåden har inte varit utförda i affekt utan kallt planerat mördande.

Trotts detta tydliga sammanband så undviks ofta det de uppenbara lösningarna, hårdare vapenlagar och ökade möjligheter att få hjälp med depressioner. Det är två saker som garanterat skulle ha effekt. Istället så dras det efter halmstrån, mer övervakning, mer metallbågar och mer vapen. Problemet är tydligen inte att det finns för mycket vapen utan att de barn på 5-10 år som dödades inte hade en pistol på sig så de kunde försvara sig...

Ett annat halmstrå som det dras i är kulturella förklaringar. Marilyn Manson fick skulden för Columbine, Batman fick skulden för Aurora och nu försöker man lägga skulden för Newtown på Mass Effect.
För er som inte känner till Mass Effect så är det ett action-RPG spel som utspelar sig 2183. Man spelar som kommendören Shepard och försöker rädda galaxen ifrån aliens och robotar. Ett rymdäventyr där man tillsammans med sitt team slåss emot monster, löser uppdrag och skaffar grejer för att kunna stoppa de onda krafterna i galaxen. Inget tyder på att Mass Effect har något med saken att göra annat än att Adam Lanza hade tyckt "like" på spelets fansida på Facebook.

Men vänta lite kanske du tänker, spelade inte många andra av dessa hemska människor också spel? Jo så är det, men har inte nästan alla lyssnat på musik? 72% av alla amerikaner mellan 6 och 44  spelar spel. 2/3 som spelar spel är män och eftersom det är i stort sätt uteslutande män som ligger bakom dessa hemska handlingar så vore det direkt osannolikt att en gärningsman inte spelat spel.

Så länge man bortser ifrån verkligheten och skyller på korntemporära kulturella syndabockar kommer det fortsätta hända den här typen av tragik. Det är först när man vågar ta i de verkliga problemen men stor tillgång till handeldvapen, mobbing och unga människors psykiska ohälsa som den här typen av händelser kan förhindras.

Kanske är det dags att lägga mer fokus på unga killars psykiska ohälsa, traditionellt så läggs mer fokus på unga tjejers ohälsa trots att det är i stort sätt uteslutande unga män som begår denna typ av hemska brott och att de är grovt överrepresenterade i självmordsstatistiken över i stort sätt hela världen.   

fredag 14 december 2012

Pedofiler är också människor.

I gårdagens SVT Debatt så debatterades förutom skitämnena "årets julkalender ockult och farlig för barn" och "LCHF bu eller bä" även ett riktigt ämne, huruvida man ska få veta när en dömd pedofil flyttar in i ens bostadsområde.  Det finns huvudsakligen 4 argumentationer.

1. Ja det måste man få veta, polisen gör ju inget och vi måste få skydda våra barn. Sätt ihop medborgargarden och spöa på dem ibland också så de håller sig på mattan. Har man gjort något emot ett försvarslöst barn har mna ingen rätt till ett normalt liv även efter man har avtjänat sitt straff

2. Ja om jag vet att någon är pedofil blir jag tryggare. Inget gör en så trygg som att veta att det finns människor som har ett sexuellt intresse av ens barn. Kan de inte bära armbildlar med någon symbol så man vet?

3. Nej, all statistik ifrån länder där man har den här typen av system visar på att det inte förhindrar brott, snarare så ökar de marginellt. Dessutom är det en "slippery slope", ska vi ha samma sak för mördare? För våldtäktsmän? För kvinnomisshandlare? För rattfyllerister? Var går gränsen? Mumlar något om hårdare straff för att inte se ut som om hen försvarar pedofiler

4. Sluta fokusera på förövarna, det är offren det är synd om. En pedofil är alltid en pedofil, lås in dem och kasta bort nyckeln.  Rehabilitera inte förövarna utan hjälp de som blivit utsatta istället. Won't somebody please think of the children?

Själv så är jag nog mest benägen att hålla med 3, man kan inte föra register över alla människor som begått hemska brott och människor blir nog snarare mer otrygga av att få veta att det bor en pedofil i närheten som även om hen inte begått några brott på 20 år blir ett orosmoment. Dessutom stigmatiseras pedofilerna och risken för att grannarna ska begå brott för att få dem att flytta eller skrämma pedofilerna är relativt stor. 



Det jag skulle kunna tänka mig är ett register där du själv kan kolla upp huruvida en person är dömd eller inte om du misstänker någon fast även det är jag lite tveksam till då det säkert skulle kunna missbrukas. Och hårdare straff funkar inte över huvud taget så det är inget att ha. Så jag står nog mer på pedofilernas sida än någon av de nämnda även om det är sjuka jävla svin tycker jag att de har rätt att behandlas som människor.

torsdag 13 december 2012

Musikhjälpen

Jag gillar den. Det är så härligt när så många människor gör osjälviska gärningar, musiken som spelas är mer blandad och innehåller låtar man hör för första gången såväl som gamla favoriter. Det sänds 24/7, kommer man hem ifrån en utekväll, lång dag i skolan eller är nyvaken så finns den där. Pålitlig, härlig och konstant halvbra.

Pengarna går till bra grejer, i år rent vatten och sanitet i slumområdena. Vill man göra något lokalt så kan jag tipsa om Stadsmissionen som gör ett enormt arbete för att hjälpa missbrukare och hemlösa. De är så jävla bra att jag väljer att ignorera den religiösa bakgrunden och skiter i att göra en lång jämförelse mellan missionärerna som åkte för att kristna/hjälpa södra Afrika och religiösa välgörenhetsorganisationer. Ge vad du kan, det behövs.

Känner mig otroligt PK just nu men bättre det än rättshaverist kanske.

Lucia ifrån Italien

I morse så vaknade många småbarnsföredrar av sina barn som sjöng Lusse Lelle, barnen gick sedan till en svettig gympasal och sjöng/tittade på i 40 minuter och åt pepparkakor efteråt. För många andra var det en ganska vanlig dag, kanske en pepparkaka på jobbet eller lite glögg ikväll framför tvn. Några började dagen med att slå på SVT's sändningar ifrån Uppsalas domkyrka och satte kaffet i halsen.

EN RAPPARE! PÅ LUCIA! HURR MAH GURRD. En kille kommer in och rappar till kyrkmusik i ca 1 minut. lite konstigt sure men med tanke på hur mycket luciatraditionen har utvecklats sedan den hämtades in ifrån Italien så är det inte en så jävla big deal.
Vad som verkar vara där skon klämmer är att rapparens ursprung. I var och varannan upprörd kommentar nämns nämligen att han är invandrare! Och inte nog med det, en diktuppläsare var ifrån Etiopien! Lucia var svart!

Den här typen av rasism känns som att den blir extra tydlig under traditionella högtider, när den föreställda verkligheten inte motsvar verkligen så  kommer det fram. Ingen kritiserar diktuppläsaren eller lucian men känner ändå ett behov att nämna att de inte var vita blonda barn. Vilken relevans har det över huvud taget? Varför är folk så fixerade vid ursprung?

Det är alltid lika irriterande när folk inte nöjer sig med svaret "Knivsta" på frågan "var kommer du ifrån?" utan måste följa upp med följdfrågan "Men var kommer du ifrån, från början?". Jag stör mig på detta trotts att jag aldrig någonsin fått den följdfrågan. Vissa skulle säga att jag är kränkt å någons vägar men jag är på min höjd irriterad. Om någons ursprung visar sig spela någon roll så får de väl nämna det själva.

Jag tror att det är samma grej som när man ser en extremt androgyn person och försöker lista ut om det är en kille eller tjej något som jag själv håller på med och jag är lika irriterad på mig själv för det. Varför spelar det så jävla stor roll? Visst det finns språkliga ursäkter att ta till men det handlar ju om att man ska kunna applicera sina djupt rotade fördomar. Det de som känner ett behov av att nämna diktuppläsarens ursprungliga nationalitet gör är att försöka tvinga den som läser att applicera sina fördomar och fan vad det irriterar mig.

Det här blev osammanhängande men vafan, så blir det ibland när man skriver rakt ut. Om ni ska ta med er något av texten, sluta fråga "Men var kommer du ifrån, från början?".

måndag 10 december 2012

Du ska inte stoppa köttbullar i näsan Stefan

Löfveneffekten är borta, Sossarna backar i mätning efter mätning men är fortfarande största parti. Det gäller att inte göra några misstag så kan det mycket väl räcka till. För att Fredrik Reinfeldt ska få lite mer tid över att hitta en tjej som haft sexuella fantasier om Alfons pappa så behövs ett regeringsskifte. Därför följer här några tips på vad Stefan Löfven bör undvika för misstag i framtiden.

1. Sötsuget
Mona Sahlin åt choklad, Göran Person smågodis, Juholt höll på med någon konstig godissort som hette kulbo (besläktat med Mozartkulor?). Det slutade inge vidare. För att Stefan inte ska falla i samma fälla så föreslår jag godisfritt år. Stefan får 500 kr och statsministerposten om han inte äter godis till valet. Nötter är ok, mums mums är i riskzonen.

2. Att tala är stort, att tiga är större.
Efter att ha börjat ge besked om vinster i välfärden med mera började opinionen vika, misstaget här är att uttala sig över huvud taget. Låt istället Socialdemokraterna bli en tom tavla där alla medborgare kan måla sin egna bild av Sverige, skyll sedan ifrån er på samarbetspartier när missnöjet börjar pyra. Idiotsäkert, bara att vara tyst. Om någon påpekar det spela bara på Norrlandsmyten.

3. Glöm inte jobben!
Det är så lätt att glömma bort de där jobben alla tjatar om. Om Alliansföreträdarna säger jobb 4 gånger per minut måste du säga det 5 gånger per min Stefan. Påpeka också gärna att du är en arbetare, hur kan Reinfeldt prata jobbpolitik när han inte stått på verkstadsgolvet? Jag vet att det kan vara drygt att säga samma ord i varje mening men säger du inte jobb tillräckligt ofta så är du emot jobb! Stevan Löfven är emot JOBB! Köp en synonymordbok så kan du kanske byta ut alla ord i en mening till jobb utan att någon märker. Jobb arbete, kneg anställning tjänst?
 

Oneliners i första avsnittet

Första intrycket är otroligt viktigt, inte bara för oss människor utan även för tv-serier. Det är efter första avsnittet de flesta bestämmer sig om de kommer tipsa andra om serien och om de kommer föjla den. Pilotavsnittet är något skaparen gått och tänkt på länge och har därför ofta flera av de bästa idéerna intryckta i sig. En riktigt bra oneliner som sätter sig kan avgöra hur det går för en serie, här följer några som verkligen fastnade för mig.


Laura stop flirting, like he's really gonna be interested in a sexfreak with a tiny vagina.


Ifrån "The Sarah Silverman program", Sarahs syrra försöker flörta med polismannen så att Sarah inte ska straffas för att hög på hostmedicin kört in i en lekpark. Roligt med lite fittskämt som omväxling, fick mig att se 4 hela avsnitt innan jag insåg att varje avsnitt skulle vara lika barnsligt.

Affirmative action was designed to keep women and minorities in competition with each other to distract us while white dudes inject AIDS into our chicken nuggets.

30 Rocks första avsnitt innehåller denna pärla, blandningen av sanning och komplett galenskap som genomsyrar hela serien visar sig redan i första avsnittet.

I hate listening to people's dreams. It is like flipping through a stack of photographs. If I'm not in any of them and nobody is having sex, I just don't care.


                                                                                                                                                                            
It's Always Sunny in Philadelphia är betydligt roligare än det här citatet men det var det här som fick mig att efter att ha sett ett halvt avsnitt på tv aktivt söka upp serien och konsumera den inpå småtimmarna. 8 säsonger in och roligare än någonsin.

En riktigt bra oneliner ger mer än bra skådespelarinsattser för första intrycket, så om du någon gåång får chansen att göra en tvpilot, se till att ha en redo.


söndag 9 december 2012

.. Jag skoja bara!


Kära ni, förra inlägget med Shell var såklart ett skämt! En tredjedel av er såg jag förstod det men så var det ett gäng som trodde på riktigt att Shelll hade bett mig tipsa om deras truckdiesel. Det hela handlade om att jag blev lite frustrerad över att allt ni tror jag gör är sponsrat. Merida är absolut en lånecykel. Jag får låna och testa och likadant gäller det med andra märken såsom Samsung etc. Och den kommande tågresan med SJ är inget spons, jag har valt det för att jag vill komma sent till min släkt och mina vänner. Det är vissa företag som jag jobbar med, som tillexempel nu med julmusten som jag gör i december. Då är det mina partners som jag lyfter fram och det står i alla inlägg.
.. Men ni kan väl erkänna att det var lite roligt med Shell? Jag har aldrig tankat i hela mitt liv så jag har ingen aning om vad som är enkelt eller inte. Och det är väl ingen bensinmack som har superfräscha toaletter. Dock var personalen trevlig men det är dom alltid :- )

Tack Shell!

Jag stannade nyss och tankade. Min Merida behövde fyllas på med luft och det är så enkelt att tanka luft på Shell! En Norsk tjej drack även deras underbara kaffe på nymalda bönor. Visste ni förresten att Shell har Truckdiesel? Det är trucklandslagets vilddiesel (Nu endast 11 kr/l). Tjej 1 och Kille 1 slog till och är såå nöjda. Shell har verkligen allt man behöver. Stort plus för trevlig personal och fräscha toaletter. Längtar redan till nästa stopp hos Shell !


Photoshopskillz, fråga inte om polisavspärrningarna.

Produktplacering

Att James Bond kör en Aston Martin är som de flesta vet ingen slump, det är stora pengar som ligger bakom. I årets solsida har många säkert även märkt av hur det är 3-5 helbilder på en Volvobil i varje avsnitt och att ett av snitt inte bara innehåller en handfull tydliga Samsungloggor utan också repliken "jävla skit apple!" Kort sagt finns det överallt. Frågan är bara hur man gör det.

Ett populärt sätt är att göra det på är att dölja det så bra det går. Att subliminalt påverka den som tittar till att tycka om en produkt mer. Ibland kommer man på sig själv med att handla efter en impuls som kommer ifrån det undermedvetna, 2 timmar efter att jag såg filmen "Extract" skulle jag köpa folköl och kom strax efter jag plockat upp Heineken att den förekom flera gånger i filmen och jag har dessutom reagerat på hur en flaska Heineken snurrats fram och tillbaka under en barscen så att framsidan alltid  syntes.

Annars kan man göra den raka motsatsen, gör det pinsamt uppenbart att det är produktplacering. Överdriv och dra metaskämt. Ett typexempel är hur 30 Rock har gjort flera gånger, denna gång med Verizon. (Länk)

Vad man däremot inte kan göra är att göra det pinsamt uppenbart men helt utan självinsikt eller humor. Något som Blondinbella fått erfara. Hennes läsare RASAR! över hennes pinsamt uppenbara reklam för Statoil:

Vi stannade nyss och tankade. Vår Audi Q5 behövde fyllas på och det är så enkelt att tanka på Statoil! Odd drack även deras underbara kaffe på nymalda bönor. Visste ni förresten att Statoil har julbord? Det är kocklandslagets vildsvinskorv (nu endast 59 kr). Angelica och Martin slog till och är såå nöjda. Statoil har verkligen allt man behöver. Stort plus för trevlig personal och fräscha toaletter. Längtar redan till nästa stopp hos Statoil

Efter läsarstormen så säger hon att allt var ett skämt, givetvis har hon lagt sin tid på att slänga ihop ett inlägg som möter alla de typiska krav som brukar ställas på köpta inlägg. Positiva omdömen, flera länkar till företaget, personliga bilder och presentation av erbjudanden. Otroligt välgjort skämt!

Man måste alltså redan ifrån början bestämma sig för att skämta och det går inte riktigt att efterhandskonstruera det hela på ett trovärdigt sätt. Hon får gärna ha sponsrade inlägg men ljug inte för människor, de flesta är inte så dumma. Tyckerhanja levererar sanningen opartisk och utan dold reklam.

onsdag 5 december 2012

Snökaoset will be televised

Idag råder officiellt snökaos. Inställda tåg och bussar, klass-2 varning, flygplan har krockat och folk uppmanas att stanna inne. Sociala medier fylls med ironiska kommentarer om hur misslyckandet av SJ, SL ,Trafikverket etc etc och norrlänningarna skrattar gott åt hur de nere i Stockholm inte klarar av lite snö.
Allt detta är gammalt men vad som är nytt är rapporteringen.

Den är mer omfattande än någonsin och Aftonbladet har en livesändning där man får följa med bärgaren Robban. En ung tjej ställer ledande frågor till knegarkillen Robban och däremellan pinsam tystnad med ett motorljud i bakgrunden. Desperat frågar reportern Robban om tips för att klara sig i snön på bara de minuter jag tittat har hon redan frågat "har då några tips?" "Hur ska man göra om man kört fast?" "Grus kan det vara bra?" "Vad är dina 5 bästa tips?" "Hur ska man göra när man kör fast?". Man får också se hur Robert fiplar med mobilen och pillar med GPSen i farten, som alla andra yrkeschaufförer. För att den tryckta stämningen inte ska bli sämre så verkar reportern inte kommentera det.

Gil-Scott Heron sjöng att revolutionen inte skulle tv-sändas, revolutionen sker live. Vad han inte visste då att det skulle vara live på aftonbladet.se.

måndag 3 december 2012

Rodney+Daniel=Jimmie och en ny definition av hån

I förmiddags publicerade Nyheter24 n artikel om "Jimmie Åkessons fyllehån emot Mona Sahlin" och övriga tidningar bedriver den vanliga copy+paste journalistiken och följer upp. Hånet tycks bestå i att Åkesson håller i en Toblerone på en privat bild. Tydligen är så innebär det att hålla i fel godissort och se lite glad ut för att håna någon numera. Det som gör hela "nyheten" ännu löjligare är hur annars ganska duktiga statsvetare tror att det kommer att skada partiet.

Det har funnits flera allvarliga skandaler de senaste veckorna men den här nyheten kommer bara innebära att de som lutar ut SDs håll kommer köpa idén om häxjakt. Dessutom så tror jag många svenskar kan identifiera sig med den bild som sprids. Jimmie åker på kryssning, är lite "wild and crazy" och klär ut sig lite och dessutom käkar han tax-free godis. Kanske inte så statsmannamässigt men folkligt. Politikerföraktet i stort och särskilt i de väljargrupper som SD är starka i och därför är det snarare en fördel att han visar sig vara helt vanlig.

För trots att Jimmie på bilden ser ut som en blandning mellan BB-Rondney och Daniel Breitholtz så är det här varken nyhet eller någon som kommer att skada SD det är på sin höjd ett försök att sälja lösnummer. Ska håna Hemut Kohl lite nu genom att steka min middag i smör, om N24 vill något så kan jag kommentera hånet när jag ätit klart.


torsdag 29 november 2012

Du ska inte stoppa köttbullar i näsan Annie

I höstas hade jag följetongen "rädda X, död eller levande" där jag gav alla Sveriges riksdagspartier tips på hur de kunde locka fler väljare och komma ur den kris de uppenbarligen befann sig i. Nu på senare tid har det visat sig att politiken är mer som boxning än 100 meter. Det handlar inte alltid om att vara snabbast utan snarare om att utnyttja dina motståndares misstag. 

Därför lanserar jag nu följetongen "Du ska inte stoppa köttbullar i näsan X" där jag kommer komma med tips till alla partier på vilka misstag de måste undvika. Damerna först så här följer några tips till Annie Lööf.

1. Kritisera inte dig själv.

Det finns miljoner människor i Sverige som kan kritisera dig för att den näringspolitik du genomför fungerar dåligt i din vilja att vara folklig behöver du inte bli en av dem. Visst kan självkritik vara nyttig men håll det internt. Dessutom kan det framstå som lite konstigt att prata om sig själv i tredje person, det är privilegierat endast kungahuset och Zlatan.

2. Berätta inte hur mycket du älskar kvinnor.

Det är bara sexistiska snuskgubbar och du som pratar så mycket om hur de älskar kvinnor och det blir bara konstigt när du sekunden senare lägger till "och män också förstås". Om du måste deklarera dig kärlek i media sammanhang så kanske det bättre att hålla sig till att "älska människor". Då slipper du dela citat med Stig Larsson som mitt i samma intervju som han pratar om prepubertala flickors vaginala PH-värde berättar att han faktiskt älskar kvinnor.

3. Sluta sätt så orimliga mål.

Sikta emot stjärnorna och landa i trädtopparna brukar man säga men Annie siktar på en helt annan galax. Centerparitet ska vara det dominerande borgliga partiet 2020, som det ser ut idag ska de vara glada om de får sitta i riksdagen efter nästa val. Centerns mål borde vara att hitta en fråga de kan vinna röster på istället för att fantisera runt i ett rosa mål när Annie är statsminister och Moderaterna får följa deras politik istället för tvärt om.

4. Smyg inte runt fakta.

Kina är inte en demokrati, inte i någon av de olika definitioner jag som statsvetare har läst om hitintills iaf. Det blir bara löjligt när du desperat försöker dansa runt begreppen, säg som det är istället, människor har fått nog av politiker som ljuger och undviker frågor.

5. Skämt  åsido!

Sluta säga skämt åsido efter att ha dragit ett kort, tråkigt och tydligt skämtsamt uttalande. Anton Abele gjorde samma sak när han var med i Tankesmedjan under Almedalsveckan (Länk) och framstod precis lika löjlig. Du må vara ung Annie men du kan inte göra samma pubertala misstag som Anton.

onsdag 28 november 2012

Rasism kan ge lotteririksdag.

Nyligen så rapporterades det om att Lars Isovaaras (SD) hade spottat på och använt rasistiska förolämpningar emot en vakt på riksdagen. Lars och partiet försvarade det hela med att han dels var berusad och dels hare rånats tidigare på kvällen av två män med invandrarbakgrund. Idag kommer Expressen med uppgifter om att han egentligen ska ha glömt sin väska på den sista baren han besökte och alltså inte alls blivit rånade på den.

Med risk för att "jumping the gun" så är det alltså ytterligare en riksdagsman ifrån Sverigedemokraterna som inte bara uttryck sig rasistiskt utan också ljugit om det hela på ett extremt olämpligt sätt. Här uppstår problem för SD, eftersom de har en avhoppad och sedan tragiskt bortgången riksdagsledamot samt två som är borta ifrån arbetet p.g.a. "järnrörsgänget" så är SD i en possition där om man stänger av eller på annat sätt blir av med en ledamöter till kan de inte längre få igenom förslag med hjälp av oppositionen. Regeringen har 173 mandat och just nu har oppositionen 174 tillgängliga mandat.

Om alla de uppgifter som kommit ut om Lars Isovaaras nu stämmer ställs SD inför det  ultimata testet, vad är viktigast? Att hålla på nolltoleransen och agera kraftfullt eller att fega ut för att säkra politiskt inflytande?Väljer SD  att agera i enlighet med sin egna nolltolerans så kan hela riksdagen förändras, det blir 173-173. Vid oavgjort avgör lotten och 1973-1976 års lotteririksdag kan återuppstå.

UPDATE: SD lyckades få Isovaara att lämna sin plats "frivilligt" så inget lotteri den här gången men så länge det finns mobilfilmer så i det inte kört för en ny lotteririksdag.

We need to come up with a slogan!

Av någon anledning så tror företag, kommuner och personer att de behöver slogans för att nå ut, kvaliteten på dessa kan vara varierade. Vissa är direkt dåliga, andra konstiga och vissa direkt felaktiga. Här några jag stört mig på genom åren:

1. Fox News - Fair & Balanced.

Den som någonsin sätt något ifrån Fox News vet att
de varken är särskilt rättvisa eller balancerade. Rupert Murdoch ärkerepublikanen vars 175 tidningar alla av någon anledning stödde Irak-kriget har stor påverkan och de gäster med andra synpunkter som medverkar avbryts och felciteras.

2. Panama (landet alltså) - It will never leave you.

Vad det är som inte kommer lämna dig är oklart, den där utslagen i underlivet som du fick efter att ha haft sex i polen? Någon okänd människa som från och med nu kommer stalka dig? Minnena ifrån att vakna med spindlar i håret? Ingen vet och Panama vill inte berätta.


3. Säter kommun - Jag är tokig i Säter.

Jag uppskattar ordvitsen men att ha med en ordvits om kommunens rättspsykiatri känns inte helt klockrent. Hur många tänker " Ja nu flyttar vi till den där kommunen där de har en massa människor med psykiska problem, där ska våra barn växa upp!"

4. Mc Donalds - Im loving it.
 Jag har aldrig träffat någon som älskar Mc Donalds, i bästa fall föredrar de McD före andra snabbmatsställen men ingen som älskar det. "It's quite alright" hade kanske varit en mer sanningsenlig slogan.

5. Emo oil - If it's oil, it's emo.

De har numera bytt till "Energy anywhere" men de hade länge den härliga sloganen som påminde alla om att även olja klär sig i svart och använder kajal.

måndag 26 november 2012

Två saker som alla gillar



 Det finns två saker som jag tror att alla gillar, jag har aldrig stött på någon som tycker illa om dessa två saker. Jag pratar förstås om söta djur och Lennart "Hoa-Hoa" Dahlgren". Söta djur är min generations babybilder, de flesta i min ålder har inte skaffat barn än men har ett uppdämt behov av söta saker och att visa bilder på söta saker. Titta bara på de här djuren, SÅ SÖTA!




Hoa-Hoa verkar nästan lika populär. Han är i grunden tyngdlyftare men har via en annonskampanj för pappaledighet och "På spåret" blivit Sveriges kanske mest omtyckta människa. Han är mjuk men hård, han är smart men enkel, han är konstig men också helt vanlig. Han är inte noggrant politikt korrekt men skulle samtidigt inte vilja någon illa.


Jag har inte hitintills stött på någon som tycker illa om söta djur eller Hoa-Hoa och så kommer det nog att förbli. Bara titta på dem, awww.

Inte alla gillar en badboy.

Chris Brown spelade i Globen förra veckan och debatten gick het redan långt innan. Stureplansgruppen låg bakom gruppen och såg ingen koppling mellan artisten Chris Brown och den där killen som spöade på Rihanna, mordhotade henne och försökte knuffa ut henne ur en bil i rörelse.
Här ett utdrag ur polisraporten:

Brown tried to force Rihanna out of the car, but couldn’t because she was wearing a seat-belt, according to detective’s notes.Brown became more violent, and then allegedly shoved Rihanna’s head against the passenger window. After she turned to face him, Brown punched her, and continued punching her while driving, the notes continued.
Rihanna’s mouth was filled with blood, which also splattered on her clothing and the inside of the rented Lamborghini they were driving.
According to the report, Brown told Rihanna: “I’m going to beat the —- out of you when we get home. You wait and see.”
Rihanna left a message for her assistant that said, “I am on my way home. Make sure the cops are there when I get there.”
Brown replied, “You just did the stupidest thing ever. I’m going to kill you.

Den killen fick iaf spela i Sveirge men i Guyana så stoppades hans spelning efter protester, det var tydligen långt ifrån omöjligt att få han att ställa in.

Brown har nu också stängt ner sitt twitterkonto efter all kritik han har fått och efter att i en diskussion med profilen Jenny Johnson kallat henne bitch, hora och sagt att hon borde hålla tjäft och suga kuk. Eftersom han använde hashtagen "iwin" så måste han ha vunnit debatten. 

Många diskuterar i anslutning till det här "om man tagit sitt straff ska man då straffas av samhället" och "men Rihanna verkar ju vara ok med det nu varför ska inte vi. Det ena är ett skumt skitargument, att Rihanna har umgåtts med Chris Brown efter händelsen betyder inte att det är ok, det betyder inte heller som vissa hävdar att hon får skylla sig själv. Ingen ska behöva bli utsatt för våld.

Det andra är en intressant diskussion som jag tror jag tagit upp på bloggen förut, att respektera alla är bra men skam och sociala påtryckningar kan mycket väl vara det som gör att Brown kanske inte spöar nästa tjej som kommer tillräckligt nära snarare än hotet om att sitta i fängelse.

Överlag är det härligt att se att Guyana lyckas säga emot och nästa gång Chris vågar sig över våra gränser så tycker jag att vi ska göra det också. Vi kan väl inte vara sämre än en liten f.d. brittisk skitkoloni?

Lifeskills och bh-band

Ordning och reda i klassrummet, ut med flumskolan! Janne B har trotts snart två mandat perioder vid makten inte slutat med sina slagord och de flesta håller med. Ordning är bättre än kaos, reda bättre än oreda och flum som musik, teater och bild får man syssla med på fritiden! Några som tagit denna plakatpolitik till hjärtat är internationella engelska skolan.

De har friskolor över hela landet, undervisningen sker till stor del på engelska och här så är det ordning och reda som gäller. Skolorna har ganska bra resultat i regel, om det beror på det överväldigande positiva urvalet eller att deras modell funkar är oklart. Ett sätt att upprätthålla ordningen är ett system med prickar som förekommer på flera av skolorna (om inte alla).

Varje gång en elev kommer sent, svär, stör lektioner eller något annat störande ha keps på sig eller säga emot kanske så får eleven en prick. 3 eller 5 prickar resulterar i kvarsittning. I Uppsala skriver UNT att elever där får prickar om bh-band är synliga eller hemsk nog kallat lärarna vid deras förnamn. Att man inte vill ha elever som sitter med telefoner är försåtligt men inte ens där hormonerna strömmar som mest stör ett synligt bh-band lektionerna. Att eleverna inte visar sina underkläder allt för mycket kan vara bra (jag minns sidenkalsonger och stringtrosor allt för väl) men ett bh-band?

Överlag så verkar de ha en del småskumma saker för sig på Engelska skolan. Min lillebror gick högstadiet på en av deras skolor och hade ämnet "lifeskills" på schemat. De delades upp i killar och tjejer. Killarna skulle lära sig " how to become a man!" och om papparollen vilket inte i sig behöver vara fel men läroboken var låt oss säga lite gammalmodig. Hur du ska döda vilda djur, tips på att hellre gå till prostituerade än att ha sex med någon för tidigt och en hel hög med gamla mysiga könsroller.
Under tiden fick tjejerna lära sig hur de skulle hantera sitt dåliga självförtroende och negativa tankar.

Överlag så straffas och begränsas tjejerna betydligt mer i klädkoden som gäller men regler om kjollängd, hur genomskinliga strumpbyxorna får vara och som i Uppsala bh-band. 
Nästa gång du hör klyschan ordning och reda i skolan så kanske det är värt att fråga sig hur också?

För att cementera könsroller och trycka ner elever i stolen för att det ska vara tyst är inte hur man lär sig bättre. Att tysta den kritiska eleven som ifrågasätter och analyserar leder inte till en ljusare framtid och att ett bh-band syns gör inte att skolan imploderar.

Lånfällan

Under min uppväx har mina föräldrar lärt mig att låna pengar det gör man till två saker, studier och bostad. Möjligtvis bil men egentligen inte. Har man inte råd att köpa en tv idag får man spara till när du har nog med pengar. Idag verkar hela samhället dock skrika ut motsattsen.

Avbetalningar är en modell, "ingen ränta eller avgifter" brukar det heta och 300 kr i månaden i 36 månader? Vilket kap!
Abonnemang med förhöjd avgift är avbetalningarnas maskerade kusin, mobilen för 1kr, 200 kr förhöjd månadsavgift i 2 år innebär dock att telefonen kostar 4800. Pretty sneaky.

Sen har vi the scum of the earth, sms-lånen. Till den förmånliga räntan 350% får du låna någon tusenlapp när du står i krogkön. Perfa, de pengar du bränner på nöjen den här månaden kommer du lätt kunna betala tillbaka nästa. Eller vänta lite längre med att betala tillbaka och ta ett till så blir det restaurangbesök med finvin, att det blir soppkök och tv3-program i framtiden spelar mindre roll.

Vad som är nytt för mig och som jag stör mig ofantligt på är att nu vill bankerna in i matchen, de är trötta på att småtöntarna ska låna ut massa pengar. Det är ju deras jobb! Därför har Forexbank lanserat en reklamfilm där de inte undrar om du som tittar ska ta ett litet banklån och köpa en hemmabio. har man redan glömt bort vad som händer när man ger ut för mycket lån och låter människor leva över sina tillgångar. Snart kommer driv-in långivaren, låna 40 000 på under 5 min och få ett friscomål på köpet.

Det är bra att folk kan få lån men ska man låna till sin hemmabio så är vi snart tillbaka i någon form av finanskris där för många har levt för långt över sina tillgångar för länge. Lyxfällan kan inte rädda alla.

onsdag 21 november 2012

Konstfack-Sverige

Börja med att se det HÄR klippet. Alex Wasim heter "komikern" som uppträder. Han är direkt dålig, konstiga resonemang, benämner tjejer konstant horor  och uppträder arrogant. Det hela slutar med att han blir påhoppad av en snubbe vars tjej han hoppat på flera gånger verbalt.

För några år sedan hade jag sagt vilken jävla idiot, nu säger jag också vilken jävla idiot men är inte mer osäker varför. Det slår mig nämligen direkt att det mycket väl kan vara ett performance och att även bråket är uppgjort, konstfack light. Alla uppenbara provokationer om hur stor han är (trots att han är nästan okänd), den överdrivna titeln på youtubeklippet,  allt snack om Stockholms storhet när han uppträder i Göteborg, de snodda publikgrejerna han gör och det faktum att inte arrangörerna ingriper tyder alla på det.Lite Andy Kaufman fast sämre.

Det skulle också kunna vara ett dåligt försök att överbomba. När komiker helt och hållet misslyckas så försöker de ibland komma ur det genom att börja förolämpa publiken så mycket de bara kan, ibland lyckas det som HÄR där Bill Burr skäller ut sin publik i 10 minuter och vinner över dem till slut.

Eller så är han bara dålig så kan det vara men i konstfack-Sverige så vet man aldrig.

Aftonbladet, soon to be free?

Ärlighet är en dygd. Man kan komma undan med det mesta bara människor upplever att du talar sanning. Om du däremot ljuger, förvränger eller lurar någon blir det tuffare.

I Aftonbladets rosa sporttidning så har man ganska ofta kunnat se rubriker i stil med "Åsa satsade 10 kr vann 400 000 € (motsvarande 40 000 miljarder)" Under följer en innehållslös text om hur glad hon var och spelbolaget hon spelade hos uttalar sig. Dessa artiklar har alltid varit lite skumma, så intetsägande och innehållslösa men jag trodde alltid att de var utfyllnad. Har inte Zlatan spelat och Foppa inte planerar någon  comeback så har man en del sidor att fylla men nu visar det sig att artiklarna är helt köpta.

Företag kan vända sig till Mini Media, ett dotterbolag till Schibsted som i sin tur är ett syster bolag till både Aftonbladet och SvD och få hela artiklar i tidningen mot ersättning. Ingen stod det att artikeln i själva verket var reklam. Så här kan en sådan artikel se ut: Länk. Ledtrådarna finns där, orimligt många omnämnanden av spelbolaget och att journalisten som skrivit den inte jobbar på Aftonbladet utan Mini Media men åtminstone jag hade inte lagt ihop två och två och listat ut hur det låg till.

Aftonbladet får ha hur mycket annonser de vill i sin tidning men det måste vara ärliga. Man läser kommersiella budskap annorlunda än journalistik vilket man försöker utnyttja men så här får man inte göra. Aftonbladet får gärna göra en helt reklam finansierad tidning om de vill och ha 3 sidor reklam för varje sida journalism inte mig emot. Jag skulle gärna se att någon av de stora tidningarna skippade reklam helt, visst det blir dyrare men också renare och bättre journalistiskt när man inte måste ta hänsyn till annonsörer.

Läsarna läser på nätet och där drar man in för lite pengar, jag förstår att man letar alternativa sätt att finansiera tidningen men så här kan man inte göra. Testa istället att ta betalt direkt av kunderna även på nätet och bedriv bra journalistik utan annonsörer som begränsar din frihet eller satsa på gratismodellen och ös på med reklamen. Då är det åtminstone ärligt, då kan ni komma undan med det.

Ormen ömsar skin

Förra veckan dominerades trotts CIA-chef skandalen, bomber ifrån Israel och Hamas, SAS dödsryckningar och nyheten om att den globala temperaturförändringen ser ut att bli dubbelt så stor som man tidigare trott av en sak. Några unga män som beter sig grisigt på stan. De råkade nämligen sitta i Sveriges riksdag och de uttryckte i filmen vad många misstänkt, rasism. Veckan var full med nyheter som en långsam vecka hade domminerat totalt men nu knapp syntes.

Idag är rapporteringen runt själva händelsen stannat av, de flesta kombinationer av ord som går att skriva har redan blivit skrivna och allt som går att säga har redan sagts. Den här veckan börjar arbetet för SD att bygga upp den fasad som raserat förra veckan och då tar man till det bästa man har, Johnny Skallin och Margareta Larsson.

Johnny är trotts sitt y-namn inte någon WT skåning utan en medelklass södra Norrland snubbe. Hans föräldrar (tror jag) bor på samma gata som mina föräldrar och det är stor sannolikhet att vi kommer fira jul bara ca 100 meter ifrån varandra. Jag har sett Johnny i någon regional debatt i Sundsvall och han är inte direkt inspirerande, dock så verkar han inte särskilt benägen att plocka upp järnrör så det kanske hjälper. Jag vet inte om Johnnys föräldrar delar hans åsikter men de är en av få anonyma familjer på vår gata, ett av få familjer där man inte sålt jultidningar, haft middagar med,  sökt sponsorer till "sponsorlopp" till välgörenhet i skolan, haft som barnvakt eller lekt hos. De är en av få familjer som min föräldrar bara hälsar artigt på och inte stannar och pratar en stund. Kan vara en slump men jag vet inte.

Margareta Larsson är lite mer känd, SDs största virala succé men sin hit 40 000 Miljarder kronor Länk. Vad som kanske är mindre känt är att hon är Jimmie Åkessons svåger. Ordet svågerpolitik har aldrig kommit så mycket till sin rätt som idag. Som tur är är det Johnny som tar hand om det ekonomiska och Margareta som fylla in i det Juridiska där hennes mattekunskaper inte utsätts för press i onödan. Hon är sedan tidigare ungdomspolitisk talesperson eftersom hon med sina 58 år är 100% down with the kids.

Det är tillfälliga förändringar säger man, jag läser det som att Ekeroth kommer tillbaka i samma roll och att Skallin får stanna om de inte hittar någon bättre. Samma politik, nya ansikten. Ormen har ömsat skin. 

onsdag 14 november 2012

Landet det tillhör dig och mig.


Idag så la Expressen ut ett filmklipp med Erik Almqvist, Christian Westling och Kent Ekeroth där man kan se framförallt Erik Almqvist agera ganska illa. Han agerar aggressivt, uttalar sig rasistiskt och kallar en kvinna som griper in för hora. Länk till Videon                                                                                  

Det hela hände för drygt 2 år sedan och efter händelsen så la Soran Ismail ut en youtubevideo med sekvensen där Almqvist sparkade efter en beerusad man i hoodie  läskbur . Som svar la Almqvist ut ett klipp där han påstår att att mannen är Sorans vän och att han attackerat dem. Han klagar också på att det Soran lagt upp väldigt selektiva delar av sanningen och svarar med att lägga upp en sekvens där den berusade mannen grips av polis. Resten av det filmade materialet som Expressen nu fått tag i sket han i att lägga upp, selektivt skulle vissa påstå. Han avslutar video men lite barnsliga personangrepp vilket båda sysslar med så det spelar mindre roll men så säger han också, sanningen kommer att komma fram.

Nu 2 år senare så kommer sanningen fram, Expressen har på något sätt fått tag på det Kent Ekeroth filmade vilket utöver det agerande och förolämpningar Almqvist slänger ur sig även visar vilken attityd Erik har. "Nej det är inte ditt land, det är mitt land" säger han till Soran, han hävdar också att Soran omöjligt kan vara svensk och att det är upp till honom (erik) att avgöra detta.

Nu så ursäktar sig Almqvist med allt han kan komma på, det var sent och han var lite full, han gick i samtalsterapi, han minns ingenting(trots att han garanterat sett videoklippet i efterhand så han kunde klippa ut valda delar till sin youtubevideo). Han ber också om förlåtelse, inte till kvinnan han kallade hora, inte till Soran, inte till någon annan som han betett sig illa emot utan bara till sitt parti.

Den enda möjligheten att han inte även nu sitter och ljuger är att han drabbats av en TGA, Transitorisk global amnesi. En tillfällig minnesförlust som då har uppstått inte bara den kvällen utan också varje gång han sett klippet i efterhand. Jag vill inte kalla Erik Almqvist för en lögnare så vi får  utgå ifrån att så var fallet.
Almqvist avgår ifrån diverse partiuppdrag men sitter tills vidare kvar i riksdagen och har inte blivit utesluten men jag har svårt att se att de kan ha kvar honom i de positionerna.

Nu vill jag dock påpeka något viktigt, dra inte alla över en kam. Då är du inte ett dugg bättre än rasisterna. Nu är det förvisso massor av sdare på olika nivåer i partiet som uttalat sig illa på olika sätt men det innebär inte att alla är islamofober, rasister och idioter. Visa SD:are samma tolerans som du vill att de ska visa alla andra.

Låt oss se ned på. håna och skratta åt Erik, det har han gjort sig förtjänt av men visa  de ca 8-10% av svenska folket som trots detta väljer att rösta på partiet lite respekt. Förklara för dem varför de har fel och hur du tänker istället för att kalla dem rasister. Det här är mitt land, det här är ditt land, oavsett vad du tror, tycker eller röstar på.
                                                                                                                                                                                                                                                                                     
                                                                                                   Min hemstad Sundsvall

tisdag 13 november 2012

Gillas av Facebok

Likes är big business. Varje gång en person på facebook tycker "like" är det inte bara ett statement om vad du tycker är bra utan också en möjlighet för den du gillar att sprida budskap till dig, därför blir det viktigt.
Det är dessutom viktigt för företags legitimitet i sociala medier att ha följare och likes, har Telias facebooksida bara 320 likes kanske den inte är den riktiga, att Mekonomen bara har 130 följare på Twitter kan göra att ett fejkkonto lätt kan ta över som den mest trovärdiga och sprida felaktiga eller t.o.m. skadliga budskap.  Därför så förekommer förstås fusk.

Vem som helst kan för en handfull dollar få 500 nya fans av sin facebooksida och för några få dollar mer få flera tusen. Uppläggen är lite olika men antigen är det fejkkonton som går runt  och gillar eller så betalar man verkliga personer så summor för att gilla sidor. Det går ven att köpa twitterföljare, bloggkommentarer och all möjlig annan digital bekräftelse. Det är lite fult men inte jättehemskt att detta fenomen existerar.

Vad som är värre är att facebook misstänks hitta på likes för att öka sina annonsintäkter. Facebook började nyligen med "Person X gillar företag som köpt annons A så det kanske du också gör" annonser. De dyker upp i flödet snarare än i högerspalten där reklam normalt håller till. Begränsningen med de här annonserna är att dina vänner måste ha gillat en massa företag för att du ska nås av deras annonser. Alltså tjänar Facebook mer pengar om du gillar annonssugna företag.
Likt ett kedjebrev så räcker det att 1-2% skickar det vidare för att det ska leva länge men då väldigt få tycks ha gillat företag bara för att Facebook pekar ut att tjejen du festade med 3-4 gånger för 2 år sedan gillar det så tyder mycket på att de fyllde i med påhittade likes.

SVT har gjort en granskning på denna nya typ av annonser och massor av människor har skickat in mejl om att saker likats när de sov, var utomlands eller inte gått nära en dator. Facebook skyller på att folk har fickklickat med telefonen vilket säker kan förklara några fall men inte de gånger 5 sidor gillats samtidigt när ägaren till kontot inte använde facebook.

Vill du stänga av facebooks möjlighet att använda dig som rekommendation för ett företag kan du gå till Account settings - facebook adverts - Edit social advert settings och stänga av det där eftersom facebook sin vana trogen inte frågar utan du mste själv säga ifrån istället.

torsdag 8 november 2012

Jag hatar näthatsdiskutioner och farväl Pär

Ännu en dag, ännu en debatt om näthat och om inte Twitter är för överrepresenterat i media. Ja twitter är överrepresenterat men när journalister, kändisar plus 100 000 "vanlisar" samlas på ett ställe blir det nog ofta så. Och ja, man ska vara snäll mot varandra och inte säga saker som "du är ful!" eller "du är dum i huvudet". Det tror jag vi alla kan vara överens om.

När man han rett ut den frågan finns det ofta inte så mycket kvar, "Är det synd om X eller får hen skylla sig själv?" Kanske, kanske inte bla bla bla. Just idag var det "vita kränkta män"-galjonsfiguren Pär Ström som utannonserade att han skulle sluta debattera sin ståndpunkt att killar är mer utsatta än tjejer. Han hade blivit kallad ful och folk hade påstått att han rövknullade tjejer. Nu har det otydligt om det refererade till Ströms sexvanor eller bara var en pubertal metafor för att han är dum emot tjejer, men hur som helst kränkande!

Man måste få säga vad man vill men ju mer kontroversiellt och/eller fel det är desto mer kritik måste man också kunna utstå. Säger jag att jorden är platt får jag räkna med att vissa svarar med att kalla mig idiot medan andra pedagogiskt visar bilder, uträkningar och rapporter som visar motsatsen. Det är inte svårare än så.

Att nätet finns gör att de taskiga kommentarer som man annars fäller vid fikabord runt om i landet istället kommer ut på nätet, han man då ofta impopulära åsikter eller helt enkelt fel kommer man få skit. Att Pär ska sluta prata om hur jobbit det är att vara man är skönt men lite synd, även hans åsikter bidrar till en levande jämställdhetsdebatt. Jag kunde passat på att kränka Pär lite på slutet av texten men det finns ju redan ett "hen" i texten och det är nog tillräckligt. Farväl Pär!

Jag horar lite med huvudet

Här sitter jag en Torsdagskväll och horar lite med huvudet, åtminstonde om man får tro Stig Larsson, gamal författare/poet och vänsterkille. ( ej att förväxla med Stieg Larsson, död författare och vänsterkille). I svt's Debatt fick han lära sig lite om marknadsekonomi och dumförklarade svenska kulturkonsumenter men framförallt kom han fram till att som konstnär arbeta är horeri.

Stig menar nämligen att utan konstnärslöner så måste konstnärer hora ut sig antigen genom att göra konst folk vill betala för eller ha ett vanligt jobb. Att ha ett vanligt jobb är tydligen också horeri, Stig tjänade ca 750 000 för 2 år sedan men bara 60 000 förra året, TUFFT att leva på det.

Tanken med konstnärslön är att en duktig konstnär ska få en garanterad inkomst (ca 7000/månad) för att se till att de kan koncentrera sig på att göra bra konst istället för att oroa sig för brödfödan. Tanken är ganska god men verkligheten dum, eftersom pengarna delas ut på livstid så är det bara etablerade konstnärer som får några pengar. Tjänar de över 260 000 på ett år får de inga pengar det året, däremot behöver Stig inte oroa sig för sparande. Han kan lugnt bränna de 750 000 han jobbat in och ta 200 000 i statliga bidrag året efter och skriva lite prosa som han ger ut nästa år och drar in en halv mille på.

Bättre istället att stödja konstärer som inte nått de status där de med lätthet kan "hora" till sig alla pengar de behöver och mer därtill om de skriver i DN 1 gång i månaden, målar en tavla till SCAs huvudkontor eller gör ett företagsgig. Det finns tusentals lovande konstnärer som drömmer om att få bli utgivna, sätta upp en pjäs, spela in en skiva eller bara nå ut med sitt budskap. Hjälp dem istället så får Stig hora lite med huvudet istället för med den där kroppen kommer han, som han själv koonstaterar, inte långt.

onsdag 24 oktober 2012

Privatkopiering eller Piratkopering?

Back in the old days så var det vanligt att man spelade in musik ifrån radion på kassettband, copyswede införde då tillsammans med tillverkarna en avgift på banden för att ersätta delar av inkomstbortfallet upphovsrättslagarna drabbades av. Tveksamt redan då men kanske befogat.

Idag är det otroligt ovanligt med privatkopie
ring, det är enkelt att spara ner vilket ljud som helst som går igenom din dator men de flesta gör inte så. Det finns tre andra metoder som dominerar, streaming, "Itunes" och fildelning. Streamingen kräver ingen hårddiskplats och det finns för det mesta en modell som gör att upphovsrättsägaren får några öre per spelning.
 

Det som kräver plats är fildelningen eller när man köper låtarna via tjänster som t.ex. Itunes. I det ena fallet så får artisterna ersättning och det andra inte, båda tar dock lika mycket plats på hårddisken. Därför blir det konstigt när Copyswe nu dubblar de avgifter de lagt på lagringsmedia med hänvisning till privatkopieringen som knappt existerar.

Varje GB kostar 1kr upp till maxbeloppet 80 kr. Hur pengarna sedan fördelas ut till artisterna
svårt, det baseras helt på en SIFO de gör varje år. Det troliga är att stora välkända bolag och artister för nästan alla pengar eller en snedfördelning ibland de få mindre utövare som kommer med i urvalet. Bilden visar också hur stegen ser ut och det krävs ingen doktorshatt för att förstå att många kronor rinner ut i byråkrati på vägen.

Det konstigaste är att Copyswede fortfarande låtsas som att det är privatkopiering de tar ut ersättning för då det egentliga problemet för dem är pirater.
Pengarna tar de oavsett om du ska använda ditt USB-minne till att flytta dokument du själv gjort, spara dina RAW-bilder för din fotokurs eller få plats med stora spel. Det är craaaaazy att en privat intresseorganisation får ta ut en punktskatt på lagringsutrymme. det ska bli kul att se hur de lyckas ta ut en liknande avgift på de "molntjänster" som börjar bli allt vanligare.

Många tidningar skrev rubriker om "den nya piratskatten", har de inte lyssnat på Copyswede, det är ju en privatskatt. Läs ordentligt blockmongos!

Sven Rollenhagen, sex on legs.

Sven Rollenhagen är specialist på datorspelsberoende, han kan inget om mobilspel, men i framtiden kommer han säkerligen vara specialist även på det området(mer om det längre ner). Det är Sven som ligger bakom de artiklar som ibland dyker upp i svenska tidningar där rubriken oftast lyder något i stil med "Datorspel är som kokain!"

Sven är så passionerad i att sprida denna nyhet till folket, "HALLÅ fattar ni inte, det är KOKAIN i den där julklappen, arhh sluta ge era barn knark!" Att Sven har fel enligt forskare över hela världen spelar mindre roll och att Sven inte kan skilja på missbruk och kemiska beroenden är bara som det ser ut.
 Att Sven råkar driva en klinik som ska behandla de barn han skrämmer upp föräldrar att tro är rena knarkare är bara ett trevligt sammanträffande. Vad Sven tar betalt står det inget om på hans hemsida men jag antar att det är som med de dyrare båtarna. Om du behöver fråga om priset har du antagligen inte råd.


Sven listar också i dagens Metro de farligaste spelen, konstigt nog sammanfaller de alla med de vanligaste spelen. Sven fokuserade först bara på "World of Warcraft" men när det tappade i popularitet så kom han efter noggrann forskning fram till att alla andra populära multiplayerspel var lika farliga. Vissa av spelen hade funnits länge med kanske hade de blivit farligare med tiden? Mobilspel nämner han inte alls men nu när de har blivit mer populära så kommer säkert hans enorma forskarlag komma fram till att de är som crack.

Sven har också en lång lista med "forskning" på området, det mesta handlar dock om helt andra saker eller är korta delar i avhandlingar som snarare talar emot Sven. Han har också redovisat lite statistik ifrån hans egna poll han gjort men han visar bara delar av den och det handlar mest om facebook.

Eftersom vi numera debatteras så flitigt på webben finns ingen möjlighet att på alla bloggar och nyhetssidor gå in och reda ut missförstånd. Skriver Sven på sin hemsida, därför har jag döpt blogginlägget till den fras jag tror är mest troligt att han googlar så han har chans att bemöta mina påhopp om att han utan verklig vetenskaplig grund slår mynt av föräldrars rädsla.

 

söndag 21 oktober 2012

Chips, jänkare och pirater.

Jag tro de flesta kommer ihåg när Spotify, det förändrade hur man konsumerade musik och en förfest/fest kom aldrig att bli sig lik igen. Det var en tjänst som var tillräckligt komplett för att konkurrera med fildelning och samtidigt inte svindyr. Priset du fick betala var antigen en reklamslinga ibland eller ett par chipspåsar för att använda Torbjörn Rosdahls egna valuta. (Länk för den som glömt bort)

Något år efter började det viskas om samma tjänst fast för film och kanske tv, Voddler hette det och nyfikenheten var på topp. Tyvärr så visade det sig att Voddler hade för dåligt utbud för att slå stort. Nu på den senaste tiden har flera konkurrenter börjat poppa upp ur marken, den största nykomlingen Netflix knackar på dörren.

Jag har själv testat Netflix och de lider av samma problem som Voddler, utbudet är meh. Det finns en hel del film och gott om tv-serier men väldigt lite nytt och serierna är flera säsonger efter i regel. Det är gratis fram till Jul och jag har tittat på en del bra dokumentärer men när man ska betala för en tjänst vill man att den ska vara bättre. Netflix i Finland hade t.o.m. snott undertexter ifrån en finsk site som gör undertexter till piratkopierade filmer. Det visar lite på problemet.

Så länge vod-tjänster är sämre, krångligare och har sämre utbud så kommer ganska få vilja lägga pengar  på dem. HBO lanserar en tjänst snart där man ska kunna se avsnitt ifrån deras serier dagen efter de sänds i USA och dessutom få tillgång till deras fantastiska arkiv. Det är en tjänst som jag kan tänka mig att betala för och jag tror att det kommer krävas nischade sidor för att då det att funka.

Det är en rättighetsmässig mardröm att bygga upp tillräckligt utbud för att konkurrera med nedladdningen men många skulle säkert kunna betala 79/månad för en site som har alla skräckfilmer eller alla humorserier eller alla dokumentärer. Man kan inte konkurrera med fildelning prismässigt men om det är bekvämare och det finns mer att välja på så kommer samma minskning av nedladdad musik som man såg efter Spotify komma även för film och tv-serier.

lördag 20 oktober 2012

Det finns bara ett ord för sådana som du

Ännu en gång kommer rapporter ifrån en svensk internatskola om omfattande systematiska övergrepp. Denna gången är det skolinspektionen som fått reda på hur elever fått kvastskaft uppkörda i röven under nollningen, tvingats vara nakna och runka upp stånd på varandra, flera fall av gruppmisshandel, en typ av straffpoängssystem man måste köpa sig fri med pengar (storleksordningen 10 000 kr), grova hot och våldshandlingar när yngre elever väcks upp mitt i natten, sexuella övergrepp i grupp, hårt styrda hierarkier och en rektor som kallar alla besvärliga situationer för pojkstreck och säger till föräldrar att de inte ska bry sig om vad deras barn säger.

Det är långt ifrån första gången liknande rapporter kommit ut ifrån Lundsberg och påföljden? Ett vite på 500 000... Skolinspektionens reaktion är alltså inte att stänga ner skolan utan att säga "Förändra det här annars.. FÅR NI BETALA 500 000! Det är ju jättemycket pengar för en skola som finansieras av Sveriges ekonomiska elit"

Det finns bara två möjliga slutsatser att dra om varför beslutet ser ut just så. Antigen så är skolinspektionen totalt inkompetenta, vilket känns helt möjligt. Eller så kan det vara så att den ekonomiska elit som har gått och har elever vid Lundsberg på något sätt hindrar ett tuffare beslut. Kan det vara så att de många högt uppsatta människor som stöder Lundsberg har hindrat, styrt eller bara influerat skolinspektionens tandlösa beslut?

Jan Guillous Ondskan brukar alltid tas upp i den här typen av sammanhang, man brukar säga att det förstås är en överdriven bild av internatskolorna men varje gång det dyker upp något så visar det sig ofta snarare att Erik Ponti mycket väl hade kunna gå på Lundsberg och råkat minst lika illa ut.

torsdag 18 oktober 2012

Doku, Mocku, Reallity och faillity

Var inne på tv4 play och såg en ny tv-serie, Rocksjärnor heter den. Jag klickar och börjar titta, jag blir överraskad, en svensk mockumentry? Den känns relativt välgjord men efter ytterligare några minuter börjar jag bli misstänksam, är det en reallityserie? En googling senare har jag svaret, till min stora besvikelse är det en dålig reality och inte briljant mockumentry. Jag satt och hoppades på en svensk "This is spinal tap" som så många trodde var riktiga att de sedan skapade bandet i verkligheten och hade relativt stora framgångar. Jag tänkte på "The Offies" om hur Ricky Gervais ska ha hör två äldre damer diskutera den konstiga dokumentären som gick kvällen innan.

Det kan låta konstigt att det jag först är bered att prisa Rocksjärnor som en bra mockumentry och sen när jag får veta att det är på riktigt tappas allt värde men för mig är det enkelt. I reallitytv vill jag antigen se verkliga människor som beter sig normalt eller personer så är extremt medvetna om formatet och gör allt för att underhålla. Storage wars som just kommit till Sverige är precis det. Någon tar med sig en kortväxt på styltor för att kunna se bättre, en annan försöker hela tiden vara så irriterande som möjligt. De är väl medvetna om att det är reallitytv och de gör vad de kan för att underhålla. Tänk antikrundan fast utan gamla tanter och onödigt mycket bakgrund och istället med bortglömda förråd och tatuerade halvfeta män.

Ska passa på att rekommendera den fantastiska dokumentären "Catfish" för den som inte redan sätt den. Jag vill inte spolia för mycket men man vet inte åt vilket håll filmen tar vägen och därför är den lika spännande som charmigt smårolig. Första ca 20 minuterna är ganska intetsägande men de är det totalt värt resten av filmen.
En solklar **** crackrocks av 5

måndag 15 oktober 2012

If you believe they put a can on the moon

Igår skedde det, en Österrikare kastade sig ut ifrån en liten kapsel och föll rekordbrytande 38 000 meter och lyckades i processen spränga ljudvallen. Spektakulärt och bra pr för Red Bull som låg bakom det hela, ca 9 miljoner tittare på livestreamen och stora artiklar i ledande tidningar världen över.
Vad jag tycker är intressant är reaktionerna på det hela och vad vilken utveckling man kan se.

Dels kan vi se att fler och fler rymdrelaterade projekt genomförs av privata företag. Virgin Galactic gör sedan 2007 kortare rymdflygningar och de 7 personer som i egenskap av turister besökt den internationella rymdstationen ISS har varit i rymden i upp till 15 dagar. Kostnaden för dem har legat på 20-40 miljoner dollar medan Virgin Galactics kortare turer "bara" kostar 200 000 dollar.

Det andra intressanta är de konspirationsteorier som dyker upp, fejkat menar vissa, precis som vid månlandningen, Elvis död, Andy Kaufmans död (alla med tanke på titeln på inlägget) med mera. Så fort något stort händer kommer konspirationerna som ett brev på posten.  Frågan är bara hur länge det kommer dröja innan den första rymdturisten går på månen. Kommer det även då vara Red Bull som ligger bakom och istället för en amerikansk flagga ställa upp en stor burk med energidryck?

söndag 14 oktober 2012

Galna rockgubbar och en sund poptant

Dave Mustaine, killen som blev utslängd ur Metallica och startade sitt egna band Megadeth som lyckades bli nästan lika stora under thashens guldår, de är idag klart mindre men har ändå sålt 38 miljoner skivor och Mustaine anses av många som bland de bästa gitarristerna genom tiderna.

Han är också numera en dedikerad kristen och är emot alla typer av rättigheter för homosexuella med motiveringen "jag är kristen och inte homo varför skulle jag vara för det?" Han vill bygga en mur emot Mexico, vägrar trots överväldigande bevis tro att Obama är född i USA och menar att demokraterna försöker omvandla Amerika till "Nazi Amerika". Han har omfattande konspirationsteorier som går ut på att biografskjutningarna i  Aurora Colorado var Obamas verk för att kunna införa hårdare vapenlagar och han tror stenhårt på att världen i hemlighet går emot "New World Order" och en global stat.

Gene Simmons, sångare i KISS med ca 150 miljoner skivor och dvd:er. Känd för sina målade ansikten och rockballader. Simmons gick i dagarna ut med uttalanden om hur man skulle styra landet om han var president. Alla pedofiler ska dödas, alla som säljer droger till barn ska dödas, rånar man 7Eleven med ett vapen ska du dö. Knarkare ska förpassas till Antarktis om de inte slutar illa kvickt. Gene har uppenbarligen inte läst all den forskning om effekterna av hårdare straff som finns, alternativt gillar han att se folk dö.
Han stödde öppet Irakkriget och pissar öppet på försöken som görs att genom kompromisser lösa Israel-Palestina konflikten.

Som rockgubbe kan du säga, tänka och tycka vad du vill, ingen tycks höja på ögonbryna, poptanten Madonna däremot hotas av enorma böter  i Ryssland för sina uttalande för homosexuellas rättigheter. Den ryska vice premiärministern kallade henne för en "moraliserande hora" och det talas om att hon inte ska tillåtas i landet. Mustaine dock säkert välkommen.

Ljus i mörktet

Hösten är här för att stanna och rapporter om snö i min hemstad vittnar om att vintern står för dörren. Det blir kallt, det blir mörkt och cykelsadeln är blöt varje morgon.
Det är nu man behöver riktigt bra tv. Som tur är så har två riktigt bra serier börjat och ännu en utannonserats.

30 Rock är en sitcom med och av den fantastiska Tina Fey. I Sverige är hon relativt okänd men hon ligger bakom succéfilmen "Mean Girls" och har varit headwriter på legendariska Saturday Night Live i 7 säsonger. Den är det bästa man kan göra inom sitcoms, den tar till sig alla dess löjliga moment och gör dem fulländande. Alec Baldwins underbara röst och karaktär tillsammans med Tina Feys alter ego Liz Lemon och Tracy Morgan som det ultimata wildcardet ger en perfekt storm.

Serien är inne på sin sjunde (och tyvärr sista säsong) så det finns massor att titta ikapp.


It's Always Sunny in Philadelphia är kanske mer välkänd i Sverige, gick ett tag på tv6 fast på konstiga sändningstider så det lyckades gå min förbi på tok för länge. Serien försöker inte vara smart utan snarare angriper stora seriösa ämnen med en idiots perspektiv. Karaktärerna är egoistiska, giriga, dumma och försöker alltid bedra varandra. Gör dig själv en tjänst och se ett par avsnitt och fastna i denna underbara serie som är en av otroligt få saker så får mig att skratta varje gång.

Serien är inne på säsong 8, den till skillnad ifrån de flesta andra serier så blir den inte sämre med tiden, säsong 2 kommer Danny DeVito och det räcker att titta på honom för att småle och Charlie Day (Horrible Bosses) lyckas vara dum ibland de dumma på ett underbart sätt.

I Mars nästa år är Donald "every day is a bad hair day" Trumph tillbaka med "The Apprentice". Denna gång en allstar celeb version med de bästa kändisarna ifrån tidigare kändissäsonger.
Det är inte de mest kända men personer som garanterar bra tv när de tvingas samarbeta är det garanterat.

Galningen Gary Busey, alltid härliga Penn Jillette, rapparen Lil Jon, La Toya Jackson, rockrävarna Bret Michaels och Dee Snider, basketidioten Dennis Rodman och fd "Playmate of the year" Brande Roderick och en massa andra personer som är ännu mindre kända. Alla har varit med tidigare och de som tittat då vet vilket underhållande kaos som uppstår när stora egon och galna föredettingar utan självinsikt ska försöka utföra diverse mer eller mindre obskyra utmaningar och försöka få de andra avskedade så de själva kan vinna pengar till sin välgörenhet.

torsdag 11 oktober 2012

Bo hos Bert?

Bert Karlsson, inte bara känd som Sveriges främsta konsument av semlor utan också skivbolagsdirektör, partiledare och gubbe öppnar nu ett asylboende. Nu är Bert förvisso "bara" vd men jag tänker att han kan vara en utmärkt person att hålla i asyl boenden av flera anledningar.

1. Han är välkänd som en tolerant, balanserad människa. Citat som ”Ta kosovoalbanerna till exempel. Jag tycker vi ska kasta ut varenda en” är fabricerade och Bert skulle aldrig utnyttja utsatta människor för att tjäna pengar.

2. De kan ta del av det fantastiska skivbolagets Marianns backkatalog. Härliga artister som Lotta Engberg, Linda Bengtzing, Sara Dahlberg och allas favoriter Ultima Thule kan spelas fritt utan att det kostar Bert en krona.  Tänk vilket underbart sätt att lära sig svenska på!

3. Vem bättre att guida vänja de asylsökande med svenska traditioner, Bert visar gärna vilken mat som gäller till Jul, Påsk, Midsommar, Fettisdag och födelsedagar.

4. Skara Sommarland! Tänk vad bra, de som får stanna i Sverige har redan sin första jobbkontakt, de kan också få jobba på sommarland för småpengar. En Svensk tradition av att utnyttja ungdomar och 8000 kr rikare när sommaren är slut. SUPER!

Som hand i handske, eller som det kommer att heta i framtiden, som ett asylboende i Skara.

tisdag 9 oktober 2012

Alla svarta...

I dagarna har Bo Hanssons insatts i radiosporten uppmärksammats. Han satt under sändningen och kallade upprepade gånger spelare för "svartingar" och när AIK skulle byta in Kwame Karikari sa han : "Inte en svarting till!". Ganska illa men lite storm i en tekopp, vad som är mer intressant är hans försvar.

Bo förklarar sig med att han lika gärna kan säga guling eller viting och förklarar "inte en till" med detta: "Det är för många spelare som är för lika. För många lika spelare. Svarta spelare som är uppfostrade på samma sätt och som spelar precis likadant."

Problemet är alltså inte det blir fler svarta på planen utan att alla svarta är likadana. Jag är ingen 78 årig fotbollsexpert men bara i mitt favoritlag FC Barcelona har jag sätt flera olika speltyper ibland svarta spelare. Det verkar nästan som om Bo trots sin erfarenhet har fel, det verkar nästan som han bara har översatt "all black people look alike" till "alla svartingar spelar likadan fotboll"

måndag 8 oktober 2012

Trailerfieringen av böcker

Vi lever i informationsåldern, frågan är inte längre om vi ska se på stv1 eller svt2 utan vi har tusentals kanaler att välja på bara inom tv. Utöver det finns filmer, musik, podcasts, spel, appar, youtubekanaler etc etc som alla vill ta del av den begränsade tiden vi varje dag har att lägga på underhållning.
Kvar i hörnet står boken, boken tar lång tid, boken tar plats, boken måste inhandlas och fyskiskt transporteras, boken kan inte säljas in med samma flashiga reklamfilmer som blockbusterrullarna och konkurrerar ibland texter men kortare blogginlägg, artiklar och recensioner som alla på några minuter ger oss massa glädje, kunskap eller åtminstone något att prata om. Allt detta helt gratis och tillgängligt vid dina fingerspetsar.

Bokens modernare syskon ljudboken och e-boken går det bättre för, de går snabbt och få tag på och många undviker att betala vilket sänker kvalitetskraven. Hur ska boken göra?

Jo! Gör din bok till en massa små korta segment och dela ut gratis. När boken "Den ofrivillige monarken" kom ut hade veckorna innan föregåtts av att man varje dag i 2 veckor givit ut ett par sidor här och ett par sidor där till kvällstidningarna som glatt skrev om skandalerna. Boken förhandsbokades som aldrig förr och de första 40 000 exen flög av hyllorna. Andra upplagan gick sämre, varför? En anledning kan ha varit hur de flesta som läst boken upplevde att det mesta redan givits ut i kvällspressen. Det fanns inte så mycket kvar av boken när den gavs ut.

Samma strategi verkar idag vara standard, genom att läcka ut de bästa delarna i media får man bra uppmärksamhet och boken säljer bättre men samtidigt berövar man läsaren på att springa på de bästa bitarna och bli uppslukad av dem.

Jag läser just nu "Jag Bombade - Scener ur ett ståuppliv" som också marknadsfört på det här sättet, den är fortfarande bra och riktigt rolig men då och då stöter man på de historier som varit i media och man slås av hur mycket bättre de är i bokform. Samtidigt tappar historierna lite på att man hört dem eller delar av dem innan.  

Jag älskar att bli överraskad, hade verkligen Fight Club varit samma sak om man visste ni vet vad? Hade verkligen miljoner svenskar följt Rederiet om man i trailern till nästa såg hur det gick? Finns det kanske en anledning till att sporthändelser nästan alltid är live? Jo vi vill alla bli överraskade.

Söndag 20:00, step by step.

Igår var det den stora tv-fighten, Solsidan, El Clasico och partiledaredebatten. Jag har sett alla tre nu och här kommer en kort reccention.

Solsidan!
Bäst: Stefan Ingves skämten kändes oväntade och bilden av att vakna med en riksbankschef i sängen.
Sämst: Förutsägbarheten är fortfarande stor, "män och kvinnor"-skämt är lite gammalt.
Bäst pr: Anticimex kommer få massor av samtal under dagen angående vägglöss och tjäna bra cash.
Sämst pr: Anticimex kommer få falska alarm och symtomen stämmer inte med verkligheten. Problem
Stjärnan: Rheborg är bra i sin roll även om rollen hade kunnat vara bättre.
Blyger: Ove Sundberg syns inte så mycket som många förväntat sig.
Lågoddsaren: Skämt om bulvaner, väntar bara på överklassafari-skämten
Tittare: 2 Miljoner svenskar såg premiären.
Citatet: "Bor vi i Zambia eller Saltsjöbaden?!" Den meningen är innehåller essensen i hela serien. 

El Clasico!
Bäst: Messis frispark, hög klass.
Sämst: Barcelonas försvarsspel, det märks när att man har 2 ordinarie mittbackar borta
Bäst pr: Katalonien, arenan formar flaggan som tifo och sång till Kataloniens frihet inför hela världen
Sämst pr: FC Barcelona, Real säljer fler tröjor än Barca, vinden vänder snabbt på toppen.
Stjärnan: Det fanns två, Ronaldo och Messi stod för alla målen och infriade alla förväntningar.
Blyger: Dani Alves, först osynlig i matchen, sedan utbytt tidigt.
Lågoddsaren: Barcelona vann bollinnehavet stort, som vanligt.
Tittare: ca 500 miljoner globalt men svårt att hitta några siffror för Sverige, 1 av 14 i världen tittade. Har Sverige det genomsnittliga intresset blir det ca 680 000 tittare men antagligen fler.
Citatet: "Gjorde mål, skröt med sin nya frisyr" - Aftonbladet om C Ronaldo

Partiledaredebatten!
Bäst: Romsson, Hägglund och Löfven gjorde alla bra insatser överlag, svårt att ta en vinnare.
Sämst: Annie Lööf hade det tufft, kunde inte skilja på miljoner och miljarder. Kändes allmänt svag.
Bäst pr: Coffee house, nu tror alla som Alliansen att de anställer folk på heltid.
Sämst pr: SVT, viskande programledare hörs hela tiden. Dåligt producerat.
Stjärnan: "individen", i de flesta frågor gavs individer och speciella fall mycket tid, principer mindre.
Blyger: Jimmie Åkesson var ganska tyst i alla frågor utom invandrarfrågan, även Reinfeldt var tyst.
Lågoddsaren: RYSK GAS! HAN SA DET! Dock behöll Björklund sitt skämt för sig själv
Tittare: ca 750 000 i andra halvan, 615 000 i första, solsidantittare som bytte över efteråt?
Citatet: "Räknar man om i happy meal får man sextio hamburgare i månaden" - Hägglund uppfinner det nya bigmac-indexet och använder det när han pratar om pensionärer. Alla vet hur mycket de gillar plastleksaker och snabbmat.

söndag 7 oktober 2012

Inför Solsidan

El classico och partiledardebatten krockar båda med premiären av ett av Sveriges största program, Solsidan. För mig är det ett tredjehandsval men inte helt ointressant. Ingen kväll har tittarna varit så uppdelade i sportälskare, politiskt intresserade och vanligt folk utan fetischer för varken bollsparkande eller att prata i mun på varandra. Det kan kanske bli en historisk kväll, kommer rekordmånga svenskar se på tv på samma gång?

Kommer Solsidan slå de andra kombattanterna i kampen om 20.00? Kommer Felix Herngren agera nervöst och osäker vilket sedan leder  knasiga situationer där han måste undvika Ove? Garanterat Kommer Johan Rheborg vara en barnslig man med åldersnoja? Tveklöst. Kommer Mia Skäringer bli arg och prata snusk på värmlänska? Säkert, Kommer det att vara roligt? Jo, helt ok.

Det kommer komma uppföljningar på alla dessa tre tv-sensationer inom ett dygn so stay tuned...

Inför El Classico

Jag skulle kunna skriva en lång text om varför det här är det mest betydelsefulla mötet mellan Barcelona och Real på länge. Jag hade kunnat skriva om de historiska aspekterna och om katalansk frihetskamp. Jag skulle kunna förklara varför publiken 17 minuter och 14 sekunder in i matchen kommer att vråla indpendència. Jag skulle kunna skriva om det otroliga 95 000 mans tifo som kommer äga rum.

Men det behövs inte, Erik Niva har redan gjort det så bra det bara går och därför hänvisar jag er till han istället http://www.aftonbladet.se/sportbladet/kronikorer/erikniva/article15566549.ab

Jag har själv varit på Nou Camp två gånger i mitt liv och vid den här typen av matcher återupplever jag de stunderna. Vinner Barca ligger de 11 poäng före Real och vissa säger t.o.m. att det kan avgöra ligan. Själv hoppas jag på en grym fotbollsmatch och seger för FCB men framförallt på otrolig gåshud 17 minuter och 14 sekunder in i matchen.

Inför partiledardebatten

Ikväll  är det dags för partiledardebatt, i sann socialdemokratisk anda ska alla med och Jimmie Åkesson har en ny parfym så den här gången har de andra inget emot att stå bredvid honom.  Spänningen är stor, vilket ord kommer ligga på allas läppar? Kommer det vara jobb? Ansvar? Jobbansvar? Så många olika infallsvinklar!

Mer spännande är hur de sårade vilddjuren Annie och Göran kommer agera, under 4%-sträcket gäller djungelns lag. Kommer Annie att påpeka hur mycket finare Lööf är än Löfven? Kommer Hägglund att dra fram sitt trumfkort, verklighetens folk, eller kommer han spänna bågen och förklara varför hans parti är emot böneutrop eller kommer det vara Åkessons favoritfråga?

Kommer Jonas Sjöstedt komma in i en "ship to Gaza" t-shirt? Kommer Björklund dra sitt ökända skämt om rysk gas? Kommer Åsa Romsson plötsligt börja prata om gifter i plast när man diskuterar arbetslöshet? Kommer Freddan  börja fulragga på programledare? Allt kan hända!

lördag 6 oktober 2012

Hur länge ska man straffas?

Om en vecka spelar Sverige fotboll emot Färöarna, truppen emot en sådan blåbärsnation innehåller ofta överraskningar, så även denna gång. Men en som inte är med är Alexsander Gerndt. Gerndt dömdes för knappt ett år sedan för misshandel av sin dåvarande fru My, han blev avstängd ifrån landslaget ett par månader och har sedan dess blivit uttagen men inte fått spela.

Landslaget stängde alltså av honom men hans klubblag brydde sig inte nämnvärt. Frågan som väcks är om man ska fortstätta straffa folk som intjänat sina straff? Många arga röster väcktes när det utannonserades att praktarslet Chris Brown skulle ha en spelning i Globen, Brown är kanske mest känd som snubben som misshandlade Rihanna och försökte knuffa ut henne ur en bil i full fart. Han dömdes till 5 års övervakning och 1400 timmar samhällstjänst, hade han inte varit känd hade det garanterat varit flera års fängelse.

Borde SPG Live verkligen boka artister med den här typen av brott bakom sig eller har han fått sitt straff och borde behandlas som alla andra? Borde man boka R Kelly som hade sex med en 13 åring och filmade det? Borde MTV visa serier med Paris "rattfull" Hilton?

Det tar emot att säga det men det enda rätta är att låta domstolar döma dem och låta dem vara människor igen efteråt, att utdela dubbel bestraffning håller inte principiellt. Jag kan däremot låta bli att tycka om personer p.g.a. deras förflutna men det blir orättvist att stoppa andra ifrån att göra det. Frågan är dock, om någon extremt hatad brottsling, säg Breivik, kommer ut ur fängelset kommer han då få en andra chans? Jag tvivlar, terrorism och massmord är trotts allt lite värre än rattfylla.

tisdag 2 oktober 2012

Fildela vapen?

Ett gäng amerikanska libertarianer har påbörjat ett projekt, ett projekt som syftar till att de ska kunna fildela vapen, riktiga, dödliga vapen. Hur? Jo med hjälp av 3D-skrivare.

3D-skrivare är inte något nytt, de senaste åren har det poppat upp massor av videor på folk som skriver ut små racerbilar eller djur i plast med hjälp av just en 3D-skrivare men nu ska de alltså användas till något lite mindre gulligt. De går att köpa enklare versioner för runt 5000 kr och utskriftskostnaderna är ca 40 kr per cm3. Med rätt ritningar och en relativt billig maskin kan alltså vem som helst tillverka vapen hemma.

Men vadå vapen? De skriver ju ut i plast, blir det inte bara verklighetstrogna leksaker?
Ritningarna tillverkar även en mekanik på insidan precis som på ett vanligt vapen, allt då behöver är lite ammunition och sedan går det att använda fritt. Tanken av libertarianerna är att det ska vara slutet för vapenkontroll och att staten ska sluta lägga sig i. Vapnen som tillverkas håller inte nödvändigtvis för att användas många gånger men ett test som gjorts där man modifierat ett vanligt vapen med delar ifrån en 3D-printer så avfyrade man utan problem 200 kulor.

Kanske kan det här vara första steget emot att allt kommer finnas tillgängligt på nätet, kanske kommer man i framtiden med hjälp av kemiska skrivare tillverka mat eller droger med hjälp av filer? Kanske kommer det här innebära döden för det relativt fria internet vi vant oss med? Fler frågor än svar, lösningen kanske finns i Chris Rocks standup, åtminstone tills vidare.


måndag 1 oktober 2012

Böneutrop och kyrkklockor.

Under veckan har många varit upprörda över att moskén i Fittja tillåtits ha böneutrop. Islamisering som tar över Sverige och ett lutande plan mot sharialagar menar unga arga män på internet (där de inte behöver stå upp och motivera sin åsikt).

Religion överlag tycker jag är fine, inget för mig men om andra vill syssla med det är det lugnt. Åtminstone så länge det inte stör mig eller påverkar mitt liv negativt.

På sommrarna så spenderar jag och min familj någon/några veckor i en liten stad i norra Rosslagen. Mitt i staden finns ett litet berg och på det berget en klockstapel. När man sovit i ett rum 250 meter ifrån klockstapeln har man vaknat lite tidigare än man velat vissa dagar och det vore skönt att slippa det. Har dock aldrig hört talas om någon större ilska emot kyrkklockor som stör folk.

Böneutrop däremot, det räcker med tanken på dem för att folk ska gå i taket. Att Moskén ligger mellan två stora vägar och att den enda grannen är ett Coop Forum spelar tydligen mindre roll. Givetvis så ska inte en religion få väsnas fritt medan en annan inte får låta allt och så länge det inte riskerar att störa i någon större omfattning fattar jag inte varför folk blir så arga. Som bilden illustrerar så kommer knappast någon störas annat än möjligtvis någon Coopkund som hör något svagt i bakgrunden av sin Ultima Thule skiva.
Låt folk utöva sin religion så länge det inte skadar något, ska det va så jävla svårt?